HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan Fırıncılar Derneği Başkanı Ayhan Gevrek,  dün düzenlediği basın toplantısıyla ekmeğe getirilen yeni gramaj ve fiyat tarifesiyle ilgili bilgi verdi. Ayhan Gevrek, 230 gramı 2 TL olan ekmeğin, 200 gramı 2 TL’den satılmaya başlandığını belirterek, “Bu da yüzde 15 gibi bir zamma tekabül ediyor. Bunun sebebi de maliyetler yüzde 60-70 oranında yükseldiği için 30 gramlık düşüş çok bir şeye tekabül etmiyor. Mayaya 60 TL, una da 60-70 TL zam geldi. Bu kurtarmıyor zaten. İstanbul sadece 230 gram ekmeği 2,5 TL yaptı. Tekrar yine zamlar gelecek. Zaten bu şekilde bunu götürmemiz mümkün değil. Düzgün bir tarife olmadığı sürece şu anda fırınlar yine zarar ediyor. Yoksa bu yüzde 15’le kurtarma şansımız yok. Nereye kadar götüreceğiz? Başka yapacak işimizde yok. İşimiz bu fırıncılık. Bununla ilgili iyileşmeler, yardımlar devlet tarafından yapılırsa hem esnaf rahatlar, hem de tüketici rahatlar. Bizde zam yapmak taraftarı değiliz ama 160-170 TL olan bir çuval un 240 TL oldu. Uncular yılbaşına kadar 300 TL olacağını söylüyor. Bizim bu şekilde dayanmamız, götürmemiz mümkün değil. Herkesten özveri bekliyoruz. Ama ne kadar yansır, ne kadar yardımcı olurlar, hangi noktaya kadar götürür onu da zaman gösterecek. Bu şekilde uzun vadede gitmemiz mümkün değil. Adam arabasını, evini satıyor. Şartlar her geçen gün ağırlaştı. Bizde mecburuz bu zamları yapmaya. Ama nereye kadar? Devlet müsaade etmiyor. 10 TL’nin üzerine çıkmayacak, diyor. Şu an 10 TL’yi geçti, 12 TL’yi buldu fiyatlar. Bizim istediğimiz şey her tarafta neyse bizde onu uygulayalım. 1-2 günlük işler değil bunlar. Öyle olsa taşırsın” dedi.

ŞU ANKİ MALİYETLERDE 230 GRAM BİR EKMEĞİN 3 TL OLMASI LAZIM

Yılbaşında zam talep edeceklerini ifade eden Gevrek, “Ama devlet, valimiz veya bu işlere bakanlar ne kadar verir, ne yapar yine onların insafında. Fırıncılar olarak çok yapacağımız bir şey yok. Esnaf odaları, ticaret odaları onlara talep ediyoruz, onlarda uygun görürse yapıyorlar. Valiyle görüşülüyor, ondan sonra Ankara’ya gidiyor, orda bekliyor yazışma. Bugün versen yine 1 ay sürüyor. Şu anki maliyetlerde 230 gram bir ekmeğin 3 TL olması lazım. Ama un 300 TL olursa yılbaşında, ekmeğin 3 TL olması lazım. Sadece unda da değil. Maya var, doğalgaz var, elektrik var. Her şeye bakıyorsun yüzde 50’nin altında zam yok. Bu bir günlük iş değil ki telafi edelim. Ama başladığında aylarca sürüyor. Bugün dilekçe versen zam için bürokraside olan şeylerden en az 1 ay sürüyor. Onun için Allah yardımcımız olsun. İşlerimiz hiç iyi değil” diye konuştu.

MALİYETİ BİZ DÜŞÜREMİYORUZ

Önceki senelere gör zam oranlarının yükseldiğini dile getiren Ayhan Gevrek, şunları söyledi: “Geçen sene 1 kamyon unu 174 TL’den aldım. Bugün yine un gelecek 1 kamyon 230 TL. 12 TL’de bu haftadan sonra zam geleceğini söylüyorlar. Nasıl dengeleyeceksin? Maliyet bile yapamıyorsun. Maliyet raporu yapıyorsun, pazartesi una zam geliyor, tekrar değişiyor. Bu sene çok karışık. Gelecek sene ne olur, onu da yaşayarak göreceğiz. Maliyeti biz düşüremiyoruz. Una zammın durması lazım. Dursa zaten ben zam istemem. Eskiden una 1 kere zam geliyordu, yaza kadar gidiyordu. Şimdi her pazartesi geliyor. 1-2 TL’de gelmiyor, 10 TL çuvalına geliyor. Şu an marketten gidin alın 1 kilo un 5 TL oldu. Daha kasım ayındayız. Asgari ücret ne olacak belli değil. Çok karışık bir durumda gidiyoruz.”