HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan Belediyesi tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında kortej yürüyüşü ve program düzenlendi. Saat 10.30’da, Keşan Kent Müzesi önünde oluşturulan kortej, Belediye Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Korteje, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, engelliler ve öğrenciler katıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtı önünde gerçekleştirilen program ise anıta çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Daha sonra protokol konuşmaları yapıldı.

ENGELLİ YAŞAMLARININ ENGELSİZ BİR HALE GETİRİLMESİ GÖNÜLDEN DİLEĞİMİZDİR

Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Emine Sönmez, 2002 yılında faaliyete geçen derneğin toplumsal bilincin arttırılması ve farkındalık yaratılması için pek çok çalışma yaptığını belirterek, “Ülkemizde engelli sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte nüfusun yüzde 10’unun engelli olduğu tahmin edilmektedir. Engellilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesi, engelli yaşamlarının engelsiz bir hale getirilmesi gönülden dileğimizdir. Günümüz ekonomik koşulları onları çok daha mağdur duruma getirmiştir. Faaliyete başladığımız yıllarda, önümüzde iki hedefimiz vardı. 1.’si zihinsel engellilerin eğitim alabilecekleri bir eğitim-öğretim kurumu. Ki bunu çok çabalayarak gerçekleştirdik. Emeği geçen, katkıda bulunan herkese gönülden minnet borçluyuz. 2.’si ailelerini kaybettikten sonra yaşayabilecekleri bir merkez. Bununla ilgili olarak da güzel gelişmeler olduğunu söyleyebilirim. Umut ediyoruz. Engellisine sahip çıkan, onun refahı için çevresine bile yardımcı olan gelişmiş ülkeleri, inanın insan imrenerek izliyor. Umarım gelecekte biz de onlar gibi olabiliriz. Müjdeli günlerin yakın olması dileğiyle, hepinize engelsiz günler diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.   

ENGELSİZ YAŞAMI NASIL ARZU ETTİKLERİNİN FARKINDAYIZ

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ise Keşan’ı engelsiz bir kent haline getirmek için çalıştıklarını ifade ederek, “Keşan’da yaşayan engelli kardeşlerimin engelsiz yaşamı nasıl arzu ettiklerinin farkındayız. İçlerini okuyorum çünkü bizim içimizde öyle. Keşan Belediyesi olarak ve tüm kurumlar olarak engelli dostu bir şehir olmanın çabası içerisindeyiz. Sözde değil, lafta değil projeyle, gönül belediyeciliği anlayışıyla ‘insanı yaşat ki, devlet yaşasın’ prensibiyle engellilerimiz için çalıştığımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” diye konuştu.

KEŞAN’DA ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN İLKLERE, ENLERE İMZA ATILMIŞTIR

Yerel yönetim ve engellilerle ilişkileri 3 temel üzerine kurduklarını ifade eden Helvacıoğlu, “Bu temellerden biri destek vermektir. Hizmette ikinci ayağımız kurumsallaşmaktır.

Ve nihayet üçüncüsü farkındalık yaratmaktır. Destek vermek anlamında her bir Keşanlı gurur duymalıdır ki Keşan’da engelli kardeşlerimiz için ilklere, enlere imza atılmıştır. İlk kez engelsiz plajları hizmete sunduk. İlk kez ‘hizmet evinizde’ uygulamasını başlattık. İlk kez ‘kişisel bakım’, ‘cilt bakımı’ hizmetleri başlattık. Trakya’da en fazla akülü sandalye’yi belki de Keşan’da bizler armağan ettik. (İlk 1000 günde 71 akülü ve normal sandalye) Bir kerede en fazla engelli öğrenciye destek KİSEV organizasyonunda Keşan’da yaptık. Engelli istihdamına yönelik örnek ve somut girişimler yine Keşan’da olmuştur. İkinci olarak kurumsallaşma adına engellilerimiz için rol modeller ortaya koyduk. Bakınız, başlı başına KİSEV bir büyük buluşma ve örnek bir organizasyondur. Geçen yıl Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte hazırladığımız Sogep engelsiz Keşan projesi aslında her ile ve ilçeye örnektir. Engelsiz yaşam merkezi çalışmamız içeriğiyle, sosyal ve ekonomik faydası ile örnek bir projedir. Engelli Yaşam Vakfı başta olmak üzere ilgili STK’larla sürdürülebilir ve proje bazlı çabalarımız yine öyledir. Ve üçüncü olarak farkındalık yaratmak adına önemli çabalar verdik. Kortejler ve farkındalık yürüyüşleri. Medya ve sosyal medya üzerinden yürütülen çabalar. ‘Gönül Gözleri Buluşuyor’ gibi nice etkinlikler. Engelli okulları ve organizasyonlarına yönelik girişimler. Engellilerimizle iftarlar, onların yararına kermesler. Hep farkındalık temeli üzerine kurulu adımlarımızdır” ifadelerini kullandı.

BUGÜN KEŞAN’DA OTURAN HER BİR ENGELLİNİN HAYATI DAHA DA KOLAYLAŞMALIDIR

Bu çalışmaların engellilere bir lütuf olmadığını dile getiren Mustafa Helvacıoğlu, “Eksikliği hissedilen hakların sahiplerine teslimidir. Ama elbette yeterli değildir. Bugün Keşan’da oturan her bir engellinin hayatı daha da kolaylaşmalıdır. Günlük ihtiyaçlarını rahat karşılayabilmelidir. Daha fazla sosyalleşebilmeli, üretebilmeli, mutlu olabilmelidir. Bizler daha fazla duyarlı olmalıyız. Daha fazla empati kurmalıyız. Daha fazla kalplerdeki ve zihinlerdeki engelleri kaldırmalıyız. İnanın bu bizim faydamızadır. Bu Keşan’ın faydasınadır. Keşan’ın sosyal dokusu böyle gelişir. Keşan böyle zenginleşir. Keşan böylece, daha çağdaş, daha güçlü ve daha yaşanılır bir yer olur. Keşan’ımızı bu konuma getirmeden hiçbirimize durmak, dinlenmek yok. Biz bugün olduğu gibi bundan sonra da engelli kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Onlara dair projelerimize devam edeceğiz. Engellerin başarımızı engellemesine izin vermeyeceğiz. Hepimiz, hep birlikte mücadele edeceğiz.

Biz izin vermezsek inanıyorum ki bizi hiçbir şey durduramaz. Ben bu anlamda bu farklı ve anlamlı organizasyona katkı veren İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, Keşan TSO’ya, Keşan Zihinsel Engelliler Derneği’ne, Keşan Engellileri Koruma Derneği’ne ve KİSEV’e gönülde şükranlarımı, teşekkürlerimi sunuyorum, duyarlılıkları nedeniyle ayrı ayrı kutluyorum. Toplumsal duyarlılığımızı güçlendirmesi ümidiyle, tüm engelli vatandaşlarımıza aileleriyle birlikte sağlıklı, mutlu, huzur dolu bir yaşam dilerim. Dünya kadar engelin olduğu bir dünyada, engelsiz bir hayat dileklerimle mucizeler yaratan engelli kardeşlerimi ve tüm sevgili Keşanlıları saygıyla sevgiyle selamlıyorum” dedi.

MERDİVEN ENGELİ

Konuşmaların ardından gökyüzüne balonlar bırakıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Parkı’nda oluşturulan alanda ise canlı müzik dinletisi ile pilav ve ayran ikramında bulunuldu. Tekerlekli sandalyeli engelliler merdivenler ve rampa bulunmaması nedeniyle alana giremedi. Engelliler programı, merdivenlerin kenarından izlemek zorunda kaldı. Pilav ve ayran ikramında ise öğrenciler izdiham oluşturdu.