Belediyenin Erikli halkından su bağlantı ücreti talep etmesi: “Belediye Meclisi hatalı karar almıştır. Konu Edirne Bölge İdare Mahkemesi’ndedir. Bağlantı bedeli talebi, Belediye Gelirleri Yasası’na aykırıdır.”

“Erikli’de yeni imar alanları açılması çok sakıncaladır”

MEHMET AYTAÇ

Dernek Genel Sekreteri Nuri Kört ve Genel Sayman İsmail Hakkı Öztürk ile birlikte Keşan Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlediği basın açıklamasında derneğin kuruluş amacından bahseden Şükrü Akıllı, “Bildiğiniz gibi iki ay önce Erikli’de yeni bir sivil toplum kuruluşu oluştu. Derneğimizi 2 Ocak 2022 tarihinde resmen kurmuş olduk. Bu süre zarfında derneğimizle ilgili çalışmalarımız, temaslarımız oldu” dedi.

“KAPIMIZ SİYASET DIŞI VE TARAFSIZ HERKESE AÇIKTIR”

İlk olarak derneğin tüzüğündeki kuruluş amacından söz eden Akıllı; “Tüzüğümüzdeki amacı, kent ve çevre bilincinin geliştirilmesi, kent ve çevre hak ve hukukunun korunması, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, katılımcı, çevre ve yaşam kalitesini geliştirmek için çevreye ve yaşama zararlı olan her türlü davranış, standart dışı tutum ve eylemlere kentsel yaşamda üye mağduriyetine neden olacak her türlü uygulamalar karşısında, üyelerin hak ve menfaatlerini korumak için yasal yollar ile karşı koymak, yargı yolları ile haklarını aramak, böylece kamuoyu yaratarak sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek ve platformlar oluşturmak amacıyla derneğimiz kurulmuştur. Derneğimiz yasal sorumlulukla, çevrecilik anlayışımız kapımız siyaset dışı ve tarafsızlık ilkesinde olan herkese açıktır” dedi.

“BİRLİKTE BİR GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

Amaçlarının çevrenin korunması ve çevreyi kirletenlerle mücadele etmek olduğunu vurgulayan Akıllı; “Kim olursa olsun çevreye zarar veren, kirleten, çevre tahribatı yapan herkesi karşısında dernek olarak biz var olacağız. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlıklı yaşam, sağlıklı çevreyle olur” demiş. Bugün gerçekten çevremizin sağlıklı olduğundan söz edemiyoruz. Çevre tahribatlarımız her geçen gün devam ediyor. Çevre miras değil, gelecek nesillere devredilecek bir emanettir. Doğayı korumalıyız. Biz doğayı korudukça doğa da bizi korur. Buradan tüm resmi dairelere, tüm sivil toplum kuruluşlarına, kent konseylerine, çevre konusunda ortak paydada bir araya gelmeye davet ediyoruz. Birlikte bir güç birliği oluşturmak istiyoruz. Artık tahammül kalmamıştır. Gelecek nesillere emanet edeceğimiz sağlıklı bir çevre bırakmak için bunun mücadelesini vermek zorundayız” şeklinde konuştu.

“KEŞAN BELEDİYESİ’NE 22 MADDELİK ÖNERİ PAKETİ SUNDUK”

Dernek kurulduktan sonra yönetim kurulu ile birlikte çalışmalara başladıklarını kaydeden Akıllı, kendisinin Edirne’de olması sebebiyle Vali Ekrem Canalp, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk ile görüştüğünü Keşan’da da yönetim kurulu üyeleri ile Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile görüştüklerini söyledi. Daha sonra Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz’ı ziyaret edeceklerini belirten Akıllı, bu ziyaretler sırasında özellikle Saros Körfezi ve Erikli’nin çevre ve kentsel sorunlarını dile getirdiklerini ifade etti.

Belediye ile ilgili temaslarında özellikle Erikli ile ilgili olarak 22 maddelik bir çözüm önerisi paketi sunduklarını bildiren Akıllı; “Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile müşterek çalışma istediğimizi ve başarıya ulaşmak istediğimizi dile getirdik. Yardımcı olacaklarını ilettiler. Erikli’de Büyük Önderimiz Atatürk’ün bir heykeli yok. Erikli’ye belediye tarafından uygun bir yere bir Atatürk heykelinin çevre düzenlemesi ile birlikte yapılmasını istedik. Atatürk isminin de bir caddeye verilmesini talep ettik” dedi.

“SAROS FSRU İÇİN 10 BİNDEN FAZLA AĞAÇ KESİLDİ”

Saros’un, Enez’den başlayarak Koru Dağları’nın eteklerine kadar 85 km’lik bir sahil şeridi olduğunu ancak bu sahil şeridinde bugüne kadar sorunların çözümlenemediğini ve artarak devam ettiğini vurgulayan Akıllı, yapımı devam eden FSRU limanı için ise şu ifadeleri kullandı: “8 Aralık 2006 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile Saros Körfezi, kültür ve turizm koruma ve gelişme bölgesi ilan edildi. 16 yıl geçti ama ne yazık ki 1/25000 ölçekli haritalar çıkarılamadı. Kültür Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı arasındaki görev ve yetki kargaşası ve anlaşmazlığı yüzünden 16 yıldan beri burada maalesef bir gelişme olmadı. Saros ihmal edildi ve Saros’un sorunları büyüdü. Her şeyden önce Sazlıdere’ye bilime, akıla uymadan inatla FSRU Projesi’nin yapımına yargı kararlarına rağmen başlandı, devam ediliyor. 10 binden fazla ağaç kesildi. 12 bin hektarlık tarım alanı bu projeye ayrıldı. Bu proje uygulamaya girdiğinde 100 bin tonluk gemilerin orada manevra yapmasıyla ne yazık ki Saros Körfezi bitecek. Orada canlılar, deniz bitecek. Buna halkımız büyük tepki verdi, gösteriler yaptı, dilekçeler verdi, itirazlar yapıldı ama dinlenmedi. Halen Sazlıdere’deki çalışma alayına devam ediyor. Turizm bitecek, tarım bitecek, oradaki insanlar mağdur olacaklar, bu açıktır.”

“SÖZLEŞMESİ BİTEN TAŞ OCAKALRINA RUHSAT VERİLMESİN”

Mecidiye’deki taş ocakları sorununa da değinen Akıllı, şu açıklamayı yaptı: “30 yıldan beri özellikle Mecidiye’de taş ocakları devam ediyor. Taş ocaklarının ruhsatları 2022 ve 2023 yıllarında sözleşmeleri bitiyor. Ancak o doğa tahribatı ne yazık ki alabildiğine var gücüyle devam etti, tarımı bitirdi, hayvancılığı bitirdi, insanların sağlığı etkilendi, turizm etkilendi ama taş ocakları devam ediyor. Ümit ediyoruz ki taş ocaklarının süresi bite bu işletmelere, artık burada ruhsat verilmesin. Bu, Saros’un temel sorunlarından biri. Yaz aylarında binlerce araç gidip geliyor o dar yoldan. Taş taşıyan kamyonların büyük sıkıntı yarattığını görüyoruz.”

“TUZ GÖLÜ, DİBİNDEKİ PİSLİKTEN SIĞLAŞTI”

Akıllı şöyle devam etti: “Erikli’de yılladır oluşumunu tamamlamış tuzla gölümüz var. Doğa harikasıdır. Ama ne yazık ki gidip gördüğünüzde içiniz yanmıştır. Gölün çevresi pislikten geçilmiyor. Gölün tabanı, 20 yıl önce yapılan arıtmanın deşarjından dolayı gölün tabanı sığlaşmıştır. Belediyeden gölün çevresinin temizlenmesini istedik. Artık turizme açılsın burası. İnsanlar için yürüyüş alanı olsun. Bilinçsiz insanlarca atılan o çöpler gölün kenarından kaldırılsın. Göl ile denizi birbirine bağlayan kanalda pislikler nedeniyle denize gidiyor ve insanların sağlığını tehdit ediyor. Acilen tedbir alınması lazım.”

Akıllı sözlerinin sonunda, ülkemizi yönetenlerin, artık Saros’un ihmaline tahammül etmemelerini beklediklerini ifade ederek; “Yeter diyoruz. Saros’un sorunlarına çözüm bulunsun istiyoruz” dedi.

“ERİKLİ HALKINDAN BAĞLANTI ÜCRETİ İSTENMESİ YARGIYA TAŞINDI”

Akıllı, saha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Keşan Belediyesi tarafından Erikli sahiline getirilecek içme ve kullanma suyu projesi ile ilgili soruyu yanıtlayan Akıllı, şunları söyledi: “Keşan Belediyesi, Enez’den Erikli’ye su getirilmesi için bir projeyi devreye soktu. 27 milyon TL’lik proje, faizleri ve diğer uygulamalarıyla 50 milyona ulaştı. Bu proje bedelinin tamamının halktan istenmesi tepkiyle karşılandı. Gerçekten fahiş rakamlar belirlendi. Belediye Meclisi’nden alınan karar, baştan sakattır, yasaların hiçe sayıldığı bir karardır. Belediye Meclisi’nde alınan bu kararın, belediye gelirleri yasasında yeri yoktur. Defalarca söyledik. Kararınızı değiştirin, gözden geçirin dedik ama dinleyen olmadı. Madem ki proje Erikli halkı içindir, Yayla’ya, Danişment’e ve Erikli Köyü’ne de bu projeden su veriliyor. Oradaki insanlardan hiçbir bedel istenmedi. Biz de dernek olarak üyelerimizin haklı feryatlarının sesi olarak konuyu yargıya taşımak zorunda kaldık. Şu anda konu Edirne Bölge İdare Mahkemesi’ndedir.”

Akıllı, Erikli’ye su getirilmesi için Mecidiye’deki göletin kullanılması gerektiğini de söyledi. Akıllı, göletin kapasitesinin bilimsel raporlarla yeterli olduğunun tespit edildiğini de aktardı.

“YENİ İMAR ALANLARININ AÇILMASI SAKINCALI VE SANCILI”

Keşan Belediye Meclisi’nde alınan kararla Erikli’de yeni imar alanlarının açılması için yapılan çalışmayla ilgili olarak ise Akıllı şu ifadeleri kullandı: “Bunu da çok sakıncalı ve sancılı görüyoruz. Erikli’nin sorunları bitmemiş ki Erikli’ye yeni bir imar alanı açmak doğru değil. Önce Erikli’nin planlarının, projelerinin, çevresel sorunlarının, altyapısının bitmesi lazım. Erikli bu yükü taşıyamaz. Her şeyden önce artıma bitmiştir. 20 bin nüfusa göre yapılan artıma bugün 70 bin nüfusa göre hizmet etmeye çalışıyor ve çalışamıyor tabi ki.”

“SAROS’DA DA SAHİL KİRALAMALARI İPTAL EDİLMELİDİR”

Akıllı, soruların devamında geçtiğimiz günlerde Danıştay tarafından Muğla Datça’da iptal edilen MUÇEV’e sahil kiralamalarını da değerlendirdi. Akıllı şöyle dedi: “Geçtiğimiz günlerde Danıştay tarafından Muğla’daki sahil kiralamaları iptal edilmiştir ama Saros’da devam etmektedir. Bunun da iptal edilmesi gerekir. Başta Çevre Bakanlığı ve Edirne Valiliği’nin bu konuda hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Mademki sahiller kamunundur. Kamunun yararına olması gerekir. Bunun için de biz dernek olarak üyelerimizin talepleri doğrultusunda gereken yasal adımları atarız.”

Akıllı, sözlerinin sonunda Keşan Belediye Meclisi’nin, Erikli halkından bağlantı ücreti talp edilmesi konusunda hatalı bir karar aldığını yineleyerek; “Bu yaz Erikli’yi zor ve sıkıntılı günler bekliyor” dedi.