SONGÜL KONAR

Erkan açıklamasında, pandemi döneminde esnafın kullandığı kredilerin geri ödemelerinde çok büyük sıkıntılar olacağını vurguladı.

“KISITLAMALAR YENİDEN GELİRSE KÜÇÜK ESNAF DAHA ÇOK SIKINTI ÇEKECEK”

Küçük esnafın dükkânlarını yeniden kapatması durumunda sıkıntıların Türkiye genelinde çok büyük olacağını ifade eden Erkan, sözlerine şöyle devam etti: “Görünüre göre koronavirüste ikinci dalga geliyor. Kısıtlamalar yeniden gelirse küçük esnaf daha çok sıkıntı çekecek. Pandeminin çok zor atlatılacağını hepimiz anladık. İkinci dalga hem esnafı hem de vatandaşı çok korkutuyor. Küçük esnaf dükkânının yeniden kapatırsa sıkıntılar Türkiye genelinde çok büyük olacak. İnşallah esnafımız çok dikkat ediyordur, etmeliler de. Hepimiz kendimizi çocuk gibi koruyacağız. Koruyamazsak hepimiz hastalığı kaparız. Başta valilik olmak üzere hem belediye başkanına hem de birlik başkanlarına göndermiş oldukları dezenfektanlar için de teşekkür ederiz.”

“DEVLET GÜNEŞLİ HAVADA PARAYI VERİR, KARLI HAVADA PARAYI İSTER”

Esnafın çektiği kredileri geri ödemesinde sıkıntılar yaşayacağını hatırlatan Erkan, “Ben oda başkanı olarak esnafımı her zaman savundum, savunmaya da devam edeceğim. Devlet güneşli havada parayı verir, karlı havada parayı ister. Dağıtılan paralarda, çekilen kredilerde vatandaşın geri ödemesinde çok büyük sıkıntılar yaşanacak. Bu sadece Keşan’da değil, her yerde böyle. Pandemi başında İstanbul’dan gelen vatandaşlar artık geri dönmüyor. Sobasını alıyor, odununu alıyor, kömürünü alıyor, korktukları için burada kalıyorlar. İnsanlarımızda biraz da duyarsızlık var, maske takma konusunda. Baktığımızda zaman zaman onlara da hak veriyoruz, uzun süre maske takınca nefes almada güçlük çekiliyor. Her şeye çok dikkat edilmesi lazım. Pandemiden önce de pandemi döneminde de her zaman esnafımı gezip dertlerini dinliyorum. Pandemi döneminde ziyaret ettiğim esnaflarımı sürekli uyardım. Dükkana kim gelirse gelsin dezenfekte edin, ilaçlamanızı yaptırın, mesafenizi koruyun. Bu zamana kadar çok şükür burada karşılaşmadık ama o mikrobun sanayide yaşadığını da düşünmek lazım” dedi.

“KIRMIZI KALEM ŞİMDİLERDE %50 İSE BU %80’LERE KADAR ÇIKACAK”

Esnafın borcunu ödemediği takdirde bankalarda dosyalarına verilen kırmızı kalemlerin, artacağına değinen Erkan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kredilerin geri ödemelerinde çok büyük sıkıntılar olacak. Kırmızı kalem şimdilerde %50 ise bu %80’lere kadar çıkacak. Kırmızı kalem demek, esnafın durması, dükkânını kapaması demek. İnşallah ben yanılırım da kırmızı kalem çoğalmaz, icra dosyaları çoğalmaz, azalır. Bu dönem bizi bir iki sene daha sürükleyecek gibi görünüyor. Okullar da başladı, vatandaşlar telaş içinde. Masraflar artıyor, defteri, kalemi alınıyor ama okullar açılacak mı açılmayacak mı bu da net değil. Sıkıntı üzerine sıkıntı. Esnafımızın burnu bile kanasın istemem. Ben mükelleflerim ile çok memnunum. Esnafımın dertlerini dinleyip milletvekillerimize aktarıyorum. Siyasi partilerin genel başkanlarına kadar dosya verdim. Esnafımızı her şekilde düşünüyorum.”