BÜLENT SAYLAM

Erkin, “DSİ ve Keşan Belediyesi ortak çalışmasıyla hazırlanacak bu projenin Erikli turizmine ve balıkçılığın gelişmesine büyük katkısı olacaktır.” dedi.

İSTANBUL’UN TUZ İHTİYACI İÇİN KULLANILMIŞTIR

Lagün gölleri hakkında bilgi veren Erkin, açıklamasına şöyle başladı: “Saros Körfezi denizi ve coğrafi stratejik özellikleri yanında doğal habitat özellikleri açısından da önemli nimetlere sahiptir.19.200 ha Meriç deltası bağlantısı sulak alanı ile (yarısı Türkiye ye yarısı Yunanistan’a aittir) Meriç nehri Saros Körfezine bağlanmaktadır. Habitat yönünden maalesef geçmişten günümüz bölgeye has çok az bitki türü ve hayvan çeşidi kalmıştır. Balıkçılık açısından çok önemli olan Lagün Gölleri, Saros Körfezinin en kıymetli nimetleridir. Önceki yıllarda tabi şekliyle uzun süre görevini yapan bu lagün gölleri daha sonraları çeşitli sebeplerle görevini yapamaz hale gelmiştir. Enez bölgesindeki lagün göllerinden günümüzde kısmen yararlanılmaktadır. Vakıf köyü Lagün gölü, Erikli Lagün gölü geçmiş yıllarda bölgenin hatta İstanbul’un tuz ihtiyacı için kullanılmıştır. Ne yazık ki bu lagünler esas fonksiyonlarını yapamaz hale gelmiştir. Özellikle Erikli Lagün gölü deniz turizminin giderek büyümesi, biyolojik arıtmanın deşarjı ve diğer çevresel etkilerle kirlenmeye ve dolguya maruz kalmaktadır. Daha da önemlisi bir model çalışması ve uygun projelendirme yapılmadan deniz – lagün bağlantısı kanalı yapılmıştır. Lakin bu bağlantı kontrol edilemediği için yeterli fayda oluşmamaktadır.”

ÇAMUR POMPASIYLA BOŞALTILIP DİP PLANKTONU TEMİZLENMELİDİR

Yapılacak olan Erikli marina projesi için de şunları aktardı: “Erikli sahilinin giderek ilgi çekmesi ve turizm açısından büyümeye müsait olması Erikli Lagün Gölünün önemini öne çıkarmaktadır. Belediye başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun ‘Erikli Saros’un Bodrumu olacak’ ifadesiyle Erikli Lagün Gölü ve deniz bağlantısının önemi o. Öncelikle biyolojik arıtma tesisi revize edilip kapasitesi arttırılarak derin deniz deşarjı yapılıp Lagün – Deniz bağlantısı kanalı mini bir marina oluşacak şekilde dizayn edilmelidir. Lagün – Kanal bağlantısı deniz suyunun göle girip çıkması, otomatik kontrol edebilecek bir kapaklı sistemle sağlanmalı. Yapılacak bağlantı kanalı deniz suyunun tabi şekilde (ihtiyaç halinde pompajla) göle girip çıkacağı şekilde düzenlenmesi gerekir. Deniz suyunun lagüne girip çıkması ve aynı zamanda balıkların üremesi için gölet çevresine 3 m derinlikte 5 m genişlikte kuşaklama drenaj kanalı açılmalı. Bu kanalın göl mansap kısmı rekreasyon anlamında düzenlenip ağaçlandırılabilir. Yaklaşık 30 yıldır biyolojik arıtmadan dolayı dolan lagünün ön bölümü çamur pompasıyla boşaltılıp dip planktonu temizlenmelidir. DSİ ve Keşan Belediyesi ortak çalışmasıyla hazırlanacak bu projenin Erikli turizmine ve balıkçılığın gelişmesine büyük katkısı olacaktır.