HABER MERKEZİ

Mercan Köyü’nde yer alan Mercan Köprüsü’nde başlayan yerinde incelemelerde, Prof. Dr. Beksaç köprü tarihi ile ilgili bilgileri paylaştı. Köprünün tarihi önemi hakkında konuşan Beksaç, “İlginç olan bu köprü eski Roma Yolu’nun, hatta önceki dönemlerden gelen Trak Yolu’nun uzantısı olarak günümüze kalmış nadir eserlerden biri. Keşan sınırları içinde başka köprüler de var. Bu köprü de diğer köprüler ile birlikte Keşan’ın tarihi geçmişi hakkında bize çok önemli bilgiler veriyor. Çok güçlü bir köprü. Geniş alana yayılan bir köprü olarak yapılmış ve iyi düzenlenmiş bir Osmanlı eseri olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Tarihi rotanın bir başka durağı ise Mecidiye oldu. İbrice Limanı girişinde bulunan tarihi Gümrük Deposunu ziyaret edilirken, Prof. Dr. Engin Beksaç gümrük deposu hakkında konuşarak 19. yüzyılda kullanılan binanın şu anda iyi durumda olmasa da turizm açısından değerlendirilebilir olduğunu belirtti.

Ardından Yayla sahiline geçen heyet, buradaki sakinleriyle buluşarak bölgenin sorunlarını dinledi. ESTAB olarak bölgeye çözüm anlamında neler yapılacağını görüşülmesinin arından; vatandaşlar ile birlikte daha önce de sıkılıkla gündeme gelen tarihi Yayla Kalesi surlarını incelemeye gidildi. Prof. Dr. Engin Beksaç surlar hakkında bölge halkını bilgilendirirken, Ortaçağ’dan günümüze kalan önemli bir yer olan surlar hakkında “Aslında çok geniş bir alana uzanıyor, ancak yol yapım çalışmaları ve etrafına yapılan binalar sebebiyle büyük ölçüde kimliğini kaybetmiş bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Elimizdeki hava fotoğrafları ile baktığımız zaman, alanın 3’te 2’sini kaybetmiş olduğumuzu görüyoruz. Dikkatle ele alınması ve üzerinde çalışılması gereken bir bölge, bu şekliyle bile bölge turizmine katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.