AYGÜL-SONGÜL KONAR 

Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan, saat 17.00’de başlayan toplantı, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, AK Partili Üye Şafak Uslu ile CHP’li Üye Volkan Erkan mazeretleri nedeniyle izinli sayıldı. Toplantı öncesinde, gündeme 4 maddenin eklenmesi oy birliği ile kabul edildi. 

HELVACIOĞLU: “KEŞAN BELEDİYESİ'NE AİT 10 BİN METREKARELİK TARLA VASIFLI TAŞINMAZA SERALAR KURULACAK” 

Gündem dışı maddelerin oy birliği ile gündeme alındığı meclis toplantısında, "Yıl boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar Projesi"nde yapılacak işlemler için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na oy birliği ile yetki verildi. 

Helvacıoğlu, bahse konu madde ile ilgili olarak meclis üyelerine bilgi verdi. 

Mustafa Helvacıoğlu, toplamda 2 milyon 259 bin TL'lik proje hakkında şunları söyledi; "Trakya Kalkınma Ajansı'ndan 2 milyon 259 bin TL'lik projemizin onaylandığı haberini aldık. Belediyemizin Bilgi İşlem Müdürlüğü ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odası'na ortak çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Projemizde son rötuşlar yapılıyor. Bölgemizde geçimini sezonluk tarım işçisi olarak sağlayan ailelerimiz var. Bu ailelerimiz zamanı gelince bölgeden göç ediyorlar. Dolayısıyla göç etmek zorunda kaldıklarında çocuklarını da yanlarında götürüyorlar. Bu nedenle eğitimleri olumsuz etkileniyor. Bu, perde arkasında bizlerin yıllarca görmediği bir eksi. Sezonluk tarım işçiliği yapan ailelerimizin de sayısı az değil. Dolayısıyla çocukların eğitimleri kısıtlanıyor. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için projeyi ürettik. 300 aileyi kapsayan bu projede, üretim kooperatifi çatısı altında, mülkiyeti Keşan Belediyesi'ne ait 10 bin metrekarelik tarla vasıflı taşınmaza seralar kurulacak. Bu seralar ile mevsime uygun üretim yapılarak yılın kalan zamanlarında gelir sağlanacak. Bakanlığımız projeye 1 milyon 700 bin TL hibe verecek. Kalan kısmı da belediyemize ait olacak. Projemiz 18 ay sürecek. Ayrıca sponsor firmalarımız da var. İzzetiye'deki atıl okul binasında paketleme ve soğuk zincir oluşturulması, web sitesi ve çeşitli pazarlama kanalları ile yurtiçi ya da yurtdışına satılmaları sağlanacak. Proje ile dezavantajlı tarım işçilerine örtü altı yetiştiriciliği ile 4 mevsim üretim yapma imkanı sağlanacak."  

17. MÜDÜRLÜK, EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ OLDU

Toplantının devamında, belediyeye ait mezbaha tesisinde yer alan mevcut arıtma tesisinde iyileştirme çalışmaları, revizyon ve kapasite artırımının yapılması hususu ele alındı. Bu maddede, Keşan TB (Ticaret Borsası) tarafından işletilen Mezbaha ile ilgili gelen talep üzerine görüşüldüğü belirtilen madde, ilgili komisyona oy birliği ile havale edildi. Bu madde ile ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer, bahse konu alanda çevre felaketi yaşandığını belirterek, konunun ivedilik kazanması gerektiğini söyledi. Tarihi Kentler Birliği’ne belediye başkanlarının doğal üye olmakla birlikte Keşan Belediyesi'nin, Tarihi Kentler Birliği'ne üye olmasının oy birliği ile kabul edildiği meclis toplantısında, Belediye Meclisi'nin CHP'li Üyeleri Özlem Uybaş asil üye, Erhan Engin ise yedek üye olarak belirlendi. Keşan Belediyesi elinde mevcut olan norm kadroda düzenleme yapılmasının görüşüldüğü toplantıda, tekniker kadrosu, Kent Müzesi çalışmalarının daha sağlıklı yürütülmesi adına arkeolog olarak değiştirildi. Bu kadroda da, Kent Müzesi sorumlusunun görevlendirileceği kaydedildi. Toplantıda, Keşan Belediyesi'nin 17. müdürlüğünün de Emlak ve İstimlak Müdürlüğü olması kararı oy birliği ile alındı. Keşan genelinde yeni yapılaşmalarda uygulanacak ön bahçe mesafesinin belirlenmesinde mevcut binaların istikamet alınmasına ait plan notu değişikliği, İmar Komisyonu'na havale edildiği toplantıda, İzzetiye (Keşan-Edirne) 1/5.000 Ölçekli İlave Nazım İmar Planı (NİP-40155) ve İzzetiye (Keşan-Edirne) 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı (UİP-40156) için 2. askı sürecinde gelen 2 adet itiraz dilekçesi ve Mesude Kılıç tarafından belediyeye verilen dilekçeye istinaden, Aşağı Zaferiye Mahallesi, 884 ada, 5 numaralı parselin 5.00 metre olan ön bahçe mesafesinin 3.50 metre olarak yeniden belirlenmesine ilişkin plan değişikliği talebi ile ilgili olarak İmar Komisyonu'ndan gelen red kararı oy birliği ile kabul edildi. Bu maddeler ile ilgili olarak verilen red kararlarının, sorunlara kalıcı çözüm bulunması amacı taşıdığı bildirildi. Toplantının son gündem maddesinde, Keşan Yukarı Zaferiye Mahallesi, Uygulama İmar Planı değişikliği oy birliği ile kabul edildi. 

MİNİBÜSLERİN FİYAT GÜNCELLEME TALEPLERİ KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

Gündem maddelerinin sona ermesinin ardından gündem dışı maddelerein görüşülmesine geçildi. Burada ilk olarak, at arabalarının revize edilmesi konusu ele alındı. Buna göre, at arabalarının sahiplerinden 15 bin TL karşılığında satın alınmasının da içerdiği madde oy birliği ile kabul edildi. Daha sonra; Keşan şehiriçi minibüsçülerinden gelen 1,75 TL'lik öğrenci ücretinin 2 TL'ye, İzzetiye minibüsçülerinden gelen 1,5 TL olan öğrenci ücretinin 2 TL'ye, 3 TL olan sivil ücretin 3,50 TL'ye, Paşayiğit minibüsçülerinden gelen 3 TL olan öğrenci ücretinin 3,50 TL'ye, 4,50 Tl olan sivil ücretin ise 5 TL'ye çıkartılması talepleri, oy birliği ile Plan Bütçe Komisyonu'na havale edildi. 

ALİOĞLU: “VATANDAŞIN OYLARIYLA ÇOĞUNLUK OLUNUR”

Toplantıda son gündem dışı madde olarak, Keşan Belediye Meclisi'nin CHP'li Üyesi Yüksel Alioğlu, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu tarafından cevaplanması için 2 sözlü soru yöneltti. Alioğlu, Helvacıoğlu'nun, 24 Ağustos tarihli açıklamasında, Millet İttifakı'na ithamda bulunduğunu belirterek şu soruları yöneltti; "Dediniz ki ‘Çoğunluk biziz diyerek yaptığınız zorbalığın hesabını vatandaş sormaya başladı. Ele geçirdiğiniz çoğunluk ile Keşan’ın geleceğini kısıtlamaya hakkınız yok.’ Sayın başkanım soruyorum; zorba kelimesini biraz açar mısınız? Ne demek istediniz, kastınız neydi? Şunu belirtmek isterim ki, çoğunluk ele geçirilemez, ancak vatandaşın oylarıyla çoğunluk olunur. Millet ittifakı olarak bugüne kadar Keşan’ın sorunları çıkarları söz konusu olduğunda size her türlü desteği verdik. Daha fazla ne istediniz de millet ittifakı size yardımcı olmadı?"  

Helvacıoğlu: "Grubumda zaman zaman olmayacak diye Keşan için hızlı projeleri getirmekte çekiniyorum"

Soruları cevaplandıran Helvacıoğlu da, şu ifadelere yer verdi; "'Çoğunluk biziz' kelimesinin ifadesi 'meclis kararlarındaki çoğunluk biziz' anlamına gelen bir cümledir. Bunu çok büyütmeyiniz lütfen. Helvacıoğlu ve grubum olarak söylüyorum. Eğer 'hep beraber varız dersek' yemin ediyorum size bu Keşan şu anda sokakta olan 8 şantiye 17'ye çıkar. Krediden korkuyorsunuz. Krediden korkmaya gerek yok. Biz burada sorumluluğu Keşan için almalıyız. Gelin hep beraber 15 günde bir toplanalım. Diyeceksiniz ki; '500 tane oy geçti ama 7 tanesine 'hayır' dedik.' Bazen kilit noktalara 'hayır' diyorsunuz. Ben de grubumda zaman zaman olmayacak diye Keşan için hızlı projeleri getirmekte çekiniyorum. Zorbalık kelimesini 'Dayatma' olarak değiştiriyorum. Alındıysanız da özür diliyorum. Kumlar gidiyor dedim size. Kumları geri almak için Ankara'ya gitmeye hazırım. Keşan için beraber yürümeye hazırım." 

“AMACIMIZ; MART AYINDA MECLİSİMİZDEN ONAY ALDIĞIMIZ GİBİ İŞE BAŞLAYIP SEZON SONUNA KADAR İŞİ BİTİRMEKTİ”

Toplantıda, Erikli Sahili'ne su getirilmesiyle ilgili olarak Mustafa Helvacıoğlu'nun bilgi vermesine geçildi. Bu konuda söz alan Helvacıoğlu, "2020 Mart Meclisi’nde Erikli’ye su getirilmesi konusunu gündemimize almıştık. Öngörümüz zaten bu sezon kuraklık olacağı yönündeydi. Yani, yaz sezonunda susuzluk sıkıntısı olacağını biliyorduk. Bu nedenle; ne pahasına olursa olsun, meclisimizde çözüm bulmalıydık. Sezona 4 ay kalmıştı, hızlı ve pratik çözümleri denemek gerektiğine inandık. Bu öngörülerle birlikte, bir proje firması ile taslak projeler hakkında görüşmeleri sürdürüyorduk. Taslak proje konusunda hazırlıkları tamamlayarak imalatta kullanılacak (pompa, trafo, elektrik malzemesi, boru vb.) malzeme listesi çıkartılmıştı. Bilindiği üzere; projesiz bile olsa İller Bankası’ndan malzeme kredisi alabiliyoruz. Bu kapsamda; İller Bankası’ndan kullanılmak üzere, 7 milyon 718 bin TL meclisimizden kredi onayı istedik. Amacımız; mart ayında meclisimizden onay aldığımız gibi işe başlayıp sezon sonuna kadar işi bitirmekti. Tabi bu rakam sadece malzemeler için istenen rakamdı. Erikli’nin şehir şebekesi olmadan sadece malzemeler ile ilgili bütçesi yaklaşık 8 milyon TL tutuyordu. Şehir şebekesi ile 25 – 30 milyon TL’lik bir öngörümüz vardı. Sonrasında meclisimiz, Kocaali’deki kuyuların Ocak ve Şubat aylarındaki verileri ile hareket etmenin doğru olmayacağını öne sürdü ve uygulama projesini kabul etmeyerek proje hazırlanması ile ilgili izin verdi. Yani meclisimiz; verimlilik tespit çalışmalarının, temmuz ve ağustos ayı gibi kurak olan aylarda tekrar yapılmasını talep etti. Biz de meclisimizin istediği gibi; bu çalışmaları ağustos ayında yaptık. Ama su seviyelerinde herhangi bir düşüş gözlemlenmedi. Tüm bu çalışmalara ek olarak; tam analiz için 5 kuyudan numuneler aldık. İstanbul 2 no’lu halk sağlığı laboratuarı ve Türkiye atom enerji kurumu gibi Türkiye’nin en donanımlı kurumlarına gönderdik. Şuana kadar, analizi yapılan 3 kuyu numunesinde herhangibir olumsuzluğa rastlanmamıştır. 2 kuyumuzun da sonucunu bekliyoruz. Yine bu çalışmalar kapsamında; Tarım ve Orman, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm Bakanlıklarımız ile yazışmalarımızı sürdürerek yaklaşık 20 km’lik boru döşeme hattı ile ilgili uygunluk görüşlerimizi aldık. Yani kimse bu sürede diyemez. Kamuoyuna eksik bilgilendirmeler yapılıyor. Doğrusunu bizden öğrenin istedik. Biz mayıs ayında, encümenden yetkiyi aldığımız gibi, 13 mayıs tarihinde, hem Kocaali’den gelecek su terfi hattı, hem de Erikli Sahili’nin su şebekesi hattı için proje ihalemizi yaptık. Mart meclisinden sonra ihale sürecine kadar geçen sürede de malumunuz yoğun birpandemi dönemi yaşandı. Bölgenin turizm konusundaki yaşadığı belirsizlikler, seyahat kısıtlamaları, toplantı ve ihale süreçlerinin iptali gibi çeşitli önlemler nedeniyle süreç uzamış olabilir ama kesinlikle çalışmalarımızı durdurmadık. Şimdi son aşamada; projemizi bu ay sonuna kadar bitirip Ekim ayı meclisimize kredi kullanılması amacıyla getireceğiz. Tabi işin bir de bütçe kısmı var. Erikli şehir şebekesi de dahil yaklaşık 25-30 milyon proje maliyeti öngörümüz var. Bilindiği üzere; İller Bankası belediyelere genel bütçe vergi tahsilatından bir pay veriyor. Fakat bu pay; Keşan’da ikamet eden kişi sayısına göre hesaplanıyor. Yani bu oranın belirlenmesinde mücavir alanlar dahil edilmiyor. Erikli mücavir alanımızda, özellikle yaz nüfusunun Keşan’ın iki katı olmasıda, bu bedelin katılım payı olarak alınmasını ortaya çıkarıyor. Projenin üçte birini iş bitiminden sonra 2 senede 4 eşit taksitte harcamalara katılım payı olarak alınmasını değerlendiriyoruz. Aslında erikli kooperatifimizin 1 yıl daha kapanmaması vedevir olmamasını bu nedenle istemiştik. Fakat orada yaşayan sakinlerimiz kooperatifin ivedi olarak belediyemize devir edilmesini isteyince bu seçenek ortadan kalkmış oldu. Bu pay, kooperatif dursaydı da toplanacaktı, belediye de olsa bir şekilde toplanacak. Erikli’nin 30 yıldır sürdürdüğü bir ortaklık kültürü var. Yıllardır, güzelleştirme kooperatifi ile yönetilen erikli, bu projede de ortaklık ve imece kültürünün önemini yine ortaya çıkaracaktır" dedi.

“CUMARTESİ PAZARIMIZ SOKAKLARA KURULMAYA DEVAM EDECEK”

Helvacıoğlu, daha sonra Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’nin üstünün kapatılması ile ilgili Meclis’e bilgi aktardı. Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: "Seçim döneminden sonra mevcut Pazaryeri’nin durumu konusunda kolları sıvadık. Pazarcı esnafımız ve meclisimiz ile bir araya geldik, çeşitli toplantılar ile konuyu gündeme aldık. Öncelikle alternatif bir tüm bölgeye hizmet edecek çok amaçlı bir pazaryeri üzerinde durduk. Mevcut pazaryerinin üzerinin kapanması konusunda fikir birliğine vardık. Bu aşamadan sonra; 7 çeşit çatı kapama modeli projesi ortaya koyduk. Mebran, asma germe, çelik konstrüksiyon, uzay çatı üzeri sandviç panel vb modeller üzerinde durduk. Bu 7 proje içerisinden 1 tanesinin üzerinde durduk. 2020 haziran ayı olağanüstü meclis toplantımızda konuyu imar komisyonumuza havale ettik. Konuyu değerlendiren komisyona alınan ortak karar ile seçtiğimiz projenin yanına 2 adet daha alternatif hazırlanmasına karar verdi. Şu anda, 3 seçenek üzerinde duruluyor ve analiz yapılıyor. Şimdi önümüzdeki pazartesi günü uygulama projelerinin hazırlanması ile ilgili ihalemizi yapacağız. İhale sonrası, 3 alternatif arasından biri seçilecek ve proje işimizi sonlandırıp uygulamaya geçeceğiz. Mevcut pazaryeri çatısının kapanması, bilindiği üzere sadece gıda sektörüne cevap verecek. Cumartesi pazarımız sokaklara kurulmaya devam edecek. Yani mevcut pazaryerinin üzerini kapatmak ile sorunun yarısını çözülmüş olacağız. İşte bu noktada, daha önce de önerisini sunduğumuz bir konuyu tekrar gündeme getiriyoruz. Eski itfaiye alanına, eğer bir otopark yapılacaksa kapalı bir pazaryeri de yapılabileceği gündemde tutulmalı. Toplu konut ve gençlik ve merkezi projemiz ile eski itfaiye alanına yapacağımız kapalı giyim pazarı, nikah sarayı, gençlik merkezi ve otoparktan oluşan sosyal tesis alanını halkımıza kazandırabiliriz. 21 bin m2’lik konut alanı206 adet daire  %33 alırsak 70 daire 70 daire 350 bin TL’den 24.5 milyon TL kreş ve sosyal tesisler, çocuk oyun alanları, basketbol sahası ve çeşitli spor alanları, otopark, yürüyüş parkuru, yeşil alanları ilçemize kazandırabiliriz.”

Tümer: "Türkiye’nin en az borçlu 5 belediyesinden birini devraldınız"

Helvacıoğu'nun her iki konuyla ilgili olarak bilgi vermesinin ardından, toplantının son bölümünde, CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer söz aldı. 

Mustafa Helvacıoğlu'nun, daha önce 'Borçları kapatmak için yer sattılar' şeklinde ifadeler kullandığını, belirten Tümer, "Keşan Belediyesi’nde yaklaşık 300 tane dükkan var. Son 5 yılda da kanuni zorunluluklar dışında bir tane mülkü satılmadı. Türkiye’nin en az borçlu 5 belediyesinden birini devraldınız. Şu andaki borçları da yıl sonunda açıklarsınız." dedi. 

“İYİ ŞEYLERİN TAMAMI SİZDEN, YAPILMAYAN ŞEYLER İSE MİLLET İTTIFAKI'NDAN” 

Erikli Sahili'ne su getirilmesi ve Keşan'daki yol çalışmaları ile ilgili olarak da eleştirilerde bulunan Feridun Tümer, şunları söyledi; "Erikli’deki su problemiyle ilgili ‘Cumhuriyet Halk Partisi getirdi’ dediniz. İyi şeylerin tamamı sizden, yapılmayan şeyler ise Millet İttifakı'ndan. Muammer Aksoy Caddesi ve Muhtar Ali Çevikel Caddesi’ni yapmayın dedik. Muhtar Ali Çevikel’de imalatın hatalı olduğu görüldü. Doğruyu bulduk asfalt yaptık. Muammer Aksoy Caddesi ile ilgili denetleme raporunda değindik. Muammer Aksoy Caddesi’nde imalat 50 cm. yapılması gerekirken, 25 cm yapıldı. imalat eksik diyoruz. Erikli için de; Haziran, Temmuz, Ağustos aylarındaki debileri ölçelim dedik. Yeraltı suyu eksilebilir. Haziran ve Temmuz ayı ölçümleri yok. Siz de; '7 milyonu İller Bankası’ndan projesiz bile alabilirim.' dediniz.  Meclis tutanakları 3 defa Kaymakamlıktan alıp değiştirildi. Rakam düzeltmek için meclis tutanağı değiştirildi. İller Bankası projesiz kredi vermez. Sayın Başkanım yaptım oldu ile olmuyor bu işler. Erikli’ye 3 ayda su getirecektiniz, hortum mu çekecektiniz 21 kilometre? Mülkiyeti sizde olmayan, kira sözleşmesi olmayan bir yere trafo bile koyamazsınız. Hızlı hareket ettiniz, Muammer Aksoy ve Muhtar Ali Çevikel caddeleri ortada. Üretim eksik. 500 bin TL’lik beton yolu söktük. İktidar gücü ilk defa kullanıldı. Kredi vermedik diye ortalığı ayağa kaldırdınız. Biz size krediyi vereceğiz dedik. Fakat zamanı yanlış. İlk tamir ettiğiniz asfalt, geçen sene döktüğünüz asfalttı. Doğalgaz çalışmaları nedeniyle 130 kilometre yol, 100 bin metrekare de kaldırım yapıldı. Şu meclis tutanaklarını ya okumuyorsunuz ya da okuduğunuzu anlamıyorsunuz. Beraber yöneteceksek birbirimizi dinleyeceğiz." 

Toplantı, Tümer'in yaptığı konuşmanın ardından, Helvacıoğlu'nun alınan kararların Keşan için hayırlı olması temennisinde bulunmasıyla sona erdi. Keşan Belediye Meclisi'nin Ekim Ayı Olağan Toplantısı'nın 8 Ekim 2020 tarihinde yapılmasına karar verildi.