SONGÜL KONAR

Saat 09.00 sıralarında başlayan toplantıya; TBMM KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal'ın yanı sıra; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti Edirne İl Başkan Yardımcısı Hakan Çevikel, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) Keşan İlçe Başkanı Adnan İnan, Edirne İl Genel Meclisi'nin AK Partili Üyeleri Halil Bayazıt ile İsmail Keleş, köy ve mahalle muhtarları, bazı partililer ve köy temsilcileri katıldı.

KILINÇ: “BİZE DURMAK YAKIŞMAZ, YOLA DEVAM ETMEK YAKIŞIR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gürcan Kılınç, sözlerine, ülke genelinde birçok noktada meydana gelen yangınlarda hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmeti aileleri ve yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.

Bu süreçte devletin tüm imkanlarını seferber ettiğinin altını çizen Kılınç, “Muhtarlık özveri isteyen gönüllülük esasına dayalı bir meslektir. Muhtarlarımıza çok önem veriyoruz. Sizlerin hakkı asla ödenmez. Sorumlulukları altında bulunan mahallelerde muhtarlar 'devlettir', Sayın Cumhurbaşkanımızın temsilcisidir. Vatandaşlarımız ile bizler arasında köprü vazifesi gören kıymetli muhtarlarıma şükranlarımı sunuyorum. Mahalle muhtarlarımızla, köy muhtarlarımızla sık sık bir araya gelmek istiyoruz. Muhtarlarımızın kendi mahalleleriyle ilgili sorun ve sıkıntılarını her zaman bizlerle paylaşmasını gerek şahsıma, gerekse teşkilatımıza bildirmesini istiyoruz. Yerelde yapılması gerekenlerle ilgili her zaman AK Parti hizmet belediyeciliğimiz olarak muhtarlarımızın emrindeyiz. Eksiklerimiz olabilir, ama bu eksiklerin bize iletilmesi halinde en kısa sürede çözüme ulaşması için elimizden geleni yapacağız. Başta Covid -19 olmak üzere, sel, deprem, yangın  gibi birçok felaketlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bölgemiz için birlik, beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Köy muhtarlarımız, il genellerimiz, mahalle muhtarlarımız, başkanlarımız ve yönetimleri, hükümetimizin yaptığı hizmetler konusunda bizlerin gözü, kulağıdır. Yapılan hizmetlerde muhtarlarımız bizim en büyük destekçimizdir. Hep birlikte daha güzel hizmetler getirmek için sorunlara çözüm odaklı olmaya, canla başla hizmet etmeye devam edeceğiz. Bize durmak yakışmaz, yola devam etmek yakışır”dedi.

Daha sonra söz alan Mustafa Helvacıoğlu, yangınların dünya genelinde meydana geldiğine dikkat çekerek, ülke genelinde devam eden yangınlar varken ormanların son derece dikkatli bir şekilde korunması gerektiğinin altını çizip, hemen yanı başımızdaki Korudağ'ların da bu özenle korunması gerektiğini vurguladı. Bu süreçte çalışmalarını canla başla sürdüren, hükümet, devlet ve millete destek olunması gerektiğini belirten Helvacıoğlu, toplantının gerçekleştirildiği Yöresel Ürünler Pazarı'ndan alışveriş yapılması önerisinde bulunarak, “Buradan alacağınız en küçük hediyelik bir ürün çikolatadan daha kıymetlidir” diye konuştu.

AKSAL: "KÜÇÜCÜK BİR CAM PARÇASI, KOCA ORMANIN YANMASINA NEDEN OLABİLİR"

İsmail Keleş ve Halil Bayazıt'ın da köylerdeki eksikliklerin giderilmesi adına yürüttükleri çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ve her çalışmalarının, aynı titizlikle devam edeceğini söylemesinin ardından sözü Fatma Aksal aldı. Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Gürcan'ın, koronavirüsün, aşı olmayanları hastaneye düşüren bir hastalık haline gelmeye başladığı yönündeki açıklamalarını hatırlatarak sözlerine başlayan Aksal, aşının önemine dikkat çekip herkesi aşı olmaya davet etti. Sözlerinin devamında, sıcaklıkların arttığına dikkat çeken Fatma Aksal, "Küçücük bir cam parçası, koca ormanın yanmasına neden olabilir. Ormanlarımızı korumak için bu bilinç ile hareket edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Toplantının devamında muhtarlara söz verilirken, ilk sözü Keşan Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Kemik aldı. Yangınların meydana geldiği köylere, Keşan'daki köylerde yaşayan vatandaşların da yardım gönderme talebi olduğunu kaydeden Kemik, "Ancak bu yardımların sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve gerekli yerlere ulaştırılması için Kaymakamlık eliyle yapılmasını istiyoruz. Bizler de muhtarlar olarak ormanlarımızı adeta bir bekçi gibi gözlüyoruz. Özellikle son olaylardan sonra uyku uyuyamaz olduk. Valimiz ile geçtiğimiz gün yaptığımız görüşmede, özellikle orman köylerinin meydanlarında, olası bir yangına anında müdahale için bekletilmek üzere su tankerleri istedik" derken, köylerde sineklere yönelik yapılan mücadelenin yetersiz olması ve çöplerin toplanmasıyla ilgili yaşanan olumsuzluğa dikkat çekti. Abdullah Kemik, Gökçetepe Köyü'nden sahil bölgesine 1 günde 20 bin kişinin geçtiği bilgisini aldıklarına da dikkat çekerek, Kurban Bayramı'nın ilk gününde 17 kişinin de cami yakınlarında konakladığını söyledi.

AKSAL: “YARDIMLARIN DOĞRU ZAMANDA DOĞRU YERE ULAŞTIRILMASI İÇİN BİRAZ SABRETMELİYİZ”

Ülke genelinde meydana gelen yangınlar sonrasında vatandaşların yardım göndermeye başladığını hatırlatan Aksal, “Yangın konusunda biraz sabretmeliyiz. Yardım göndermek isteyen vatandaşlarımızı anlıyoruz. Beni arayıp, hayvanları yananlara canlı hayvan göndermek isteyen dahi var. Ancak şu an o kişinin gönderilecek o hayvanları bakacak durumu yok. Yardımların doğru zamanda doğru yere ulaştırılması için biraz sabretmeliyiz. Hayvanlara yem, insanlara giyecek gibi yardım konularında acele etmeyelim” dedi.

AKSAL, ARICAN'IN "AŞI" SORUSUNA "PAZARTESİ" CEVABINI VERDİ

Toplantının devamında söz alan Yayla Muhtarı Emine Arıcan, bioNTech aşılarının ne zaman geleceği konusunda Aksal'a soru yönelterek, aşı sıralaması için köyde yaşayan vatandaşların haber beklediğini söyledi. Fatma Aksal da aşılamanın Pazartesi gününden itibaren sorunsuz olarak devam edeceği yönünde görüş bildirdi.

HELVACIOĞLU: “SAROS KÖRFEZİ OLARAK BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ”

Sinekle mücadele konusunda söz alan Helvacıoğlu ise konuyla ilgili Edirne Valisi Ekrem Canalp ile görüştüğünü ve sinekle mücadelenin tek elden yapılmasının daha sağlıklı olacağı yönündeki düşüncelerini ilettiğini belirterek, “Saros Körfezi olarak birlikte hareket etmeliyiz. Sahil bölgelerinden ya da köylerimizden sadece sinek ilaçlama aracı geçirtmeyle olmazı. Bu konudaki mücadele Nisan, Mayıs aylarındaki larva dönemlerinde başlıyor” diye konuştu.

MERİÇ: “BÜTÇELER YETERSİZ AMA EL ELE VEREREK BUNU AŞMAMIZ LAZIM

Toplantıda çöp konusuyla ilgili söz alan Akhoca Muhtarı Emrullah Meriç, dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Akhoca Köyü Muhtarı olarak seçildiği 1994 yılında gerçekleştirilen bir toplantıda, dönemin Çeltik Köyü muhtarının, dönemkin kaymakamına "Benim köyüm sahil köyü. Kaymakam Bey çöpten geçilmiyor. Ne olur yardım et bana" ifadelerini kullandığını belirten Meriç, "Yıl 2021 ve ne kadar ibret almamız gereken bir konu. Hala çöp konuşuyoruz. Hepimizin eksikliği var. Ancak bu bir çare değil. Vatandaş pis koku içerisinde. Ben Keşan Köylere Hizmet Götürme Birliği encümenine yeni seçildim ve bayramdan beri benim köyümdeki çöpler hala alınmadı. Köy çöp yığını halinde. Bütçeler yetersiz ama el ele vererek bunu aşmamız lazım" ifadelerine yer verdi. Bu konuda söz alan Kılınç, Kurban Bayramı'nda yaşanan tatilci yoğunluğuna dikkat çekerek yaklaşık 500 bin nüfusun bölgeye geldiğini ve bu nedenle hizmetlerin aksadığını söyledi.

AKSAL: "MODERN HAYATIN GETİRDİĞİ RAHATLIKLAR İLE DOĞA ARASINDA BİR DENGE KURMAK ZORUNDAYIZ"

Sahillerin olduğu tüm illerde çöp sorunu yaşandığını kaydeden Fatma Aksal da şunları söyledi; "İller Bankası'ndan gelen paylar, yerleşik nüfusa göre veriliyor. Yaz döneminde bölgemizde ziyaretçi yoğunluğu arttığı için hizmet anlamında yetersiz kalınıyor. Kurban Bayramı'nda da, müsilaj olmaması nedeniyle Saros'ta büyük yoğunluk yaşandı. Sahillerle ilgili kiralamaya gidildiğinde, 'Halkın sahilini kiralayamazsınız' deniliyor. Hizmet yapmaya kalktığınızda 'şuna dokunamazsınız' deniyor. Ancak Vatandaşlarımız modern hayatın getirdiği hizmetleri de istiyor. Bu nedenle, modern hayatın getirdiği rahatlıklar ile doğa arasında bir denge kurmak zorundayız. Çöp konusu da bizim ilimizin bütçesini aşıyor. Hizmetin büyük bir bölümü yoğunlaşan sahil bölgelerine yöneltildiği için diğer köylerimiz de bundan olumsuz etkileniyor. Buralara gelmenin bir bedeli olması lazım. Gelmelerini istiyoruz ancak bu hizmetin bir bedeli olması lazım. Edirne dışından gelen insanların burada tüm pisliğini bırakıp gitmeleri çok doğru değil. En azından çöplerini bir poşete koymaları lazım. Sinekle mücadelede de bölgesel ilaçlamalar bu soruna çare olmuyor. Bölgemizde çeltik üretimi de yapıldığı için her yıl bu sorunu yaşıyoruz."

Kalfalar, mahallede yaşanan sorunları ve eksiklikleri anlattı

Toplantıda söz alan Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, huzurevi, TOKİ 700 Evler'de yaşanan sorunlar ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğü'nde işe alınması için girişimlerde bulundukları 5 üniversite mezunu genç ile ilgili taleplerini Fatma Aksal'a iletti. Çobançeşme Köyü'nden bir temsilci de köydeki elektrik trafosu sorununa dikkat çekti. Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek ise Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz'ı toplantıda göremediğini belirtirken, sorunları kendisine de iletmek istediklerini söyledi. İşlek, 3 mahalle muhtarı olarak aynı yerde hizmet verdiklerini hatırlatarak, muhtarlık binalarının ayrılması noktasında girişimlerin hızlandırılmasın istedi.

MECLİS GÜNDEMİNE, MAHALLE İSİMLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ VE İSPAT CAMİ MAHALLESİ'NİN İKİYE BÖLÜNMESİ GELECEK

Bu konuda açıklama yapan Helvacıoğlu, toplantının iktidar partisi temsilcileri olarak düzenlendiğini, Kaymakam Yılmaz'ın da bir devlet temsilcisi olması nedeniyle davet edilmediğini ifade ederek, Keşan'daki bazı mahallelerin isim değişikliği ve İspat Cami Mahallesi'nin 2'ye ayrılması yönündeki çalışmalar hakkında şunları ifade etti; "3 mahalle muhtarımız için yeni kabinleri sipariş ettik. Bu kabinler gelince, İspat Cami Mahallesi Muhtarlığı Kurtuluş İlkokulu'nun bulunduğu bölümde, Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarlığı Kent Müzesi bahçesinde, Büyük Cami Mahallesi Muhtarlığı ise Barış Parkı'nda hizmet verecek. Ayrıca, Yukarı Zaferiye Mahallesi'nin adını 'Zaferiye Mahallesi', Aşağı Zaferiye Mahallesi'nin adını ise 'Anafartalar Mahallesi' olarak değiştirmeyi planlıyoruz. Bir de nüfusu bir hayli fazla olan İspat Cami Mahallesi de neredeyse bir ilçe kadar büyük. Bu nedenle İspat Cami Mahallesi'ni de ikiye bölmeyi düşünüyoruz. Bu konuları meclis gündemine getireceğiz."

AKSAL: “BİZ DE EN İYİSİ OLMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Toplantının son bölümünde söz alan Fatma Aksal, sınırsız ihtiyaçların, sınırlı kaynaklar ile karşılanmaya çalışıldığına dikkat çekerek, “Bölgemize Gıda İhtisas OSB'de yürütülen çalışmalarda destek veren Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'ye bize verdiği destek nedeniyle çok teşekkür ederiz. Bu konu benim için çok önemli. Şu an Gıda İhtisas OSB sorunsuz şekilde ilerliyor. Öte yandan, Keşan'daki doktor eksiğini çok iyi biliyorum. Ancak üniversite sınavlarından sonra başlayan tercih dönemine baktığımızda, tıp fakültelerini tercih eden öğrenci sayısı bir hayli az. Bu nedenle bina yapıyoruz ancak binayı dolduracak insan yetiştirmek zor. Uzman doktor alanında yeterli doktor yok. Doktorluk çok ciddi fedakarlık isteyen bir meslek. Bu dönemde zorlukları daha da arttı. Buradan ilk önce aile hekimlerine gitmelerini, pratisyen hekimlere gitmelerini, ihtiyaç halinde uzman hekimlere gitmeleri çağrısında bulunuyorum. Biz de en iyisi olması için mücadele ediyoruz. Genel cerrah ve göz hastalıkları açığımızın kapatılacağı yönünde söz aldık” diye konuştu.

Toplantı, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.