BÜLENT SAYLAM

Fenerbahçe Spor Okulu sorumluluğunu, aynı zamanda Basketbol spor okulu çalıştırıcılığını yapan Kıvanç Bilir, Fenerbahçe Spor Okulu çalışmaları, yaşadıkları sorunları gazetemize aktardı.

KEŞAN VE EDİRNE OLARAK BÖLGEDE HİZMET VERİYORLAR

2015 yılında basketbol okulu ile başladıklarını dile getiren Fenerbahçe Spor Okulu sorumluluğunu, aynı zamanda Basketbol spor okulu çalıştırıcılığını yapan Kıvanç Bilir, okulun spor çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “2015 yılında sadece basketbol okulumuzla başladık. Daha sonrasında da voleybol okulumuz 2 sene sonrasında voleybol okulumuz açıldı. Sabah gruplarımız çalışıyor 4 grup voleybol antrenmanı var, en büyük grup erken geliyor. Ondan sonra küçük çocuklarımız geliyor. Şu anda 4 grup voleybol 5 grup basketbol çalışmaları oluyor. Keşan’da basketbolda yaklaşık 6 sene voleybol da yaklaşık 4 senedir faaliyet gösteriyoruz. Aynı zamanda Edirne’de okulumuz da var. Edirne’deki okulumuzda şu anda sadece basketbol eğitim veriliyor. Voleybola da başlamıştık, ama pandemiden dolayı voleybolu durdurmak zorunda kaldık. Şu anda sadece basketbol okulu devam ediyoruz. Fenerbahçe Spor Okulları olarak bölgede, Keşan’da ve Edirne’de 2 okulumuz var.”

İYİ BİR KREŞ YA DA DOĞA İLE İÇ İÇE BÜYÜMÜŞ ÇOCUKLARA ERKEN KAYI T YAPILABİLİR

Fenerbahçe Spor Okulu sorumluluğunu, aynı zamanda Basketbol spor okulu çalıştırıcılığını yapan Kıvanç Bilir yaş grubu aralıkları hakkında da şunları söyledi: “Basketbol ince motor becerileri çalıştığı için futbol gibi daha erken yaşta öğrencilerimizi alamıyoruz. Voleybolda da ince motor becerileri çalıştığı için okula başlaması önemli bizim için ya da iyi bir kreş dönemi ya da ana okul dönemi geçirmesi gerekiyor. Çocuğun ince motor becerileri hazır durumda kayıt alıyoruz. Ama şu anda bana doğum tarihi sorarsanız ya doğum yılı sorarsanız 2015.  2015’leri başlatıyoruz ama çok iyi hazırlık dönemi geçiren 2016 doğumlu çocuk gelirse onları da alıyoruz. Burada bir deneme parkurundan geçiriyoruz. Onları iyi bir kreş ya da doğa ile iç içe büyümüş bir çocuk geldiği zaman çok farklı oluyor. O ince motor becerileri daha gelişmiş oluyor. Hem voleybolda basketbolda parmaklar, küçük kas grupları çok fazla çalıştığı için biraz daha bekletiyoruz. Çünkü okul bizi çok destekliyor. Bu konuda 2015 ve şöyle söyleyeyim, 2015 ve 2006 yaş gruplarını alıyoruz. Çünkü altyapı kazanabileceğimiz yaşlardır bu yaşlar. O yaşlarda artık Fenerbahçe vermemiz lazım ya da diğer kulüplerimize sporcu kazandırıyor olmamız lazım. O yaş gruplarını tercih ediyoruz. Yani lise 2-3-4 yani daha büyükleri ihtiyacımız yok. Hani küçük yaş grubu bizim için önemli. Hem sporu sevdirmek hem ileriki yaşamlarında hep yanlarında bir branşın olması hayatları boyunca onlara kılavuz olmasını çok istiyoruz.”

SPOR YAPANLAR PES ETMEMEYİ ÖĞRENİR

“Velileri spora yöneltmek için neler söylemek istersiniz” şeklindeki sorumuza da Bilir, şöyle yanıt verdi: “Tabii ki de ders önemli ama inanın bana, ben yurtdışında kaldım. Yurt dışında mesela 1 gönüllülük esastır. Bir yerde gönüllü çalışmamız gerekiyordu ki bir işe girebilirsiniz. Yani yurt dışında kaldığım sürecinde bunları çok gördüm. Şimdi orada olanları söyleyeyim size, üniversite bitiriyorsunuz, yetmiyor, dil öğreniyorsunuz, yetmiyor, yüksek lisans yapıyorsunuz, yetmiyor. Artık iş başvurularında sizin çocuğunuz takım sporu yaptı mı?’ soruları geliyor. Özellikle bunu vurguluyorum. Takım spor yaptın mı diye çok önemsiyorlar. Neden? Çünkü her şey kurumsallaştı. Artık kendiniz bir iş kurup bir şeyler yapma şansımız yok. Bir ekip içinde kurup işin içinde olacaksınız. Onun için de sadece okumanız yetmiyor, farklı becerilerinizin olması gerekiyor. Voleybol ve basketbol sporunda oyuncu çok hızlı düşünür ekibe uyum sağlar, iletişim içinde olur. Bunun gibi kazanımları alır ve en önemlisi pes etmemeyi öğrenir. Ben bunu çok önemsiyorum. Pes etmeyen sporcu inanın bana yarın öbür gün siz yanında olmasanız bile başarılı olur. Mücadele etmeyi öğrenir. Bu kazanımları ben daha çok önemsiyorum. Hiçbir zaman biz burada voleybol ve basketbol olarak bakmadık. Her zaman diğer kazanımları daha fazla önemsedik. Çünkü bizde sürekli yeni bir sporcu geliyor, hiç bilmeyen var kimisi çok hızlı gelişiyor. Kimisi Fenerbahçe’ye gidebiliyor ya da başka kulübe gidebiliyor. Ama herkesi sporcu yapma şansınız yok ama herkese bir karakter oturtabiliyoruz. Sporcu ruhu dediğimiz o sporcu karakteri pes etmeyen karakterimiz tutabiliriz diye düşünüyoruz.”

BURSLU OKUMA İMKANLARI VAR

Açıklamasına Bilir, şöyle devam etti: “Bunun yanında spor yapan çocukların sosyalleşme dertleri olmuyor. Ben oyuncuyken 2 tane Çavuşoğlu ve Selim Pars Koleji burs veriyordu. Ben burslu okudum. İnanın bana Tekirdağ’a gönderdiğimiz oyuncularımız var. Burslu bir şekilde okuyor, aynı zamanda kulüpte oynuyor, okul takımında oynuyor, okulu temsil ediyor. Burs, liseleri geçti üniversitelere geldi. Burslu okuma imkanları var. Çocuk girdiği ortamda hemen uyum sağlıyor. Daha hızlı iletişim kuruyor. Bunlar bizim için çok önemli.

SALI PAZARI SPOR SALONU OLARAK YAPILABİLR

Tesis sıkıntısına dikkat çeken Bilir, Salı Pazarı’ndaki Ofis depolarının spor salonuna çevrilmesi teklifinde bulunarak açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bizim ciddi anlamda tesis sıkıntımız var. Şu tesisimiz bizim eski ama antrenman yapılabilecek bir tesis. Tesisin iyileştirilmesi anlamında destek bekliyoruz. Keşan’da ve Edirne’de tesis sıkıntısı var. Bu konuda mağduriyetlerimiz oluyor. Bizim salona ihtiyacımız var. Geçen Keşan Belediye Başkanımızla da görüştüm. Biz onlardan bir salon istedik. Salı pazarındaki TMO depolarından bir tanesi salona çevirmelerini istedik. Çocuklar hem hafta içi hem de hafta sonu da kullanabilsin. Keşan’da artık takımlaşmaya gidelim. Sadece spor okulu olarak değil, küçük yaş gruplarından başlayıp burada çok değerli eski oyuncularımız da var. Onları da değerlendirerek onların yine Fenerbahçe bünyesinde ama pilot takım olarak biz burada onları değerlendirmek istiyoruz eski oyuncularla. Mesela Engin ağabey, Fatih Hocam yıllarını vermişler spora. Bu değerler bizim için çok önemli. Kulüpleştiğimiz zaman biz yanlarında olacağız ama bunun için tesis lazım. Bizim bu tesisi hafta için de kullanıyor olmamız lazım. Biz Salı Pazarı’ndaki taleplerimizi belediye başkanımıza dile getirdik. Hani olur olmaz çünkü onlar da orada TMO’nun kiracısı. Bu konuda destek verilebilir mi bilemiyoruz. Sadece pazar yeri olarak harcanmasını istemiyoruz. Bu yüksekliği her yerde bulamazsınız. Spor salonunun ortasına bir tane kolon geldiği zaman spor yapamazsınız. Voleybol, basketbol sporu için yükseklik önemli. Bireysel sporlarda spor salonlarına kullanılmasına da karşıyım. Spor salonlarının tavan yüksekliği isteyen branşlara verilmesi lazım. Bizim genel anlamda tesis sıkıntımız var. Tesis olursa burada çok değerli insanlar var. Çok güzel emek harcarlar. Bu güzel, pırıl pırıl çocukları bir yerlere getirebiliriz diye düşünüyorum. Hem keşan'a katkımız olur. Hem Keşan ismi duyulmuş olur.