SONGÜL KONAR

Üç yıl önce gazetecilere yaptığı açıklamada vatandaşların iş bulma konusunda sıkıntılar yaşadığını belirten Kantar, dünyada görülen pandemi nedeniyle iş bulma sıkıntısının iki katına çıktığını vurguladı.

“SIKINTILAR AYNI ŞEKİLDE DEVAM ETMEKTE”

Geçici işçi alımlarıyla vatandaşların bir nebze de olsa rahatladığını ifade eden Fikret Kantar, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Üç yıl önce iş bulmanın zor olduğunu, meslek gruplarıyla ilgili kursların açılması gerektiğini söylemiştik. İşle ilgili kurslar açılmasa da geçici işçi alımları şu anki döneme göre çoğalmakta. Keşan’da petrolle ilgili çalışmalar var, bir şirket geçici olarak 6 aylık süre için işçi alıyor. Mahallemizden bu işlerde çalışmak için muhtarlığa gelip evrak alan vatandaşlarımız var. 30-40 kişiye yakın kardeşimiz geçici de olsa işe girdi. Cumhuriyet Mahallesi olsun Mustafa Kemal Paşa Mahallesi olsun Keşan’ın her mahallesi gibi bizim mahallemizde de askeriyelerde garson olarak çalışan, yemekhanede çalışan vatandaşımız mevcut. Belediyemizde de geçici olarak çalışmalar devam etmekte. Mahallemizde insanlarımız işe alınmış olsa da, pandemi sürecinin başlamasından dolayı sıkıntılar aynı şekilde devam etmekte. Vatandaşın üç yıl önce iş bulma konusundaki sıkıntıları iki katına çıktı.”

“ASGARİ ÜCRET İLE BU ŞARTLARDA GEÇİNMEK ÇOK KOLAY DEĞİL”

Yılbaşında her yerde indirimlerin olduğunu fakat ramazan ayı geldiğinde ise her yerde zamların üst üste geldiğini vurgulayan Fikret Kantar, bu dönemde asgari ücret ile geçinmenin kolay olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Anlamadığım bir şey var, sosyal medyada da çok sık görüyorum, yılbaşı yaklaştığında her yerde ucuzluklar artıyor, ramazan geldiğinde ise her yerde zamlar üst üste geliyor. Yiyeceklere, sebzelere zamlar üst üste geliyor. Asgari ücret ile bu şartlarda geçinmek çok kolay değil. Geçici işte çalışan ailelerimize baktığımızda en az 4 kişilik aileden oluşuyorlar. 4 kişilik ailenin asgari ücret ile geçinmesi, faturaların ödenmesi zor. İnsanlarımız 6 ya da 9 ayda olsa geçici işe girdiklerinde bir nebze de olsa rahatlıyor.”

“ARA ELEMAN DİYE HİTAP ETTİKLERİ ELEMANLAR YETİŞTİRMİŞ OLURUZ”

İşsizliğin giderilmesi için, mesleki ağırlıklı atölyelerin açılmasının vatandaşlar için olumlu olacağını belirten Kantar, “İşsizliğin giderilmesi için, mesleki ağırlıklı atölyeler açılmalı. Bu atölyelerde de ortaokul mezunu olan ya da okula devam etmeyen çocuklarımızın sevk edilip ileride iş sahibi olmalarını sağlamak gerekiyor. Bu ileriye dönük bir yatırım. Şimdi başlarsak bunlar 5 veya 10 sene sonra verimli olur. Ara eleman diye hitap ettikleri elemanlar yetiştirmiş oluruz. Mahallemiz adına çok güzel olacağını düşünüyorum” dedi.

“ROL MODEL OLAMADILAR ÇÜNKÜ ÜNİVERSİTE MEZUNU OLDUKTAN SONRA İŞ BULAMADILAR”

Mahallede üniversite mezunu işsiz gençlerin olduğunu ifade eden Kantar, sözlerini şöyle sonlandırdı:“Mahallemizde üniversite mezunu 8-10 arkadaşımız var. Zamanında onlara uygun iş çıkmış ve işe alınmış olsalardı, diğer çocuklarımıza da rol model olurlardı. Çocuklarımızı, okuma adına teşvik etmiş olacaklardı. Rol model olamadılar çünkü üniversite mezunu olduktan sonra iş bulamadılar. Mahallemizde İngilizce öğretmeni de Tarih öğretmeni de var. Buna benzer birçok konuda üniversite bitirmiş kardeşimiz var ama kimisi serbest işlerde kimisi mermercilerde çalışmakta.”