AYGÜL KONAR

BOTAŞ tarafından Saros Körfezi’ne yapılmak istenen FSRU Limanına karşı 2. ÇED iptal kararının duruşması 4 Ağustos 2021 Çarşamba günü  gerçekleşti.

Duruşma öncesi Saros gönüllüleri, Edirne Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, FSRU Limanına karşı 1. ÇED raporunun iptalini kazandıklarını, 2. ÇED raporunu da iptal ettireceklerini kaydetti.

Karagöz, “Davamızı en başından beri ısrarla takip ediyoruz ve bu mücadelemiz kazanımla sonuçlanacak” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya Saros gönüllüleri, Keşan Kent Konseyi ve vatandaşların yanı sıra CHP(Cumhuriyet Halk Partisi)  Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı da katıldı.

Saros sahillerinde yaşayan birçok vatandaş ve STK’lar otobüslerle Edirne Adliyesi önüne gelerek, “Saros’’a adalet! Saros’uma dokunma!” yazılı pankart açtı.

“SAROS GİBİ BİR GÜZELLİĞİN YOK EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Burada konuşan Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, "Ülkemizin alev topuna döndüğü, bir yandan yangın bir yandan sellerle bütün güzelliklerimizi yok olduğu günlerde Saros gibi bir güzelliğin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Birinci ÇED olumlu raporunu iptal ettirdik. Bugün ikici ÇED olumlu raporunu görüşüyorlar. Biz adalete güveniyoruz. İkinci ÇED raporu masa başında düzenlenmiş sahte bir rapordur. Kopyala yapıştır raporudur. Masa başında hazırlanan bir raporla Saros’u katletmek istiyorlar. Yargının ve bilim insanların da buna 'hayır' diyeceğine güvenimiz tamdır. Birinci ÇED’i iptal eden mahmemeye güveniyor ve inanıyoruz. Saros’u kurtarmak istiyoruz. Yeryüzü cenneti Saros’a sahip çıkıyoruz" açıklamasında bulundu.

"KATAR’IN FİNANSMANI İÇİN DOĞA KATLEDİLİYOR"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, “Katar’ın finansmanını kullanmak için doğa katledildi. BOTAŞ kullanıldı. Bölge halkı birleşerek tepkisini gösterdi. Eylemlerini de dikkatli bir şekilde sürdürüyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın buna ‘dur’ demesini bekliyoruz” diye konuştu.

BİZ YARGIMIZA GÜVENİYORUZ”

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Hukuk mücadelesine devam eden Keşan Kent Konseyi ve buradaki Saros halkımıza ve mücadelemize destek veren yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum. Biz yargımıza güveniyoruz. Çünkü başından sonuna burada bir hukuksuzluk işlenmekte. Doğa katledildi. Botaş kullanıldı. Bölge halkı birleşerek tepkisini gösterdi. Dikkatli ve seviyeli bir şekilde eylemlerini sürdürüyorlar. Tepkimizi dikkatli bir şekilde sunuyoruz ve yetkililerin bunu görmesini istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın buna 'dur' demesini bekliyoruz. Buna ısrar ederlerse zaten, Türkiye seçim sürecine girecek biz iktidar olacağız ve bizim iktidarımızda bu iş tersine dönecek. Bizim çocuklarımıza torunlarımıza mirasımız yeşil bir vatan olacak. Biz kendimiz için bir şey istemiyoruz. Ülkemiz ve geleceğimiz için bir şeyler istiyoruz. Her şey siyaset, para, dolar değildir. Ama her şey yeşildir, her şey mavidir. Bize emanet bırakılmış bir vatan var. Bu vatana sahip çıkmalıyız. 7 kilometre ötesinde fay hattı olan bir yere bunu kurarsanız bundan etkilenmemesi imkansız. Bu bölgedeki balık popülasyonu ve çevrenin etkilenmemesi mümkün değil. Zaten bilim adamları da bunu söylüyor” dedi.

Keşanlı ve Gelibolulu bisikletli Saros Gönüllüleri de "Saros’uma dokunma" demek için Saros’dan Edirne İdare Mahkemesine kadar pedal çevirdi.

Duruşmanın sonucunun, önümüzdeki günlerde netleşeceği bekleniyor.