SONGÜL KONAR

Gaytancıoğlu, Karadeniz’de doğalgaz rezervinin bulunmasının ardından Sazlıdere’ye yapılması planlanan limandan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. 

Gaytancıoğlu konuşmasında “Doğalgaz bulunduk diyorsanız, Sazlıdere'de yapılmak istenen doğalgaz limanından (FSRU) vazgeçiniz” ifadelerini vurguladı. 

“DIŞARIDAN ELDE ETTİĞİMİZ ENERJİ AZALIYOR”

Türkiye’nin enerjide olan dışa bağımlılığında, ciddi anlamda azalmalar olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu, “Türkiye fosil yakıtlarda dışa bağımlı, yani doğalgazda, petrolde, bu son derece normal. Bizim coğrafyamızda ülkemizde yetecek kadar fosil yakıt çıkarılmıyor ancak arama çalışmaları devam ediyor. Uzun yıllardır yapılan çalışmalarda Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi ile ilgili bizleri memnun eden bir gelişme oldu. Madem bu 2023’e kadar kullanılabilecek seviyeye gelecekse, hiç doğa tahribatı yapmayalım. Keşan’ın Sazlıdere’sine, Saros Körfezimize doğalgaz limanı açmayalım, doğa tahribatı olmasın. Türkiye’nin enerjide olan dışa bağımlılığı, ciddi anlamda azalıyor. Çevreye duyarlı rüzgar santralleri yapılıyor. Bunlarla birlikte dışarıdan elde ettiğimiz enerji azalıyor. Dolayısıyla yeni bulunacak rezervler ile birlikte Türkiye’ye liman açarak, gemiler ile gaz taşımasına gerek yok. Azerbaycan’da boru hattımız var, oradan bize gaz geliyor, Türkiye kendi rezervlerini genişletirse dışarıdan gelecek gaza ihtiyacımız olmaz. Doğa tahribatına da gerek kalmaz. Bu konuda bilim insanlarının vereceği raporlar bizim için son derece önemli. Verilen on bilirkişinin raporu çok açık ve nettir, Sazlıdere’ye bu tesis kurulamaz. Doğaya vereceği tahribat doğanın dengesini bozacağından ötürü doğal güzelliğimizin korunması gerekli. Bu tip yatırımlara gerek yok. Doğalgaz bulduk diyorsanız, Sazlıdere'de yapılmak istenen doğalgaz limanından (FSRU) vazgeçiniz” diye konuştu. 

“BİLİMİN IŞIĞINDA BU GÜNEŞTEN YARARLANILMALI”

Gaytancıoğlu, Türkiye’nin sahip olduğu güneş enerjisi ile ilgili de konuşarak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Türkiye bundan sonra daha çok kendisinde bulunan kaynakları hayata geçirmeli. Türkiye’nin hiçbir dünya ülkesine nasip olmayan bir kaynağı var, hiç kullanamadığı güneş enerjisi var. Güneş enerjisini ne yapıp ne edip güneş pillerini kendisinin üreteceği bir teknolojiye yatırım yapmalı. Bilimin ışığında bu güneşten yararlanılmalı. Hiçbir fosil yakıta gerek kalmadan doğa tahribatı yapmadan, ne termik santral, ne rüzgar santrali, ne doğalgaz, ne petrol kullanmasına gerek kalmadan ne de nükleer enerji kullanmasına gerek kalmadan sadece güneş enerjisi ile ülkesine enerji sağlaması için yatırımlar yapması lazım. Teknolojinin bu yönde geliştirilmesi lazım.”