SONGÜL KONAR

“PROJEYE İTİRAZ EDİYORUZ”

Karacaali, Maltepe, Karasatı, Altıntaş ve Çobançeşmesi köyleri ile Paşayiğit Mahallesi sınırları içerisinde patlama işlemiyle linyit kömürü çıkarılması konusunda, Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaşan Gümülcineli, şunları söyledi: “ENTO Maden Global A.Ş. tarafından planlanan patlama işlemiyle linyit kömürü çıkarılması için izin talebi ve ÇED raporu gündeme gelmiştir. Bu alanlar içerisinde köy muhtarları ve yöre halkının çevredeki olumsuzluklarla ilgili yasal konular hakkında komisyonumuzca yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde; Edirne İli Keşan İlçesi Karacaali, Maltepe, Karasatı, Altıntaş, Çobançeşmesi köyleri ve Paşayiğit Mahallesi sınırları içerisinde 1/25 bin ölçekli F17-D3 ve G17-A2 paftalarında yer alan ENTO Maden Global A.Ş. tarafından 975,08 hektarlık işleme ruhsat alanının 595,409 hektarlık ÇED alanında yapılması planlanan patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi projesine itiraz ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, ÇED başvurusunun nihai edilmeyerek, ÇED olumsuz kararı verilmesini talep ediyoruz.”

“BU PROJE, TRAKYA'NIN DOĞAL EKOLOJİK YAPISINI YOK EDECEK BİR PROJEDİR”

Doğal varlıklara ve yerleşim alanlarına ciddi zararlar verileceği vurgulanan raporda Gümülcineli şunları aktardı: “Patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi, bölge ve il çevre düzeni planlarına e mevzuata açıkça aykırı olup, doğal varlıklarımıza, ormanlarımıza, tarım alanlarına, köy yerleşimlerine, canlı sağlığına büyük zararlar verecektir. Köylerde yaşam, tarım ve hayvancılık bitecektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Kanunu ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği gereği doğal çevreyi korumakla görevlidir. Devlet yetkilileri de, ÇED mevzuatı ve aşağıda sunduğumuz gerekçeler nedeniyle doğayı, tarımı, ormanları koruma görevlerini verine getirmelidirler. Bu proje, Trakya'nın doğal ekolojik yapısına, Karacaali, Altıntaş, Çobançeşmesi, Karasatı, Maltepe köylerine ve Paşayiğit Mahallesi’ne tarım topraklarına, ormanlarımıza, canlı sağlığına, yer altı sularımıza ve içme suyu varlıklarımıza, derelerimize geri, dönüşü mümkün olmayan hasarlar verecek köyleri yaşanmaz kılıp, kültürel ve sosyal olarak yok edecek bir projedir.”

“HABİTAT PARÇALANMASINA NEDEN OLACAKTIR”

ÇED süresinin ilerlemeden durdurulması gerektiği vurgulanan raporda Gümülcineli şunları dile getirdi: “ÇED başvuru dosyasında birçok bilime aykırılık ve gerçek dışı anlattı vardır. Köylerimiz çiftçilik, hayvancılık, arıcılık, meyvecilik ve ceviz üretimiyle geçimini sağlamaktadır. Patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi yapılacak alan, tarım alanları ve orman alanlarında olduğundan ekolojik ve sosyal anlamda büyük bir tahribata ve dolayısıyla habitat parçalanmasına neden olacaktır. Orman, mera ve tarım alanı olan 975 hektar alanda yılda 36 ayrı defa toplamda 40 bin kilogram patlayıcı kullanarak patlatmalı linyit kömürü üretiminde telafisi mümkün olmayan büyük zararlar doğacağı çok açıktır. Bölgede yaşayan halka rağmen bu projeye ÇED olumlu kararı verilemez. Ento A.Ş.’nin patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi ÇED başvurusu, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 8.maddesine, hukuka ve doğa haklarına, özel ekolojik değerlere aykırıdır. ÇED süreci ilerlemeden durdurulmalı ve ÇED başvurusu sonlandırılmalıdır. Ento Maden Global A.Ş. şirketinin ÇED başvurusu nihai edilmeyip Bakanlığımızca, ÇED olumsuz kararı verilmelidir. Patlatmalı linyit kömürü çıkarılacak proje alanı Keşan Gıda İhtisas OSB’nin çok yakınında faaliyet gösterecektir. Patlatmalı kömür işletmesi tarım ve ormana, canlı yaşamına olumsuz etkiler yaratacağa gibi 1.400,000 metrekarelik komşu alanda faaliyete geçmesine bakanlıkça onay verilmiş. Keşan Gıda ihtisas OSB Projesine de büyük zararlar verecektir. Ayrıca, bölgede yaşayan köylü vatandaşlarımız demokratik kitle örgütlerimiz ve siyasi partilerimiz, patlatmalı linyit kömürü üretim projesine tümden karşıdırlar. Bu projeden vazgeçilmelidir.”