HABER MERKEZİ

Günebakan Yerel Yönetim Hizmet Ödülleri Yarışması’nın ödül töreni 20 Şubat 2019 Çarşamba günü Tekirdağ DES Otel’de gerçekleştirildi. Saat 11.00 sıralarında başlayan ödül törenine; Tekirdağ Büyük Şehir Belediye Başkanı ve TRAKYAKENT Başkanı Kadir Albayrak ve birliğe bağlı üye belediyelerin başkanları ve proje ekipleri katıldı. Ödül törenine Keşan Belediyesi adına; Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Su ve Kanalizasyon Müdürü Erhan Başaran, Muhtarlık İşleri Müdür Vekili Mücahit Erdoğan, ESTAB Müdürü Sergen Çıkıkçı katıldı. Tören; saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Albayrak’ın açış konuşmasıyla devam etti.

Belediyelerin uyguladığı başarılı projeleri ödüllendirerek iyi uygulama örneklerinin tanıtılmasını ve yaygınlaştırılmasını; sürdürülebilir şehir yaşamına katkıda bulunmayı amaçlayan yarışmanın sonuçlarına göre; Keşan Belediyesi Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Kategorisi’nde Yayla Atık Su Arıtma Tesisi Projesi’yle ödüle Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan’ın başkanlığını yürüttüğü ESTAB tarafından hazırlanan Saros Yapay Resif ve Dünyanın İlk Su Altı Tarih Müzesi Projesi ile Doğaya Saygı Özel Ödülü kazandı.

Ödüller nedeniyle mutlu ve Keşan Belediyesi adına gururlu olduklarını ifade eden Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, “Keşan’da büyük altyapı projelerinden başarı ve alnımızın akıyla çıktık. Daha önce de Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen proje yarışmasında; Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi, ESTAB Saros Yapay Resif ve Dünyanın İlk Su Altı Tarih Müzesi Projesi ve Vahşi Depolama Sahası’nın Rehabilitasyonu (Çöplük Islahı) Projesi ile 3 önemli ödül kazanmıştık. Bu gibi ödüller Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan önderliğinde yaptığımız projelerin ne kadar önemli ve başarılı olduğunun adeta bir göstergesi. Projelerin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm ekibimize teşekkür ediyorum.” dedi.

SAROS YAPAY RESİF PROJESİ VE DÜNYANIN İLK SU ALTI TARİH MÜZESİ PROJESİ

Keşan Belediyesi’nden TRAKYAKENT’ten ödül kazanan projelerle ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

Keşan Belediyesi, başkanlığını yürüttüğü ve kurulumuna bölgedeki diğer belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile turizmle ilgili iş yerlerini de dahil ettiği ESTAB (Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği)’ın hazırladığı Yapay Resif ve Çanakkale Savaşları temalı Dünyanın İlk Sualtı Tarih Müzesi ile ülkenin geçmişinde yaşanan tarihi olayları örnek bir projeyle yad etmiş hem de yaşanan savaşların farklı bir şekilde gelecek nesillere kültürel miras olarak aktarılmasına katkı sağlamıştır. Bölgenin su altı dalış turizm potansiyeli bu proje ile artırılmış, bölgedeki iş yerlerinin ekonomik gelirlerinin artmasına katkı sağlanmıştır. Proje ile ayrıca bölgedeki yerel balıkçıların, körfezdeki balık çeşitliliği ve yoğunluğunun artması sebebiyle ağlarına takılan balık miktarı ve dolayısıyla ekonomik gelirleri ciddi şekilde artmıştır. Çanakkale Savaşları’nın simgesi olmuş Seyit Onbaşı, Anzak askerleri, toplar, Anzak askerini sırtında taşıyan Türk askeri ve Samsun Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan alınan ve Çanakkale Savaşları’nın kazanılmasına büyük payı olan Nusrat Mayın Gemisi’ne benzetilen bir gemi de Saros Körfezi’nin eşsiz güzellikteki sularına gönderilmiş ve sualtında misafirlerini beklemeye başlamıştır. Proje ile bölgede su altı dalış turizmi potansiyeli, uygulanan resif ve su altı tarih müzesi ile artırılmış, bu sayede söz konusu bölge cazip bir turizm uğrak noktası haline gelmiştir. Proje uygulanmadan önce bölgede trol adı verilen ve deniz dibini adeta kazıyarak bölgedeki habitatı yok eden kaçak balık avcılığının da önüne geçilmiştir. Söz konusu projenin devamı olarak ESTAB tarafından TANAP’a ‘Su Altı Projesine Destek, Hayal Ettik Gerçek Oldu, Deniz Kızı Saros Körfezi’ne Kondu’ başlıklı proje ile başvurulmuş ve proje kapsamında uçak batığı için 1 milyon 235 bin 000 TL’lik hibe alınması onaylanmıştı. Dünyanın en büyük batığı olacak olan Airbus 330 tipi uçağın yaz mevsimi başlarında batırılması planlanıyor.

YAYLA SAHİLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ

Keşan Belediyesi olarak Edirne’nin güneyi için Saros Körfezi’ni bölgemize bir lütuf olarak değerlendiriyoruz. Etrafında hiçbir sanayi tesisi olmayan dünyanın sayılı körfezlerinden biri olarak değerlendirilen Saros Körfezi’nin değerini iyi kullanmamız için temel altyapı problemlerinden Yayla Sahili’ndeki atık su arıtma tesisini farklı bir yöntemle hayata geçirdik. Çünkü ‘Çevre aslında bize atalarımızın emaneti değil, geleceğimizin mirasıdır’ anlayışını benimsiyoruz. Keşan Belediyesi olarak birçok belediyenin gelir getirici olmaması nedeniyle pek tercih etmediği projelerden olan atık su arıtma tesisi projelerinde bölgeye örnek nitelikte çalışmalar yürütüyoruz. Şehirleşmenin en temel kurallarından birisini daha gerçekleştirdik. Yayla’da atık sular dünya standartlarına uygun olarak arıtılıyor. Arıtılan su 1 kilometrelik kapalı sistem boru deşarj hattı sonrası denizin 500 metre içine deşarj ediliyor. Bu proje ile Yayla Sahili’mizin geleceğine çok önemli dokunuş yapıldı. Bu proje ile günde 3 bin 250 m3 atık su arıtılıyor böylece daha temiz bir çevreye ve denize kavuşmuş oluyoruz. Klasik bilinen biyolojik arıtmalardan farklı olarak bu tesisimizde sistem tamamen elektroflokülasyon yöntemi denen elektrik sistemine dayalı. Atık sular sadece 340 m2’lik binanın içerisinde arıtılıyor, bina dışında arıtma tesisiyle ilgili herhangi bir yapı veya ekipman bulunmuyor. Dolayısıyla Yayla Sahili’nde yazlığı olan vatandaşlarımız ve tatilini bölgede geçirmek için gelen günübirlikçiler herhangi bir gürültü, koku ve görüntü kirliliğine maruz kalmıyor. Yayla Sahili; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yasal mevzuatı çerçevesinde, arıtılmış suya kavuşmuş bir sahil bölgesi oldu.

Biyolojik arıtmaların 12 ay nüfus yoğunluğu olan yerleşim yerleri için işlevsel sistemler olduğunu biliyoruz. Yayla Sahili’nde geçmişte birçok yapı sitesi ruhsat alabilmek için paket arıtmalar yaptı. Böylece bölgede arıtmayan arıtma sistemlerine sahip olduk. Biyolojik arıtmalarda 7-8 dönümlük alana ihtiyaç duyuluyor. Yayla’daki arıtma böyle yapmadık. Sistemimiz kapalı bir sistem, kokusu da yok. Bakterilerin yapacağı işi elektrofülaksyon denen yöntemle elektrik yapıyor. 25-30 bin kapasiteli bir tesis yapıldı. Nüfus yoğunluğunun olduğu dönemde sistem tam kapasite ile işlerken az nüfus yoğunluğunda bazı bölümler iptal edilerek çalışma sürüyor. 2-3 kişi ile idare edilebilen bir sistem yapıldı. Sistemimizin bölgesindeki çevreyi gerçekten koruma amacında olan, yer konusunda fazla alan kullanmak istemeyen nüfusu genelde yaz sezonu gibi belli dönemlerde artış gösteren tüm belediyeler tarafından uygulanabileceğini değerlendiriyoruz.

Klasik arıtmalardan farklı olarak arıtmanın bakterilerle değil elektroflokülasyon yöntemi denen elektrikle yapılması, koku ve görüntü kirliliği oluşmaması, düşük işletme, bakım ve personel maliyeti nedeniyle çok cazip bir sistem olması, atık suların sadece 340 m2’lik binanın içerisinde arıtılmasını projenin özgünlüğü olarak görüyoruz.

Yarışmada jüri üyeleri ve ödül kazanan belediye ve projeleri şöyle:

Jüri Üyeleri:

Prof. Dr. Levent Ürer-  Beykent Üniversitesi

Prof. Dr. Berkan Demiral – Trakya Üniversitesi

Prof. Dr. Nalan Demiral – Trakya Üniversitesi

Prof. Dr. Neşe Atik – Namık Kemal Üniversitesi

Dr. İbrahim İçöz - TESKİ Genel Müdürü

Dr. Kaan Gaytancıoğlu – Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yrd.

Dr. Ali Çakır – Kırklareli Üniversitesi

ÖDÜLLER

TARIMSAL HİZMETLER KATEGORİSİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Mandacılığı Geliştirme Projesi

Malkara Belediyesi Malçlı Çilek Yetiştiriciliği Projesi

KÜLTÜR VE SANAT KATEGORİSİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Dört Mevsim Yaşayan Tekirdağ Fotoğraf Yarışması

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE YÖNETİMİ KATEGORİSİ

Keşan Belediyesi Yayla Sahili Atık Su Arıtma Projesi

Büyükmandıra Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi Projesi

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK KATEGORİSİ

Süleymanpaşa Belediyesi Mutlu Kentin Gözleri Kitapların Sesleri

SOSYAL BELEDİYECİLİK KATEGORİSİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 11 İlçede 11 Okul Projesi

Ahmetbey Belediyesi Sınıf Başkanları Meclisi Katılımcı Yönetim Projesi

Süleymanpaşa Belediyesi Aydoğdu Sosyal Etkinlik Merkezi Projesi

ŞEHİRCİLİK ALT YAPISI KATEGORİSİ

Havsa Belediyesi Atık Su Arıtma Projesi

ŞEHİR TEKNOLOJİLERİ KATEGORİSİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kurum Portalı Yazılım Geliştirme Programı

Büyükçekmece Belediyesi Kent Bilgi Sistemi Otomasyonu (FELXCİTY) Projesi

YEREL KALKINMA VE İŞ BİRLİĞİ PROJESİ

Vize Belediyesi Hal İçi Yerel Ürün Pazarı Projesi

ÖZEL ÖDÜLLER

Gençliğe Yönelik Hizmet Özel Ödülü;

Havsa Belediyesi Halk Oyunları Projesi Pınarhisar Belediyesi, Atatürk Kültür Merkezi

TARİHE SAYGI ÖZEL ÖDÜLÜ;

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Miras Atölyesi Çorlu Belediyesi Osmanlı Belgelerinde Çorlu Temettuat Defterleri Nüfus Defterleri

İÇ GÖÇ VE UYUM ÖZEL ÖDÜLÜ;

Saray Belediyesi Yerel Kalkınma Ve İş Birliği Projesi - Yöresel Dokuma Çorlu Belediyesi Tanık Projesi

DOĞAYA SAYGI ÖZEL ÖDÜLÜ;

Keşan Belediyesi Saros Yapay Resif Ve Dünyanın İlk Su Altı Tarih Müzesi Projesi