BÜLENT SAYLAM

Şapçı Ağadayı Tesisleri’nde 10:00’da başlayan çalıştaya CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş, Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç, İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, Beğendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, İl Genel Meclisi üyeleri, Keşan Belediye Meclisi üyeleri, bölge muhtarları ve ilgili birim amirleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan toplantının açılış konuşmasını GÜNEKAB Başkanı Erhan Engin yaptı.

GÜNEKAB’ın, Enez, İpsala ve Keşan ile bağlı köy ve beldelerin atık bertaraf hizmetini özenle vermeye devam ettiğini belirten Erhan Engin, “Memleketimize nasıl daha fazla katkı sunabilir düşüncesiyle başladığımız görevimize, tüm bu yapılanların üzerine ne katabiliriz diyerek devam etmekteyiz” dedi.

Birliğin öneminin halen tam olarak kavranamadığı düşüncesinde olduğunu vurgulayan Engin, şunları söyledi: “Son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan doğa olayları, bize çok geçmeden tüketim alışkanlıklarımızın değişmesi, atıklarımızın tekrar kullanılması ve doğaya bıraktığımız ayak izimizi küçültmemiz gerekliliğini arttırarak hatırlatacak gibi durmaktadır. Sadece yarım litre su içebilmek için doğaya milyonlarca yıl çözemeyeceği sorunlar bırakmak yerine bu alışkanlıklarımızın değiştirilmesi ve bizim de görevli olduğumuz bölgesel atıkların önemli bir oranda geri dönüştürülerek bertaraf edilmesi, geleceğimiz için büyük önem arz etmektedir. Birlik olarak toplumda eğitim, bilgilendirme özendirme konularında çeşitli çalışmalarımız olacaktır. Özellikle kaynağında ayrıştırma, kaynağında ayrıştıramadığımız atıkların da atık ayrıştırma tesisimizde yeniden kullanıma kazandırılması için önemli adımlar atmış bulunmaktayız. Ayrıca doğaya bu atıklardan salınacak olan gazları biriktirerek bu gazlardan enerji elde etmeye devam etmekteyiz. Düzenli depolamanın bize sağladığı avantajlardan daha fazla yararlanmak için birçok bilirkişi, mühendis ve akademisyen ile hayallerimizi konuşarak gerçeğe nasıl daha hızlı ve verimli bir şekilde geçirebileceğimizin de planlarını yapmaktayız. Tüm bunları düşündüğümüzde peki neden hala bölgemizde çevre kirliliği var diye diyebilirsiniz. İşte biz de tam bu soruyu tartışıp çözüme ulaştırabilmek için bu çalıştayımızı hazırlamış bulunmaktayız.”

“KİŞİ BAŞI ORTALAMA GÜNLÜK MİKTARI 1 KİLOGRAM”

Engin, açıklamasına şöyle devam etti: “Özellikle son yıllarda bölgemizin turizm alanında gerek doğal güzelliklerimiz, gerekse ulaşım kolaylığı sayesinde çok fazla turist çektiği hepimiz tarafından gözlemlenmektedir. Nüfusun özellikle yaz aylarında hızlıca artması, beraberinde farklı problemler getirmektedir. Bunlardan birisi de atık problemidir. TÜİK verilerine göre ülkemizde ortalama kişi başı günlük çöp miktarı ortalama 1 kg’ın üzerindedir. Bu miktar turizm bölgelerinde ambalaj atıklarının da yoğunlaşmasıyla birlikte ortalamanın oldukça üzerine çıkabilmektedir. Üyelerimizin de karşı karşıya oldukları bu durumlar aslında aşılamayacak durumlar değildir. Birliğimiz tam da burada üyelerimize yardımcı olmak zorundadır. Umarım bu çalıştayımızdan sonra yapılacak olan planlamalarımız ve çözüm önerilerimiz, sizlerinde ortaya atacağı fikirler ve çözüm önerileri ile birlikte zenginleştirip tüm bur sorunların üstesinden hep beraber geleceğimizi umuyorum.”

Erhan Engin, konuşmasının ardından çalıştaya katılanlara GÜNEKAB’ın faaliyetleri, planları ve ihtiyaçları hakkında bir sunum yaptı. Daha sonra çalıştaya katılanlar, fikir ve düşüncelerini dile getirdi.