BÜLENT SAYLAM – MEHMET AYTAÇ

Süleyman Süzgün, ilk yaptığı açıklamada, Keşan Belediyesi’ne ait meyve ve sebze toptancı halindeki işyerlerinin, amacına uygun şekilde kiralanmadığını ve buralarda meyve sebze satışı dışında işyerlerinin açıldığını ifade etmişti. Bununla ilgili olarak CİMER’e şikâyette bulunan Süzgün, ayrıca 2013 yılından beri halde esnaflık yapmasına rağmen, belediye tarafından kendine işletme ruhsatı verilmediğini iddia etmişti. Süzgün,  bu şikâyetin ardından yapılan denetlemede, haldeki işyerlerinin yüzde 60’ında ruhsat olmadığının ortaya çıktığını söylemiş; “Zabıta Müdürlüğü tarafından şahsıma ve diğer işyerlerine tutanak tutuldu. Buradan da anlaşılacağı gibi hal müdürlüğü, denetleme ve yürütme görevlerini yerine getirmemektedir” dedi.

“İŞGALCİ DEĞİLİM”

Belediye Avukatı Orkan Özkaya’nın, Süzgün’ün açıklamalarının ardından yaptığı “kiracımızın sözleşmesi 5 yıl önce bitti. 5 yıldır kira vermeden işyerinde bulunuyor” şeklindeki beyanına da cevap verdi. Süzgün, haldeki diğer birçok esnaf gibi kendisinin de belediyeye borcu olduğunu, bunu inkâr etmediklerini belirterek; “2016 yılında biten sözleşmemizin ardından, bu tarihten itibaren yıllık olarak sözleşme yeniliyoruz. Sözleşmemiz bir şekilde işyerinde bulunuyor değilim. Ancak belediye, tüm evraklarım tamam ve eksiksiz olmasına tüm başvurularıma rağmen ruhsatımı vermedi. Diğer arkadaşlar gibi tekrar müracaat ettim, tutanakla ile birlikte. Şimdi de benden borcu yoktur yazısı istenmektedir. Ben belediyeye kira borçlarımı yapılandırmak üzere başvurdum. 2013 ile 2016 yılları arasında kira kontratımın bitiş tarihine kadar borcumu ‘işgaliye’ adı altında yapılandırdılar. 2016 ile 2021 yılları arasındaki borcum ise yapılandırılmadı. Burada belediye usulsüz bir yapılandırma yapmıştır” dedi.

“KİRA KONTRATIM YOK İSE NASIL KİRA GELİRİ KALEMİ ÇIKARDINIZ?”

Süzgün şöyle konuştu: “Belediye avukatı yaptığı açıklamada beni işgalci gibi gösterdi. Ancak ben işgalci konumunda değilim. Diğer işyerleri gibi her yıl kira sözleşmemizi TEFE-TÜFE oranında yenilediler. Bunun ispatı olarak da Keşan Belediyesi tarafından şahsıma verilen sicil dökümünde 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarına ait gelir kalemlerinde “’kira geliri” ibaresi bulunmaktadır ve karışıkları belirtilmiştir. Eğer benim kiraz sözleşmem yok ise bu kalemler karşıma nasıl çıkmaktadır?”

“BELEDİYE, HAL YÖNETİMİ TARAFINDAN ZARAR UĞRATILDI”

Süzgün, şu ifadeleri kullandı: “Avukat Bey açıklamasında yıllık kira geliri 486 bin TL, yıllık gider ise 720 bin TL demiştir. Hâlbuki hal, düzgün işletilse milyonlarca liralık gelir sağlayacaktır. Bu söylem, hal yönetiminin belediyeyi nasıl zarara uğrattığının itirafıdır.”

“HUKUK YOLUNA BAŞVURACAĞIM”

Süzgün, şöyle dedi: “Avukat Bey’in dediği gibi yüzde 20 değil, yüzde 70’lere varan kira artışından kaynaklanan teminat farkları, hal esnafından belediye tahsil edilmiştir. Bu teminat tahsilâtlarına rağmen, belediye, esnafa dosyalarındaki eksik evrakları gerekçe göstererek sözleşme yapamayacağını ifade etmiştir. Burada tüm hal esnafı mağdur durumdadır. Ben artık hakkımı, hukuk yoluyla arayacağım. Fazla tahsil edilen diğer paraların da gelecek kiralarına mahsup ettirileceğine inanıyorum.”