MEHMET AYTAÇ

*Mart sonuna kadar herkes kararını versin

*6,625.00 lira, 6 günlük ev kirası

*Kulis yapıyorlar, yapmayın Erikli kendi ayağına kurşun sıkacak

*Geç kalırsanız yazın kaos olur

*Akıllı sayaca geçilecek. Eski sayaçlar mühürlenecek. Atık su sayacı takılacak

Geçtiğimiz cuma akşamı 20.00’de belediyenin Facebook hesabı üzerinden yaptığı canlı yayınla açıklamalarda bulunan Helvacıoğlu, Erikli’de evi olan herkesi bağlantı bedellerini ödeyerek abone olmaya davet etti.

Belediye başkanlığı odasında Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı ve ilgili birim amirleriyle birlikte düzenlediği basın açıklamasında net mesajlar veren Helvacıoğlu projeyle ilgili olarak; “İyi ki yapmışız, iyi ki geçen sene karar vermişiz. İyi ki hep beraber bu işi neticelendirmişiz. Bugün 2-3 kat rakamlarla yapamazdık. Erikli’nin hali susuz, perişan olma yolundaydı” dedi.

“MECLİSTE 4 PARTİ DE AYNI DURUŞU SERGİLEDİK”

Keşan Belediyesi’nin ürettiğini ve işini yaptığını kaydeden Helvacıoğlu, Erikli Sahili’nin, Keşan’ın mücavir alanı olmasına rağmen kafa yormaya ve hizmet etmeye devam ettiklerini söyledi. Helvacıoğlu şöyle konuştu: “Mücavir alanlara hizmet etmiyorsunuz diyorlar inanın Keşan’ın ciddi bir yatırım hakkını Erikli su ile beraber bu yatırımı gerçekleştirdiğini bilmenizi istiyoruz. Erikli’nin kooperatifi şu günlerde olmuş olsaydı Erikli halkımızdan para toplamadan su getirme şansı yoktu. Ne İller Bankası kredisi ne de bir başka kredi alma şansı olmadığından dolayı belediye başkanlığına geldiğimizden ekibimizle beraber 30 yıldır kooperatifin gayretleri için teşekkür ederiz. Tüm geçmiş başkan ve yönetimlere teşekkür ederiz. Ama Erikli de Saros Körfezini’nin önemli bir parçası ve sorunları çözmek için kolları sıvadık. O günlerde ciddi desteklerinizle su ihalesini yaptık. Bu gün 60 milyona yaklaşan bir bitiş rakamımız olacak. İyi ki yapmışısz, iyi ki geçen sene karar vermişiz. İyi ki hep beraber bu işi neticelendirmişiz. Bugün 2-3 kat rakamlarla yapamazdık. Ve Erikli’nin hali susuz, perişan olma yolundaydı. Meclise bu anlamda Erikli halkı adına büyük bir teşekkür ediyorum. Mecliste olağanüstü toplantı yaptık. Mecliste 4 parti de bunu meclis kararlarıyla başından beri aynı duruşunu sergileyerek Erikli’de belirlenecek fiyatlar konusunda hep beraber hemfikir olduğumuzu belirtiyorum.”

“ESKİ ABONELER 6,625.00 TL, YENİ ABONELER 9,125.00 TL ÖDEYECEK”

Keşan Belediye Meclisi’nin 16 Aralık 2021’de düzenlediği olağanüstü meclis toplantısında oybirliği ile kabul edilen katılım bedeli tarifesi ve ödeme seçenekleri ile ilgili de bilgiler veren Helvacıoğlu, şu açıklamayı yaptı: “Erikli’de su geldiğinde eski aboneler 6,625.00 TL ödeyecek. Yeni aboneler 9,125.00 TL ödeyecek. Bunlar peşin ödemeler. 31 Aralık 2021’e kadar ödeyebilirsiniz. Peşin ödeyemeyenler için ilk taksitin 31 Aralık’a kadar ödenmesi kaydıyla 2,233.00 TL 4 eşit taksitte ödeyebilirler. 4 yılda ödeyen eski aboneler için 8,932.00 TL ödeyecek. Tüm bunları yapamayanlar için bir seçenek daha sunduk. 31 Mart 2022’ye kadar peşin ödeme yapmak isteyenler 6,625.00 TL artı hangi gün ödediyseniz o güne kadar işleyen yasal günlük faizle ödeme yapılacak. Mesela 1 Ocak 2022’de yatırdınız, 1 günlük faiz, 10 Ocak 2022’de yatırdınız 10 günlük faiz işleyecek. 31 Mart 2022’de yatırdınız ana 6,625.00 TL artı 90 günlük faiz olarak ödeyeceksiniz. 31 Mart’tan sonradan da peşin ödeme kalkıyor.”

“ABONE OLMAYANA KESİNLİKLE SU VERİLMEYECEK”

Abone bağlantı bedeli yatırmayanların kesinlikle su alamayacaklarını vurgulayan Helvacıoğlu, şu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Abone olmayanlara su bağlanmayacak. Bunu açık yüreklilikle anlatmak istiyorum. Peşin ödeme seçeneklerinden yararlanmayan ama daha sonra abone olmak isteyenler, taksitli ödeme seçeneklerini kullanabilecekler. Bu istekliler için 2978,00 TL 3 eşit taksitte ödeme yapabilecekler. Erikli suya kavuştu. Erikli sakinlerimiz de belediyesi ile yaptıkları bu işbirliği çerçevesinde hep beraber çalışmamız lazım. İşin yüzde 95’i bitmiş durumda. 7/24 kaliteli suyu vermiş olacağız. Tazyikli ve içilebilir su vereceğiz Erikli’ye. 17 km. kazdık, bir 15 km.miz kaldı. 30 km.’nin üzerinde kazı yapıyoruz. Ana yoldan ana arteri ve kanalları oluşturuyoruz. Şimdi su almak istiyorum diyenlerin evinin önüne kadar bağlantı yapacağız.”

“ÖN ÖDEMELİ SAYAÇ KULLANILACAK, ESKİ SAYAÇLAR MÜHÜRLENECEK”

Mevcut su sayaçlarının da değişeceğini söyleyen Helvacıoğlu, şu bilgileri verdi: “Su sayaçları, meclisimizin aldığı karar gereği ön ödemeli sayaç olacak. Zaten eski sayaçların 10 yıl ömrü olduğu için eski sayaçlar ömrünü kaybetmiştir. Ölçüm hassasiyeti ve su kaybı olduğu için eski saatler kullanılmayacak. Eski saatleri mühürleyeceğiz. Erikli’de 10-20-30 kişi karşı geliyor gibi görünse de onlar bizim dostlarımız. Onları da ikna edeceğiz. Bu Erikli bizim. Erikli’yi güzelleştirmek istiyorsak, Erikli’de konforlu yaşam istiyorsak, Erikli Keşan’ın parasını da orada harcama yetkisini, siz yeter ki adım atın, kredi yetkisini kullanıyor. Erikli’nin, bölgenin ekonomisine, turizmine katkı verdiğinin farkındayız. Ama sadece Erikli’nin, Yayla’nın mücavir olması nedeniyle değil, beraber yapma arzumuz, işbirliğimiz olursa bu Erikli’nin parlamasını, konforunu daha da geliştiririz. 300 bin liralık evinizi alırken satarken bile tapu harcı yüzde 4 yani 12 bin lira ödeniyor. Biz 6-7 bin liraya evin en önemli ihtiyacını getirdik. Burada bize yardım edeceksiniz. Arkasından yollar geliyor, arkasından arıtma isteyeceğiz hep beraber. Ben de isteyeceğim, ben de Erikli sakiniyim. Arkasından kanalizasyon.”

“ERİKLİ’DE YATIRMAYIN KULİSLERİ YAPILIYOR. YAPMAYIN ERİKLİ’YE ZARAR VERECEĞİZ”

Helvacıoğlu, Erikli halkına çağrıda bulunarak şöyle devam etti: “Erikli’nin yaşanabilmesi için hep beraber taşın altına elimizi koymamız lazım. Bunu yapmazsak, bundan sonra artıma da olmaz. Tehdit değil bu, beni yanlış anlıyorlar. Yetemeyiz. Keşan kasasına 10 lira girerken 20 lira harcayamaz bu belediye. İyi ki suyu yaptık. Bugün buraya gelirken bu suyun hesabını 125 milyon’a yaklaştığını ifade etmek istiyorum. Yani bu günlere kalsaydı 6,625.00 TL değil 10-12 bin liradan para toplamaya başlayacaktık. 15-20 abimiz ablamız Erikli’de kulisler yapıyorlar. Yatırmayın edalarıyla bir kulis ortaya koyuyorlar. Sakın bunları yapmayın. Kendimize zarar vereceğiz, Erikli’ye zarar vereceğiz. Gelsin herkesin vadeli şansı da var, taksitli şansı da var, peşin şansı da var. Bunun başka çıkarı yok. Bakın dişimizi fırçalamaya, abdest almaya, duş almaya taharet etmeye suyumuz yoktu. O günlerde suyu tankerlerle 10 kat daha pahalıya mal ediyorduk. Şimdi yaşam için, insan için en önemli suyu kararttık. 22 kilometreden gözümüzü kararttık. İçilebilir su getirdik. Bundan sonra küresel ısınmadan dolayı her yerde su problemi yaşanacak. Bu su, paradan kıymetli olacak. Ne olur bize de hızlı bir şekilde yardımcı olun. Mart sonuna kadar herkes karar versin. Aşağı yukarı 3 bin abone var. Bağlantıları yetiştiremeyiz. Daha yolu kazılacak, bahçesine gelecek, su sayacını değiştirecek. Herkesin parasını yatıracağına inanıyorum. 6 ayda gözyaşı gibi su geldi. Hızlı gelsin diye hatalar da yaptık 15 Temmuz’a yetişsin diye. Bundan sonra biz varız dendiği takdirde biz de Keşan Belediyesi olarak orayı Bodrum yapmaya söz vermiştik, beraber yapacağız. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Kazı çalışmalarımızı yaptık. Şimdi bunların çökmesini, oturmasını bekliyoruz. Çökmeden taş döşeme ya da asfaltlama yaparsak bunlar bozulacak. Şu anda çökmesini bekliyoruz. Çetin Emeç ve Necati İşcan caddelerinde böyle bir hata yaptık, 40 metrelik bir hata. Hızlı davrandık hemen çöktü. Yazık o asfalta, yazık o taşa. Erikli’de daha düzgün bir bekleme içindeyiz. Süresini bekleyeceğiz, yollar oturacak ve çamur olmayacak. Bir sokakta 17 kişi var, yarısı abone oldu yarısı olmadı. Yarısı yaza olmak istedi, yaza işlem yok. Yaza belki su bağlantısı bile yetişmeyecek. Elimizden geleni yaparız ama zor. 31 Mart’a kadar abone olmak isteyenleri öğrenmek istiyoruz. Ona göre bağlantı yapacağız.”

BALCI: “ATIK SU SAYACI DA TAKILACAK”

Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı da konuyla ilgili bilgiler verdi. Özellikle su sayacı konusunda uyarılarda bulunan Yakup Balcı; “Akıllı sayaca geçmek, sahiller için çok önemli. Bizim bu son iki senedir yaşadığımız en önemli sorun bu. Yazlıktaki vatandaşlar, Eylül yarının 15’nde ikametlerine gidiyor. Maalesef o dönemlerde su kaçakları olmaya başlıyor. Biz burada 7-8 bin liralık su faturaları ile karşılaşıyoruz. Vatandaş evimi terk ettim, 12 bin liralık su faturası gelmiş diyor. Akıllı sayaca geçtiğimizde böyle bir sıkıntı olmayacak. Devamlı su akıntısı olduğunda 6 saatten sonra su saati kendini kilitliyor. İçinde 200 TL var ise o bitiyor, zararınız 200 TL oluyor” dedi.

Keşan’da akıllı sayaç kullanana vatandaşlara su tarifesinde yüzde 30 indirim uygulandığını hatırlatan Balcı, bunun Erikli’de de devam edeceğini söyledi. Balcı şöyle konuştu: “Akıllı sayaçlardaki tarifede Keşan’da da tonu 8,40 TL, Erikli’de de 8,40 TL. Akıllı sayaca geçenlerde Keşan’da da var yüzde 30 indirim, Erikli’de de var. Bu çok önemli. Vatandaş sayaç ücretlerinin ne olacağını soruyor ama yüzde 30 indirimli su aldıkları için neredeyse 2 veya 3 faturada bunu zaten amorti ediyor. Maalesef Erikli’de kooperatife üye olmayan siteler ve evler var. Bunların hepsi kuyu suyu kullanıyor. Yıllardır bu kuyu suyunu, hiç kooperatife de aidat ve su bedeli ödemeden atık su artıma sistemine verip hiçbir bedel ödemeden faydalanıyorlar. Biz bununla ilgili de bir çalışmaya başladık Erikli’de. Herkese bir atık su sayacı takacağız. Bu sene aldığımız kara göre abone olanlardan atık su bedeli 2,10 TL, abone olmayanlar için 3,15 TL olacak. Abone olmayanlar atık suyu abone olanlara göre yüzde 50 farkla ödeyecekler.”

“ÖDEMEYİN DİYENLER VAR. ERİKLİ KENDİ AYAĞINA KURŞUN SIKACAK”

Tekrar söz alan Helvacıoğlu, sitelerdeki durumla ilgili olarak şunu söyledi: “Akıllı sayacın önemine vurgu yaparken, yaz aylarında saatin bulunamayabileceğini ve şimdiden temin edilmesi gerektiğini belirtti. Sitelerle ilgili bir organizasyon içindeyiz. Sitelerin hepsi bağlanmak zorunda. Çünkü aynı depoya gidiyor. Su saatlerinde mühürleme yapacağız. Sitede biri bağlanacağım biri bağlanmayacağım demeyecek. Komşularınızı üzersiniz. Sitede komşularınıza bakmaya yüzünüz olmaz. Bağlantı aynı noktada bile olsa site yönetiminin kararını isteyeceğiz. Doğalgaz yöntemi gibi. Orada bazılarından “ödemeyin” gibi telkinler var. Samimiyetle söylüyorum Erikli kendi ayağına kurşun sıkacak. Bunlara gerek yok. 6,625.00 TL, 6 günlük ev kirası parası orada. İsteyen istediği yerden akıllı sayacını alabilir. Belediye satmıyor. Belediye böyle bir girişimde bulunmuyor.”

“GEÇ KALIRSANIZ ERİKLİ’DE YAZIN KAOS OLUR”

Helvacıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Biz İller Bankası’ndan aldık yetkimizi. Kredimizi eski faizle adlık, adı belli. Biz bunları gerçekleştiriyoruz. İyi ki yapmışız. Şimdi yazanlar çizenler olabilir. Hukuksal hakkımızı kullanabilir. Herkesin de doğal demokratik hakkıdır hukuksal hakkını kullanmak. Biz işimizi yapıyoruz. 6,625.00 TL’ye Erikli’ye suyu getiren bir yönetim olarak bir tarihe imza attık. Tuzlu su yok artık. İçilebilir kalitede su var. Ben Erikli sahilinde yaşayan tüm vatandaşlarımın adına Keşan Belediyesi personelime, yöneticilerime ve müdürlerime teşekkür ediyorum. Sezonda kaos yaşayacağız ama siz geç kalırsanız, sezonda sıkıntı yaşayacağız ama siz geç kalırsanız. Sorumlu bugünden itibaren hepimiz olacağız. Taşın altına hepimiz elimizi koymalıyız. Erikli bizim, sahiller bizim. Yaşam kalitesini arttırmak için sorumluluğu birlikte yürüteceğiz.”

Basın açıklamasında Helvacıoğlu ile Balcı’nın yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Günsal, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Bedri Kara, İmar ve Şehircilik Müdürü Ali Ünal, Fen İşleri Müdürü Erdi Kılıç ve Hukuk İşleri Müdürü Orkan Özkaya da katıldı.