AYGÜL KONAR- SONGÜL KONAR

Saat 11.00'de, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Konferans Salonu'nda başlayan canlı yayının konuğu, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu oldu. Moderatörlüğünü Keşan FM Yayın Sorumlusu Buket Birsen Çayır'ın yaptığı "Online Buluşmalar" programın açılış konuşmasını yapan Helvacıoğlu, programı düzenleyenlere teşekkür ederek, Keşan basınının önder olmaya devam ettiğini söyledi. 

Keşan Belediyesi'ni, gerek eleştirel, gerekse yol gösterici anlamında dinamik tuttuğunu dile getiren Mustafa Helvacıoğlu, Erdin Bircan'ı hayatını kaybedişinin 2. yılında andığını belirterek, "Ayrıca, Keşanımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılını kutlayacağız. Şehrimizi bize teslim eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimizi de saygı ve sevgiyle anıyorum" dedi.

“SAYISI DAHA DA ARTACAK”

Programın devamında, basın mensuplarının sorularına geçildi. İlk olarak dünya ve Türkiye genelinde olduğu gibi Keşan'da da artan koronavirüs vakaları hatırlatılan Helvacıoğlu, 2. dalganın müthiş derecede arttığını belirterek,"Son 10 gündür, her gün bir koronavirüs cenazesi var. Dün 2, bugün 1 ve yarın 4 cenaze de olabilir. Böyle giderse sayısı daha da artacak. İlk defa cenaze işlerimiz sıkışır hale geldi. Ölüm ortalamamız normal aylara kıyasla 3'e katlandı. Ciddi sıkıntılar var, çember daraldı. Günlük vakalarda 50'nin üzerine çıktık artık. Keşan'da da yoğun bakım ünitelerimiz an itibariyle de dolmak üzere. Artık aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum. Bu yüzden, maske takalım değil de, maskemizi çıkarmayalım, çene altında, kolumuza koymayalım diyorum. Ağzımızda tüy bitti. Hatta 2 maske takalım artık. Vatandaşımıza sesleniyoruz: 'Sen acı çekiyorsun, kendini düşün!' Maske takmayan yanındakine de acı çektiriyor. Şimdiden kendinize sorun nerede yatacağınızı. Hasta yatağı bulamayacaksınız. Binlerce insan olursa her hastaya bakamayacak hale geleceğiz. Bu gidişle her gün onlarca cenaze gömeceğiz" dedi. 

“YAZIK GÜNAH DEĞİL Mİ?”

Geçtiğimiz akşam alınan ek tedbirlere de dikkat çeken Mustafa Helvacıoğlu, "Hükümetimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımız, dayandı dayandı ve en sonunda kararlar almaya başladı. Kim ister ekonomi kapansın. 4 ay nasıl geçecek? İçim acıyor. Ancak önlemler daha da sertleşecek. Maskeyi çıkarmayacağız, mesafeyi koruyacağız ve hijyene dikkat edeceğiz. Bu bizim elimizdeydi bu zamana kadar. Belediye elinden geleni yapıyor. Park, bahçe yol yapıyoruz ama gündem koronavirüs ve bunları da vatandaşa moral vermek için yapıyoruz. İnanın bütün kilitlendiğimiz nokta, koronavirüs tedbirleri. Cezalar gelecek, pazar yerinin düzenlenme ihtimali yükseldi, kahvehaneler kapanıyor, yazık günah değil mi? 4-5 ay kış var önümüzde, eve ekmek götüremeyenler var" diye konuştu.

“ARTIK ARKAMIZA BAKMADAN ÇALIŞIYORUZ”

Seçilerek göreve başladığı günlerde, belediyenin borçları ve "Enkaz devraldık" şeklindeki açıklamaları hatırlatılan Helvacıoğlu, "Mali disiplin, samimiyet ve gönül belediyeciliğini öne çıkartan çalışmalar içerisindeyiz. Göreve geldiğimizde, mali disiplinin bozulduğunu, 600'e yakın personelin artık adeta mesleğini unuttuğunu gördük. Hem iş olmamış hem de personel sayısı artmış. Cankurtaran almışız ama yüzme bilmiyor. Artık arkamıza bakmadan çalışıyoruz. Sürekli arkamıza baksak 'Çok konuşma işe başla' derler adama. Borçları bitirir sonra gereğini yaparız. Yaptığımız çalışmalarda, çalışmamızdan öncesi ve sonrasını hazırlayarak ilerliyoruz. Yani enkazın içerisinde sadece mali disiplin değil, birçok konu var. Personel, partilerde görev almış hem de yönetim kademesinde. Seçimde CHP bayrağı sallayan ile şu anda çok da iyi çalışıyoruz. Personelin pası silindi. Çalış, işini yap istersen CHP'li ol. Tahsilat konusuna geldiğimizde, tahsilatımızı yüzde 25 oranda arttırdık. Ayıca 700 kiranın 500'ünü yeniledik" şeklinde konuştu.

"İNDİRİM GÜNLERİ" YAPILACAK

19-20 Kasım tarihlerinde, Kurtuluş Caddesi, Artı Çarşı ve Kunduracılar Çarşısı'nda gerçekleştirilecek "İndirim Günleri" etkinliğinde, alınan yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında herhangi bir değişiklik olup olmadığı sorusuna cevap veren Mustafa Helvacıoğlu, pazaryerinden daha az kalabalık olacağını kaydederek, bu alanlardaki indirimlerin işyerlerinde olacağını, herhangi bir iptalin söz konusu olmadığını, açılış olmayacağını, birtakım etkinlikler olacağını ve gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Helvacıoğlu, yasakların Cuma günü başlayacağını da ayrıca dile getirdi. 

“BİZLER HAZIRLIKLARIMIZI YAPMALI, ÖNÜMÜZÜ GÖRMELİYİZ”

Mustafa Helvacıoğlu, Gıda İhtisas OSB ve TDİOSB (Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi) ile ilgili soruyu şöyle cevaplandırdı; "Cumhurbaşkanımızın ziyareti ile başlayan Gıda İhtisas OSB'de somut başlangıcı da geçtiğimiz günlerde yaptık. Suyun, enerjinin ve gıdanın önemli olacağı döneme giriyoruz. Bunun yanı sıra Çanakkale Köprüsü de artılar getirecek. Bazı yerlerde geçişlerin azalacağı söylense de ben buna katılmıyorum. Aksine geçen araç sayısının 2 katına çıkacağını düşünüyorum. Bu nedenle hazırlık yapmalıyız. Gıda İhtisas OSB döneminde üretimi görmek için çaba göstereceğim. Gıda İhtisas OSB boş kalmayacak. Gıda artık çok önemli. Koronavirüs nedeniyle artık beslenme alışkanlıkları değişecek. Bu anlamda ikinci OSB ile ilgili bazı girişimlere başladık. Gıda İhtisas OSB yolunda gitsin. Biz gençler için 2. OSB'ye hazırlık yapalım. Belki olmaya da bilir. Ancak bizler hazırlıklarımızı yapmalı, önümüzü görmeliyiz. Benim çekindiğim tek konu su kaynaklarımızdır." 

“NÜFUS BÜYÜMEKLE KONFOR GELMEZ”

Keşan'da yollar ile ilgili yapılan çalışmalarda istenilen seviyeye gelinip gelinmediği yönündeki soru üzerine, daha hızlı ilerleyebileceklerini, ancak trafik sorununun kendilerini yavaşlattığını belirten Helvacıoğlu, "Çarşı merkezine geldiğimizde bizi zorlayacak. Ancak yine de üstesinden geleceğiz. Hedefimiz ilk önce en çok nüfusun kullandığı cadde ve sokakları yapmak oluyor. Daha sonra en az nüfusun kullandığı yerlere gelene kadar çalışmaları bu şekilde, kademeli olarak gidecek. Pandemi süreci, yol yapımlarının uzamasına neden oldu. Biz önce 65 bin nüfusu büyütmeyelim, bu nüfusa suyu temin edelim, trafiği kolaylaştıralım, kanalizasyonu, parkı, bahçesi, spor tesislerini yapalım. Nüfus büyümekle konfor gelmez. Daha bu yolları bitirmedik, yeni açılan 10 kişilik alana hizmet vermek için plan yapacağız. Keşan'da gündüz 400 bin nüfus olsun ama akşam 65 bin kişi yatalım. Önce şehrimizi doyuralım. Ben de 'Yeni Keşan' gafını yapıyorum. Önce şehrimizin konforunu yükseltmeliyiz" dedi.

PAZARYERİ…

Mustafa Helvacıoğlu, pazaryeri ile ilgili sorulan soruyu da şu şekilde cevaplandırdı; "Hüseyin Yazır döneminden beri pazaryeri konuşuluyor. Mehmet Özcan, müthiş cesaretle bu pazaryerini yapmış. Pazaryeri yapılırken üstü kapanmamış, sayı hesaplanmamış. Trakya'da sokakta kurulan pazar yok. Her Cumartesi günü inanın yağmur yağmasın, yangın olmasın, hastalık olmasın, acil bir durum olmasın diye abdest alıp dua ediyorum. Bu dua ile olur mu? Üstünün kapanması için alınan çadırların yarısı satılmış. Şimdi biz meclis olarak karar aldık ve üstünü kapatıyoruz. Pazaryeri sorunu uzun bir süre konuşulacak. Askeri kantinin arkasındaki 21 dönümlük alanda o gün pazara başlasaydık şimdiye kadar inşaatın yarısı bitmiş olacaktı. Üstelik belediye de pazardan çıkmış, işyerleri esnaflara ait olacaktı. O zaman işyerlerini 60 bin TL'yi 120 ay vadeli şekilde sunmuştuk. Pazaryeri ya sokakta kurulmaya devam edecek, ya Cuma ve Cumartesi olmak üzere 2 gün olacak ya da bir bölümü eski itfaiyenin orada olacak." 

“APARTMAN ALTLARINDA TİCARET OLMUYOR”

Belediye tarafından yapılan çalışmaları artık SMS yoluyla vatandaşlara bildirdiklerini ifade eden Helvacıoğlu, Keşan'da altyapının a yüzde 55 seviyelerinde olduğunu, 5 yılın sonunda seçilmesi durumunda altyapı riskine gireceklerini ifade etti. KKSS'nin taşınmasıyla ilgili düşünceleri olduğunu kaydeden Mustafa Helvacıoğlu, "TOKİ ile de bu konuyu konuştuk. 200 işyeri olan Efes Ticaret Merkezi'nin daha gelişmişini düşünüyoruz. Birkaç yer var o da özel kişilere ait. Ancak ben herhangi bir tartışmaya mahal vermemek adına devlete ait yer arasam da bulamıyorum. KOBİ Sitesi şeklinde olabilir. Artık apartman altlarında ticaret olmuyor. Apartman altlarında işyerleri için kolonlar kesilmeye başlanmış. Bu konuda vatandaşlarımızdan ricam, kolon kesik olan apartmanları şikayet etsinler. Derhal o apartmanı mühürleyeceğiz. KKSS'nin bulunduğu yerden kalkması için bir kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bunun da zamana ihtiyacı var. 404 adet işyerini nereye götüreceksin? kentsel dönüşüm kapsamında, KKSS'nin bulunduğu alanda konut, işyeri üreteceğiz, oradan gelecek parayla da yeni sanayi yapacağız. Burada hem şehri toparlayacağız, hem de sanayiyi yenileyeceğiz. Bu dönem benim zamanım değil" şeklinde konuştu. 

İBRİCE LİMANI…

İbrice Limanı'nda yapılması planlanan düzenlemeyle ilgili olarak aracı olduğunu ve bu kapsamda, TRAKYAKA (Trakya Kalkınma Ajansı)'na 150 bin TL harcayarak bir proje sunduklarını kaydeden Helvacıoğlu, burada Mecidiye Muhtarlığı'nın defans yaptığını ifade ederek, "Burada düzenlemeler yapılması için aracılık yapıyoruz. Adamın uçağı var ama çalıların içerisinde üzerini değiştiriyor." dedi.

“ŞU ANDA ZOR BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ”

Canlı yayın sırasında sosyal medyadan gelen soruları da yanıtlayan Mustafa Helvacıoğlu, Yayla Sahili sakinlerinden Ahmet Dinçer'in Yayla'daki balıkçı barınağı ve sağlık hizmetleri ile ilgili sorusunu şöyle cevapladı; "Beton blok batıkları ile ilgili 7,5 milyon TL'lik proje hazırlanıyor. 22 kurumun 20'sinden görüş alınmış. Bu konuda 2 bakanlık için görüşmeye giden Belediye Başkan Yardımcımız Nuran Uslu, annesinin vefatı nedeniyle aniden geri gelmek zorunda kaldı. Hem Yayla hem de Erikli'de yol çalışmalarımız sezon öncesinde elde geçecek. Sağlık konusunda da, şu anda mobil sistem ile yürütülecek. Beyendik Belediyesi, Yayla Köyü yerlerde de bu şekilde. Şu anda zor bir süreç yaşıyoruz. Yayla ve Erikli'de koronavirüs anlamında bir sorun gözükmüyor. Biz belediye olarak dizayn ettiğimiz araç ile koronalıları taşıyoruz. O yüzden siz de orada kendinizi koruyun. Yaz dönemi için size katılıyorum."  

“KÖMÜRLER KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMADAN DENETLENİYOR”

Havaların soğumasıyla birlikte hava kirliliğinin yeniden baş gösterdiği, bu anlamda doğal gaz kullanımına dikkat çekilerek, alınan tedbirler sorulan Helvacıoğlu, şunları söyledi; "Gerek devletin kömürü, gerekse yerel firmalardan gelen kömürler kimsenin gözünün yaşına bakmadan denetleniyor. Doğal gaz kullanımı arttığı için artık kömür kullanan yerlerin bacalarından çıkan dumanlar daha net görülüyor. Bu nedenle dumanı gördüğümüz yere denetim yapıyoruz. Geçtiğimiz gün 2 okulumuza ceza yazdık. Burada devlet ihale yaparken 'A' kömürünü gösteren firmalar, getirirken 'B' kömürünü getiriyor. Tespit ettiğimizde de gereken cezaları yazıyoruz. Tehdit aldığımızda oluyor ama yapacak bir şey yok. Şu anda doğal gaz kullanımında yüzde 70 seviyelere geldik. Hava kirliliği, şehrimizde inversiyon dönemlerinde maalesef yaşanıyor." 

“VATANDAŞLARIMIZ YAPILANDIRMADAN YARARLANABİLİR”

300 işçiyi ilgilendiren sözleşme ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini de bildiren Mustafa Helvacıoğlu, "Göreve geldiğimizde henüz kimse sözleşme yapmadan biz yaptık. Yine işçilerin maaşlarını 2 gün önce yatırarak, belediye tarihinde görülmemiş bir şeye imza attık. Yüzde 40 olan işçi bütçesi aşılmış. Bu nedenle zorlanıyorduk. Şimdi bu aşımı normale indirmeye çalışıyoruz. Geçmiş dönem başkanımıza bu nedenle kamu zararı nedeniyle dava açıldı. Biz şu an normale doğru gidiyoruz." derken, sosyal medyadan gelen pandemi desteği sorusunu da şöyle yanıtladı; "Biz belediye olarak kiracılarımızdan, 3 aylık resmi kapatma döneminde kira almadık. Ancak bunun dışında karantinaya giren vatandaşlarımıza gıda paketi gibi yardımlarımız oluyor. Ben kendi işyerlerimden de 3 aylık kapatılmada kira almadım. Yapılandırma süreci belediyemizde de başladı. Vatandaşlarımız yapılandırmadan yararlanabilir." 

450 KONUTLUK TOKİ BAŞVURUSU

Keşan'da TOKİ yapılıp yapılmayacağı ile ilgili olarak da, 100 bin TOKİ arasına Keşan'ın da dahil edilmesi için ilgili yerlere 2021 yılında başvuru yapılacağını bildiren Helvacıoğlu, 450 konutluk projenin 2022 yılında gerçekleştirilebileceği müjdesini de paylaştı. 

“ESKİ BELEDİYE BİNASI YIKILARAK KATLI OTOPARK YAPILACAK”

Trafikte ana sorunun, Alparslan Türkeş Meydanı ile Cumhuriyet Meydanı'ndaki birikmeler olduğunu vurgulayan Mustafa Helvacıoğlu, bunun giderilmesi için çalışmaların yapılacağını, eski belediye binasının yıkılarak katlı otopark yapılacağını ve böylece yol kenarlarındaki parklanmaların önüne geçeceklerini söyledi. Trafiğin bu sayede rahatlayacağını kaydeden Helvacıoğlu, minibüs duraklarına yapılan araç parkları için de minibüsçülere yetki verildiğini, araçların fotoğraflarını çekerek polise gönderip ceza almalarını sağlayacaklarını da belirtti. 

“RİSKLİ BİNA ORANI YÜZDE 50”

Mustafa Helvacıoğlu, "Yıl boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar" projesinin ilk ayağına başlayacaklarını, bu anlamda bin kadına ekmek kapısı için TRAKYAKA (Trakya Kalkınma Ajansı)'ndan destek aldıklarını bildirdi. Sazlıdere'de kurulması planlanan FSRU Gemi İskelesi ile ilgili soru üzerine, sürecin devam ettiğini, ne kendisinin, ne de Kent Konseyi'nin açıklamalarıyla kararın değişmeyeceğini ifade eden Helvacıoğlu, projenin gerçekleşmemesi durumunda karşı çıkanlar kadar kendisinin de sevineceğini söyledi. Seçimi kazanmasında sosyal medyanın etkisine dikkat çeken Mustafa Helvacıoğlu, KEDAK ile yaptıkları işbirliğinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, "Keşan'da binaların genelinde baktığımızda riskli bina oranı yüzde 50 diyebiliriz. Yeni Mahalle'nin tamamı iyi. Binaların renklerine, mevkiine göre karar vermeyin" önerisinde bulundu.

“ONLAR KENDİ İŞLERİNİ BEN DE KENDİ İŞİMİ YAPIYORUM”

Tolga Saltık'ın AK Parti İlçe Başkanlığı verilmesi durumunda istifa edeceği yönündeki söylentilerin tamamen asılsız olduğunu vurgulayan Helvacıoğlu, bunun tamamen genel merkezin tasarrufunda olduğunu da kaydetti. Belediye Başkanı olarak Keşan'daki ticari hayatın da önünde görüldüğü yönündeki soruyu da cevaplayan Mustafa Helvacıoğlu, "Ben ticaretin içerisinden gelen biriyim. Ben Belediye Başkanıyım. Oda ve borsa başkanları gibi düşündüğüm için böyle söyleniyor olabilir. Ancak onlar kendi işlerini ben de kendi işimi yapıyorum. Bunu da, şimdiye kadar görülmemiş birlik ve beraberlik içerisinde yapıyoruz. Bir daha dünyaya gelsem yine belediye başkanı olurdum. 106 tane proje hazırlamıştım. Görev süremde yüzde 80'i bitecek. Tamamı için ise 2. dönemi isteyeceğim. 3. dönemden 1 gün bile istemiyorum" diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Program, bu sözler ile sona erdi.