AYGÜL KONAR

Helvacıoğlu ayrıca, Keşan'ın koroanvirüs risk haritasındaki "Mavi" rengini alması ve bir süredir gündemde olan Erikli Sahili'ndeki kanal hakkında açıklamalarda bulunudu.

Helvacıoğlu, Marmara Denizini etkisi altına alan müsilajın Saros Körfezi'ne de geldiği yönündeki söylemlere, şimdilik böyle bir tespitin olmadığı cevabını verdi.

“TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARI, SON ZAMANLARIN EN YOĞUN 2 AYI OLACAĞI GÖRÜNÜYOR”

Belediye olarak yaza hazırlıklı olduklarını dile getiren Mustafa Helvacıoğlu, "Okulların açık olması ve sınavların olması nedeniyle, Saros Körfezi'nde Haziran ayında yüzde 40 kapasite bekliyoruz. Ancak Temmuz ve Ağustos ayları, son zamanların en yoğun 2 ayı olacağı görünüyor. Eğer okulların erken açılması söz konusu olmaz ise sezonun Eylül ayında da devam edebileceğini düşünüyoruz. Hazırlıklarımızı da buna göre yaptık. Yani biz Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında belediye olarak kendi mücavir alanlarımızda hazırlıklıyız. Su, temizlik, ilaçlama, ulaşım, trafik ve buna benzer diğer hizmetlerle, ayrıca Yayla ve Erikli sahillerinde 'cep belediyelerimizle' beraber hazırlıklarımızı oluşturduk, personelimizi hazırladık. 15 aydır herkesin psikolojisi bozulmak üzere. Bu süreçte ekonomik anlamda da sıkıntılar yaşadık. İstanbul ve Trakya'ya en yakın, en iyi, en temiz kriterlere sahip tatil noktasının Saros Körfezi olacağı düşüncesiyle bu yaz sezonunun, en yoğun sezon olacağını bekliyoruz. Sağlık, ulaşım, temizlik, alışveriş, yeme-içme noktalarında hareket bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“SAROS KÖRFEZİ'NDE ŞU ANDA MÜSİLAJ TEHLİKESİ YOK”

Helvacıoğlu, Marmara denizini etki altına alan ve temizlenmesi için ciddi çalışmaların başlandığı müsilaj söylentileri ile ilgili de şunları söyledi; "Saros Körfezi'nde şu anda müsilaj tehlikesi yok. Ancak olmayacak anlamına gelmiyor. Çünkü Marmara denizinin bir bağlantısı da Çanakkale Köprüsü ve Saros Körfezi. Bize ulaşması mümkün olsa da, tecrübeli bir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı var. Bakanlığımız bu konuyla ilgili Marmara denizinde müthiş mücadele ediyor. Marmara denizini üzen bu müsilaj olayı bizde de olur ise önlemleri nasıl alacağımızı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla, valiliğimiz ile planlıyoruz."

SALGINDA SAYI BİR TIK YUKARI ÇIKTI

Helvacıoğlu, açıklamasının devamında bölgedeki koronavirüs vaka durumuna da değinerek şunları söyledi:"Salgında sayı bir tık yukarı çıktı. Bu bizi endişelendirmese de, tedbirlerimizi elden bırakmamamız gerektiğine sevk etti. Biz pandemi bitmiş gibi davranıyoruz. Şu anda bu çok tehlikeli. Çok sıkıldık, biz de biliyoruz ama tedbirler bizi Türkiye'nin en iyi illeri arasına soktu. Şu anda 'mavi' renkteyiz. 15 aydır hiç mavi olmamıştık. Mavi renkte kalmanın bize, ticaret, psikolojik, iş hayatı, ekonomik anlamında çok faydası olacak. Bunun farkına varalım."

“KANAL BİZİM İÇİN MÜTHİŞ BİR POTANSİYEL

Erikli Sahili'nde gündeme gelen ve DSİ'den Keşan Belediyesi'ne devredilen kanal ile ilgili de konuşan Mustafa Helvacıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Kanal bizim için müthiş bir potansiyel. Şu anda 'çevresi mezbelelik' lafı tam oturuyor. Kaçak iskeleler, kaçak organizasyonlar yapılmış.  Kanalın üzerine neredeyse 1-2 kişilik konteynırlar konulmuş. DSİ'ye kanalı bizim işletmemiz için yaklaşık 2 yıl önce talepte bulunduk. DSİ geçen yıl 'kanalın tüm bakımı, onarımı, işletilmesi size ait' diye bir yazı yazdı. Şimdi kanalın temizliği yapılıyor. Düzensiz olan iskeleleri yıktık. 40'a yakın tekne bağlanmış. Biz de tekne sahiplerine kısa sürecek bir mola vermelerini istedik. Onarım bitince onları tekrar kanala alacağız. Kapağını tamir ettiğimiz kanalı genişleteceğiz. Bu yaklaşık 1 ay sürebilir. Bunun için de bir firmaya Keşan Kent Hizmetleri olarak bakım onarım için görev verdik. Bu firma hem Keşan'da bu işleri yapan firma. Hem de kanala bakım bir işbirliği protokolu hazırlıyoruz. Bu işbirliği protokolü de bakım onarım, tekne bakımı teknelere gece bekçilik yapmak adına emsal. Barınaklarda veya limanlarda kaç para ise onların eş değerinde biz de teknesini bırakanlardan, bir abonelik alacağız. Bunu Keşan Kent Hizmetleri üzerinden mi alırız, belediye üzerinden mi alırız, firma üzerinden mi alırız daha netleştirmedik. Orada bir düzen sağlayacağız.”

KULAK ASMAYACAĞIZ

Sözlerinin son bölümünde, kanal ile ilgili gösterilen tepkilere de değinen Helvacıoğlu, şunları söyledi; "Orada tepki veren, kepçenin önüne yatmak isteyen birkaç kişi, orada kendi tekneleri bedava kalsın da düzen bozulmasın diyenler. Bunlara biz kulak asmayacağız. O mezbeleliğin değişmesi lazım. Yine tekneler konulacak. Hatta öncelik oradaki 40 teknenin olacak. Belki 100 tekne konulacak ama öncelik oradaki 40 teknenin olacak. Hiç kimse merak etmesin kimseye peşkeş çekilmiyor. Belediyenin parası çarçur edilmiyor. Bitince herkes beğenecek ve teşekkür edecek."