SONGÜL KONAR

Mustafa Helvacıoğlu’nun 14 Mayıs 2019 Salı günü gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Keşan Belediye Başkanı olarak, kooperatifin de başkanı olacağım.” şeklindeki sözlerini, kooperatifin süresi doluyor ayrıca “Erikli Kooperatif ile yönetilemez, bu sözlerinizi hatırlatmak isterim” diyerek eleştirdi.

“ALELACELE ADETA TUZAK BİR GENEL KURUL YAPILMASINA ANLAM VEREMEMİŞLERDİR”

Şükrü Akıllı açıklamasına şöyle başladı: “Yaz sezonu yaklaştığında Saros Körfezi ve Erikli Sahili en çok konuşulan, gündeme oturan konular oluyor. Bu günlerde de basınımızda yer alan Erikli Sahili sorunları, Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin erken genel kurulu, yeni Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu’nun beyanatları üzerine bazı konuları kamuoyu ile paylaşma gereği duydum. Bildiğiniz üzere, Saros Körfezi’nin önemli yerleşim alanlarından biri olan Erikli Sahili, Keşan Belediyesi’nin 54 yıldan beri mücavir alanında ve belediyenin en önemli beslenme kaynaklarından biridir, nadide bir turizm beldesi olma yolunda hızla gelişen, kentleşen Erikli, beraberindeki sorunlarını da her sezon öncesinde tartışmaya açan bir yerleşim alanıdır. Erikli’de 30 yıl önce kurulan Turizm Geliştirme Kooperatifi 4500’ü aşan üye yapısıyla, Üyelerinin aidat ve ek ödemeleriyle bu günlere gelmiştir. Akla gelebilecek tüm Belediyecilik hizmetlerini kooperatif yürütmüştür. 11 Ağustos 2019 da faaliyet süresi dolacak olan Kooperatifin akıbeti de 26 Mayısta yapılacak genel kurulda belli olacaktır. Mevcut kooperatif yönetiminin hazırladığı genel kurul çağrı ve gündem yazısını bir ay önce üyelere bildirmesi ile herkes şaşırmıştır. Alelacele adeta tuzak bir genel kurul yapılmasına anlam verememişlerdir. Çünkü 30 yıldır genel kurulların ilki Haziran sonunda, ikincisi de Temmuz ayında yapılmıştır. Mayıs ayında üyelerin büyük bir çoğunluğu okullar kapanmadığından, henüz sezon açılmadığından, tatil programlarını yaz aylarına göre planladıklarından, Erikli’ye gelememektedir. Mayıs ayındaki Genel kurul çağırısı ve Kooperatifin faaliyet süresinin on yıl daha uzatılmasının gündeme alınması üyelerin büyük tepkisine neden olmuştur. Çünkü uzatma konusu geçen yılki genel kurulda ezici bir çoğunlukla reddedilmiştir.”

“ADAY OLMAK, SEÇİLMEK HER ÜYENİN HAKKIDIR”                

Akıllı açıklamasının devamında, Helvacıoğlu’nun Belediye Başkanı olarak kooperatifin de başına geçeceğini ifade etmesini şöyle eleştirdi: “Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun birkaç gün önceki basın toplantısındaki açıklamalarına da değinmeden geçemeyeceğim. Sayın Başkan, ‘26 Mayıs Pazar günü yapılacak genel kurulla ilgili önemli karar aldık. Kooperatifle beraber çalışmak için Belediye Başkanı olarak ben kooperatifin de başkanı olacağım. Yardımcım da İl Genel Meclis üyesi İsmail Keleş olacak. Mevcut yönetimden de üç kişi yönetime gelecek. Kooperatifin devri olana kadar böyle çalışacağız.’ şeklinde konuşmuştu. Öncelikle ifade etmek isterim ki böyle bir açıklama 4500’ ü aşan kooperatif üyesinin iradesine ipotek koymaktır. Kooperatifin en büyük karar organı Genel Kuruldur. Hiç kimse Genel Kurul üzerinde değildir. Aday olmak, seçilmek her üyenin hakkıdır. Bunun da yasal bir prosedürü vardır. Ancak önceden bu şekilde deklere edilmesinin, dayatma yapılmasının, üyelerimizce de kabul görülmeyen bir husus olduğu kanaatindeyim. Kaldı ki kooperatif süresinin uzatılıp uzatılmaması konusunda henüz Genel Kurulda verilmiş bir karar yokken, Başkan Helvacıoğlu da kooperatif yönetimi için acele etmiştir. Otuz yıldır aidatları ile ek ödemeleri ile Erikli’yi bu günlere taşıyan, kurdukları kooperatifle Keşan Belediyesi’nin yapması gereken işleri üstlenen üyeler artık yorulmuştur. 15 yıldır Keşan Belediyesi Mücavir sahasındaki Erikli’nin altyapı hizmetlerini devir alacağına dair yetkili organlarında karar almasına rağmen kararlar uygulanamamıştır. Üyelere verilen sözler tutulmamıştır. Üyeler üzerinde büyük bir güvensizlik söz konusudur. Belediye artık sırtını kooperatife dayamamalıdır. Mücavir sahasından tahsil ettiği 15 kalem vergi ve gelirini Erikli için harcamalıdır. Görevi neyse yapmalıdır.”

“ERİKLİ’DE ARTIK BELEDİYE VARLIĞI HİSSEDİLMELİDİR”

Şükrü Akıllı, Erikli Sahili için artık bir belediye varlığına gerek olduğunu ifade ederek, açıklamasını şöyle tamamladı: “Başkan Mustafa Helvacıoğlu Kooperatif Başkanı olarak değil Belediye Başkanı olarak Erikliye hizmet etmelidir. Yeni Belediye Başkanından ve yönetiminden Erikli halkının beklentisi, arzusu budur. Kaldı ki, Sayın Başkan’ın geçmiş yıllarda ifade ettiği görevleri sürecinde “Sahillerin kooperatifle yönetilemeyeceğini, Altyapı ve Belediyecilik hizmetlerinin Yerel Yönetimlerce yapılması, Keşan Belediyesinin de altyapı hizmetlerini devir alması gerektiğini,  20 Temmuz 2017 tarihli açıklamasında da Saros Körfezi tam yetkili bir veya birkaç Belediye ile Yönetilmeli” demiştir.  Şimdi bu sözleri yerine getirme zamanıdır. Belediyenin mali ve idari yapısı mücavir sahalara hizmet vermeye yeterli değil deniliyorsa, yetkili organlarından alınacak kararla buralardan çekilebilirler. O zaman nasıl ki halkımız 30 yıl önce çare arayıp bulmuş ise bu gün de çareleri bulacaktır. Sonuç olarak üyelerimizin ortak görüşü; yaz aylarında 70-80 bin nüfusa ulaşan Erikli’nin artık kooperatifle yönetilemeyeceği, faaliyet süresinin uzatılmaması, kooperatifin tasfiye edilmesi veya tasfiye sürecinde yasalar ve kooperatif ana sözleşmesi hükümleri kapsamında kooperatifin aktif ve pasifi ile belediyeye devir edilmesi bu da olmaz ise son çare Erikli Belediyesi’nin kurulması yönündedir. Üyeler olarak bu hususları Genel Kurula önereceğiz. Yaşanılabilir bir Erikli için karar verilecektir. Bu nedenlerle hiç kimse başkanlık veya yönetim hesabı yapmamalı. Herkes plan ve hesabını ortak akılla yapmalıdır diye düşünüyorum.”