SONGÜL KONAR

İl Genel Meclisinin Temmuz Ayı Toplantısının 5’inci birleşiminde komisyona havale edilen, bölgedeki buğday hasadının sona ermesi ile birlikte ekonomik ve çevresel zararların oluşmasında önemli etken olan anız yangınlarına karşı araştırma ve incelemeler neticesinde; İlimiz hudutları dahilinde anız yakılmasının önlenmesi konusunda yapılacak çalışmaları ve kontrol hizmetlerinin ne şekilde yürütüleceği, 2021/2 sayılı ‘Edirne İli Mülki Hudutları Dahilinde 2021 Yılı Anızların Yakılmaması ile ilgili Valilik Tebliği’ ile talimatlandırıldı.

Söz konusu tebliğ ile ilgili Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu Başkanı Erdinç Can, bilgilendirmede bulundu.

Bahse konu rapor Meclis toplantısına sunuldu.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu tebliğde genel hükümler ile biçerdöver sahipleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ve Ziraat Odası Başkanlığı, Karayolları Şube Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlükleri ve Şeflikleri, Belediye Başkanlıkları, Köy Muhtarları, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü kamu kurum ve kuruluşları ayrı ayrı görevlendirilmiştir.

2021/2 sayılı Valilik tebliği ile il/ilçe Müdürlüklerimiz ve Ziraat Odası Başkanlığı'na verilen sorumluluklar:

-Çiftçi eğitimi programlarında geniş bir şekilde anız yangınlarına yer verilecek, zararları etraflıca anlatılacaktır.

-Yapılacak eğitim-yayım çalışmalarda yerel yönetim imkanları ve sivil toplum örgütlerinin katkıları sağlanarak çevreye duyarlılık yaygınlaştırılacak, yapılan çalışmalara ilişkin aylık uygulama raporları Mayıs-Ekim ayları itibariyle İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilecektir.

Ayrıca genel hükümler ve biçerdöver sahiplerinin anız yakılmasının önlenmesi konusundaki sorumlulukları başlığı altındaki 6.madde de; ‘Kırsal alanda çalışan biçerdöverler dahil tüm araçlarda yangın söndürücü bulundurulması hususu İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ve muhtarlıklarca ilgililere duyurulacaktır’ şeklinde belirtilmiştir. Bu doğrultuda dönem içinde Müdürlüğümüzce sahada biçerdöver kontrolleri ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Tebliğin amacı, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamaktır.

‘Valilikçe hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve Valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakılmasına izin verilebilir.’ Hükmü ilimizde uygulanmayacak ve kontrollü anız yakılmasına müsaade edilmeyecektir. Bu duruma binaen 2872 Sayılı Çevre Kanunu' nun 20 Maddesinin (L) bendinde ‘anız yakanlara 2021 yılında her dekar için 80,39 TL. idari para cezası verilir.’ Anız yakma fillinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat arttırılır’ hükmü uygulanacaktır.

İlimiz sınırları içerisinde, ikinci ürün ekilişi yapıldığından 2872 Sayılı Çevre Kanunu' nun, Ek-1 Maddesinin (c) bendinde ‘İkinci ürün ekilen yörelerde Valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve Valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakılmasına izin verilebilir’ hükmü uygulanmayacak ve kontrollü anız yakılması dahil kesinlikle anız yakılmasına müsaade edilmeyecektir.’ Ayrıca Valilikçe yayımlanan bu tebliğe aykırı hareket edenler hakkında adına tahakkuk eden cezalarla beraber, Kabahatler Kanunu'nun 32. Maddesine göre 2021 yılı için 427,00 (dört yüz yirmi yedi) TL para cezası verilecektir. Yapılan çalışmalara ilişkin aylık uygulama raporlar' Mayıs-Aralık ayları itibariyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne gönderilecektir. İş bu komisyon çalışma raporumuz, İl Genel Meclis Çalışma yönetmeliğinin 20. maddesi uyarınca; İl Genel Meclisinin 2021 Ağustos ayı toplantılarında gündeme alınmasını Meclis Başkanlığına arz ederiz.”