MEHMET AYTAÇ

İl Genel Meclisi üyeleri Mehmet Geçmiş, Erdoğan Gümülcineli, Erdinç Can, Sezgin GündoğduŞenol Kılıç, Serdar Çığla, Yaşar Sasa, Kutay Özköse, Mustafa Üstün, İsmail Aliş, Halil Akdağ, Ahmet Sarıgül, Önder Cin, Çiğdem Gegeoğlu ve Zafer Sünter’in imzasını taşıyan açıklamada; “Yeni Mahalle Belkoop karşısında bulunan ve yaklaşık 20 yıl önce konut bölgesinde kalması nedeniyle kapatılan taş ocağının malesef yeniden faaliyete geçmiş olduğunu görmekteyiz. Çalıştığı yıllarda, çevresindeki konutların çatılarına taş düşmesine, camlarının kırılmasına, sürekli sarsıntı, gürültü ve diğer çevre sorunlarına yol açan taşocağı, bugün bölgede kat kat artmış olan konut sayısı nedeniyle daha da büyük tehlike arz etmektedir” denildi.

“YAŞAM HAKKIMIZA SAYGI GÖSTERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Belkoop, Atakent 1, Atakent 2, TOKİ, Sarıkız Konakları gibi toplu konutlar ile yüzlerce apartman ve müstakil konutun risk altında bulunduğunu ve Belkoop mevkiinin Keşan'ın en işlek caddeleri ve nüfus yoğunluğunun olduğu bir bölge olduğunu belirten il genel meclisi üyeleri, şu açıklamayı yaptılar: “Bir devlet kuruluşu olan BOTAŞ, Saros Körfezi'nde yapmakta olduğu FSRU Limanının inşaatında kullanmak üzere iki kez kaçak olarak kullandığı taş ocağını, resmi olarak aktif hale getirilmeye çalışılmaktadır. Oysa biz, çoluk çocuğumuzla sessiz, temiz, güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımıza saygı gösterilmesini istiyoruz. Proje Tanıtım Dosyasına göre izin ve ruhsat 5 yıllığına alınıyor. Her yıl 27.000 ton olmak üzere 5 yılda toplam 135.000 ton taş çıkarılacak. Dosyada, projenin kentsel yerleşim alanı içerisinde olduğu ve Belkoop evlerine 160 metre mesafede olduğu açık açık yazmaktadır.”

“TAŞ OCAKLARININ YAKININDA YAŞAYAN İNSANLARIN %98’İ TOZA MARUZ KALIYOR”

Taş taşıyacak araçların güzergâhının, Belkoop bölgesinden başlayarak, Atatürk Bulvarı üzerinden devam eden ve Ali Kale ve Kardeşleri Okulu önünden geçen yol olduğunu vurulayan il genel meclisi üyeleri, yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdiler: “Taş ocağı çalıştırıldığı takdirde her gün onlarca ağır tonajlı kamyonun geçeceği bu yol, aynı zamanda sürücü adaylarının da eğitim ve sınav yoludur. Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, taş ocaklarının yakınında yaşayan insanların %98'i evlerinde toza maruz kalıyor, %85'i araziyi tahrip ediyor, %97'si bitki yaprakları tozla kaplı, %92'si evlerinde toza maruz kalıyor. Yerleşim yerlerinin yakınında bulunan taş ocakları da bölgedeki insanların sağlığını tehdit etmektedir. Maden ve ocak açma ruhsatları il genel kurulu tarafından değil Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri olarak yazının altında imzaları bulunan İl Genel Kurul Grubu ve Keşan CHP İl Genel Meclisi olarak Keşan'daki taş ocağının işletilmesine karşı çıkıyor ve bu ocaktaki çalışmaların bir an önce durdurulması gerektiğini kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”