BÜLENT SAYLAM

Topçu, “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile akustik rapor ve projenin zorunlu hale geldiğini bildirdi. Topçu, “Akustik rapor ve geçici işitme kaybından dikkat dağınıklığına kadar birçok probleme zemin hazırlayabilen gürültünün, toplumdan izole edilebilmesi adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak 31 Mayıs 2018’de kanunlaşan, 31 Mayıs 2019 yılında yürürlüğe giren “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile akustik rapor ve proje zorunlu hale gelmiştir.” dedi.

AKUSTİK RAPOR VE PROJE NEDİR?

Makine Mühendisi Yasin Topçu, Akustik Rapor ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Akustik Rapor; binanızın mimari yapısındaki tüm detayları ve çevresel gürültü faktörlerini dikkate alarak mevcut akustik performansınızın tespitini belgeler. Akustik performans sınıfı belirlenirken, üç boyutlu simülasyon programı kullanılmaktadır. Öncelikle yapıya ait vaziyet planı, kat planları ve kesit planları gibi genel bilgiler girilir. Daha sonra binanın bulunmuş olduğu konuma göre, belediyelerin hazırlamış olduğu stratejik gürültü haritalarıyla binanın çevresel gürültü düzeyi değerleri temin edilir. Bu stratejik gürültü haritalarının sayısı her geçen gün artmaktadır. İlçemizde henüz olmamakla birlikte şu an toplamda 30 ilin gürültü haritası mevcuttur. Gürültü haritası olmayan il ve ilçelerde ise ortalama değer alınarak öncelikle hassasiyeti en yüksek oda olan yatak odaların duvarlarını ısı yalıtım raporlarındaki malzemeler girilerek ortalama değer aldığımız dış gürültü düzeyini engelleyebilecek iyileştirmeler hesaplanır. Dış ortam ile olan hesaplama bittikten sonra ise iç duvarların, hassasiyet derecelerine göre birbirlerine komşu her odalar kaynak ve alıcı oda olarak tanımlanarak ayırıcı duvarların ve aynı şekilde döşemelerinin bileşenleri atanır ve minimum C sınıfı akustik performansı yakalanır.  Akustik proje, belirlenen akustik performansta yapılması gereken tüm bu iyileştirmeleri kapsayan bir projedir. Akustik rapor ve projenin 31 Mayıs 2019 tarihinden sonra ilk kez yapı ruhsatı alacak binalar için bir zorunluluk olduğu unutulmamalıdır.”

AKUSTİK RAPOR VE PROJEYİ KİMLER DÜZENLEYEBİLİR?

Makine Mühendisi Yasin Topçu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlarda akustik uzmanlığı eğitimini başarıyla tamamlayarak sertifika sahibi olan mimar ve mühendislerin akustik proje ve rapor düzenleme yetkisi olduğunu söyledi. Ayrıca, yetki belgesine sahip olmayan mühendis ya da mimarların akustik proje ve rapor hazırlanmasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyeler nezdinde geçerliliği olmadığını hatırlattı.