BÜLENT SAYLAM

Başkan Helvacıoğlu’nun toplantıda Yukarı Zaferiye ve Aşağı Zaferiye Mahallelerinin isimlerinin değişmesi hakkında görüşlerini açıkladı. İspat Cami Mahallesi Muhtarı Mustafa Özkul da İspat Cami’nin bölünerek 2 mahalle olması yönündeki Keşan Belediye Meclisinden çıkacak karara saygı duyacaklarını ifade etti.

YUKARI ZAFERİYE’DEN 4 MAHALLE ÇIKTI

Muhtar İşlek, merkez mahalle ve köy muhtarları toplantısında Başkan Helvacıoğlu’nun konuyla ilgili olarak tasarrufları olduğunu dile getirdiğini belirterek, açıklamasına şöyle başladı: “Sayın başkanımızın bazı tasarrufları var. Daha önce de bize iletmişti. İlk olarak mahallelerin isimlerinin değişmesi, diğeri de nüfus yoğunluğundan dolayı mahalleleri rahatlatmak için bölmek. Yukarı Zaferiye Mahallesi eskiden Keşan'ın yarısını temsil ettiği bir mahalleydi. Yukarı Zaferiye’den 4 mahalle çıktı. Mustafa Kemal Paşa, Cumhuriyet Mahallesi, Yeni Mahalle ve Aşağı Zaferiye’de su deposunun olduğu kısım taş ocaklarına kadar olan bölüm. Bu sıkıntı yarattı mı yaratmadı. Vatandaşa hizmet aşamasında kolaylık oldu. Muhtarlar olarak biz de rahatladık. Diğer arkadaşlarımızın işte muhtarlık bölgesi ilan edildi. Onlar seçimlere girdiler. Muhtarlarımız da şu anda çok iyi bir şekilde geçinip gidiyoruz. Yani şey sıkıntı yaşamıyoruz.

İSİMLERİN DEĞİŞMESİ ZORLUKLARI DA BERABERİNDE GETİRİYOR

Sokak isimlerinin değişmesinde vatandaşların sıkıntı çektiğini dile getiren İşlek, açıklamasına şöyle devam etti: “Vatandaşlar da sokak cadde isimlerinden dolayı sıkıntı oldu. Örneğin mahallemizdeki Cumhuriyet Caddesi’nin adı değişti 29 Ekim Cumhuriyet Caddesi oldu. Değişmesinin sebebi de Cumhuriyet Meydanı var. Karışıklığın önlenmesi için değiştirildi. Bu değişiklikler oluyor ancak kendi caddesinde yaşayan insanlar dahi bize gelip ya 29 Ekim Cumhuriyet Caddesi nerede diye soruyorlar. İsimlerin değişmesi zorlukları da beraberinde getiriyor. Örneğin bizim mahallemize eskiden Kayalı Mahallesi deniyordu. Ama şimdi ismi başka”

OLDUBİTTİ İLE DEĞİL, İNSANLARIN FİKRİNİ ALARAK YAPILIRSA DAHA İYİ OLACAK

İnsanların fikirlerinin alınarak mahallerin şekillendirilmesini söyleyen muhtar İşlek, “Mesela merkez mahalle var, yani çok cüzi, Anadolu da biliyorsunuz şeyler vardı, böyle kırsalda çok mezralar vardır. Mezra gibi nüfus yoğunluğu Aşağı Zaferiye ve İspat Mahallesinde bir yoğunluk yaşanıyor.  Toplantıda gündeme gelen şeyle öneri ile ilgili görüş alışverişinde bulunulmalı, oldubitti ile değil, insanların fikrini alarak yapılırsa daha iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü hata yapıldığı zaman geriye dönüş olmayan bir şey çıkıyor. Yani burada çok zor bir sürecin içerisine girecekler. Bizim yapacağımız elimizden gelecek olan herhangi bir şey varsa biz her zaman yardımcı olmaya hazırız. Ama vatandaşa sorulursa bundan iyi netice alacağını düşünüyorum. Yani sadece bizim de muhtarlarla değil, yani belediye ve belediye meclis üyeleri ile değil vatandaşla görüşülerek onların onayı alınarak yapılarsa daha iyi olur diye düşünüyorum.”

YİĞİT LAKABIYLA ANILIR

En son 2006 yılında Yörük Mahallesinin adı Mustafa Kemal Paşa olarak değiştirildiğini hatırlatan Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek açıklamasını şöyle bitirdi: “Muhtar Bayram Ali Kalfalar arkadaşımız o zaman en doğru teklifi verdi. Mustafa Kemal Paşa ismi konuldu. Yiğit lakabıyla anılır Mustafa Kemal Paşa’nın o mahalleye verilmesi o zaman hepimizi memnun etmişti. Tarihe Türkiye'ye mâl olmuş insanların isimlerinin verilmesi insanlara onur ve gurur veriyor. Şimdi bizim buradaki şu anda Keşan’a mâl olmuş insanların birçoğunun isimlerinin verilmesi, hatırlanması güzel bir şey.”