SONGÜL KONAR

Geçtiğimiz Cumartesi günü Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi Tiyatro ve Konferans Salonu’nda tedbir amaçlı üç defa olarak gerçekleşen toplantıya Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, Keşan Tuhafiyeci Manifaturacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kocaman, Keşan İlçe Sağlık Doktoru Ebru Kurt ve esnaf katıldı. 

Keşan İlçe Sağlık Doktoru Ebru Kurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayınlanan genelge kapsamında uzun bir aradan sonra bugün hizmete açılacak olan restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, oteller gibi işyerlerinin açılmadan önce almaları gereken tedbirler, uymaları gereken kurallar hakkında esnafı bilgilendirdi. 

Toplantı hakkında bilgi veren Kurt, şunları söyledi: “Bu yerler açılmadan önce Valilik eğitim düzenlenmesi gerektiğine dair bilgilendirmede bulundu. Kurumlar açılmadan önce eğitimler verilsin ki insanlar çalışmalarına bilinçli bir şekilde başlasınlar. Önce eğitimleri veriyoruz sonra işletmeler açıldığında denetimleri yapılacak. Eğitimde önce koronavirüsten sonrada bulaş yollarından bahsedeceğiz. Esnafın ve çalışanların dikkat etmeleri gereken kurallardan bahsedeceğiz.”

TOPLANTIYA YOĞUN İLGİ GÖSTERİLDİ 

Salonda belli mesafeler ile oturan esnafın yoğunluk oluşturmasından dolayı toplantı tedbir amaçlı üç defa yapıldı. 

Yoğun katılımın ardından tedbir amaçlı vatandaşı uyaran başkan Helvacıoğlu şunları söyledi: “Mesafeli oturmamız lazım. Risk almışlar. Toplantıyı ikiye, üçe bölmeliyiz. Uzak zaman değil, çarşıda işi olan işini halledebilir. Toplantı üç ayrı saatte yapılacak, aynı bilgiler verilecek. Hem kendiniz hem Keşan için bu önemli. Yarın pozitif vakalar çıkar başımıza iş almış oluruz. Dikkat etmek zorundayız. Hazır Keşan’da 0’a inmişiz. Pazartesi (bugün) iş heyecanımız var. Benim fikrim salonun %30’u kadarını boşaltmamız lazım. Sen çık sen çık diyemem. İşi olan öğlen 1’de, 3’te gelebilir.”

“HER ŞEY YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK”

Salgın hastalığı yok etmek için tüm çabaların devam etmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Helvacıoğlu: “Sizleri çok özledik, siz de ekmeğinizi özlediniz. Dayanılmaz gücünüz azaldı. Pazartesiden (bugünden) itibaren bu işi Allahın izni ile başaracağız. Heyecanlısınız farkındayız ama bu salgın hastalığı yok etmek için çabalarımıza devam etmek zorundayız. Tedbirlere uymak zorundayız. Sizlere toplantı öncesi uyarılarımız oldu, onlar ileride hiçbirimize zarar gelmesin diye yapıldı. Hiçbir art niyet yok. Çok üzüldük, çok gerildik, bu günlerde sabırsızız. Bu gerilmeler, sabırsızlıklar anlayış ile olmalı. İyileşe iyileşe bakacağız ki normalleşeceğiz. Biraz işimize adapte olmalıyız. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Yunanistan en az bir ay kapılarını açmayabilir, okullar tatil, yazlıkçılardan eksikler olacak. Şartlarınız, koşullarınız, sunumlarınız, müşteriye ifadeleriniz, önlükleriniz, karton ya da çay bardağı kullanımınız, müşterilerin masada oturma şekli, garsonların mesafesi, tabak, çatal, kaşık her şey yeniden gözden geçirilecek. Sizi çok zor bir süreç beklese de başaracağınıza inanıyoruz. Siz bu şehrin misafirhanesisiniz. Hepiniz bizim göz nurumuzsunuz. Size daha çok dikkat edeceğiz. Zabıtalarımıza söyledim, size ceza keserek değil sizi uyararak ilerleteceğiz. Karşılıksız kalırsa o zaman yapılacak bir şey yok. Hata olabilir, art niyetiniz olmamalı. Artık yeni bir dönem geliyor. Yolunuz açık olsun. Bu işi atlatacağız, Keşan bu işi fırsata çevirecek. Göreceksiniz ki en azı Keşan’da Trakya Bölgemizde olacak. Hayırlı işler diliyorum, işiniz bereketli olsun” diye konuştu. 

Başkan Helvacıoğlu’ndan sonra söz alan Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, şunları söyledi: “Valilikten gelen talimat gereği bu bilgilendirmeyi yapmak zorundayız. Bu sıkıntı için göğüs gerelim. İlginize, sabrınıza çok teşekkür ediyorum. Herkese hayırlı ve bereketli olsun.”

Çakmak’ın konuşmasının ardından Doktor Ebru Kurt hazırlanan slayt gösterisi ile esnafa işletmelerinde uymaları gereken kurallar, dikkat etmeleri gereken önlemler ile ilgili bilgi verdi. 

Toplantıda daha sonra tüm esnafa maske, siperlik ve eldiven dağıtıldı.