MEHMET AYTAÇ

Çakırlar, konuşmasında; “Dünyanın en temiz 3 denizinden biri olan, Kuzey Ege’nin incisi Trakya’nın gözbebeği Cennet Saros Körfezi’nde, Katar doğalgazını Avrupa ülkelerine sevk etme uğruna telafisi mümkün olmayan bir çevre katliamı yaşanmaktadır.

Botaş tarafından yaptırılan FSRU Limanı ve boru hattı projesi kendi kendini temizleme özelliğine sahip Saros Körfezi’nin yaban hayatı ve ormanıyla, tarım alanlarıyla, deniz flora ve faunasıyla tüm ekosisteminin ve çevre habitatının sonunu getirecektir.

Karbon salınımında doğal filtre görevi gören ‘’dünyada ilk defa’’ denenen bir yöntemle 6.000 metrekare deniz çayırı yerlerinden sökülmüştür” dedi.

“İNŞAAT, DENİZ EKOSİSTEMİNE ZARAR VERİYOR”

Çakırlar, konuşmasında şu cümleleri kullandı: “BOTAŞ tarafından proje bittikten sonra yerine dikileceği vaad edilmesine rağmen dünyada örneği yoktur. Tarım konusunda gün geçtikçe toprak kaybeden ülkemiz, bu projenin gerçekleşmesi ile birlikte maalesef verimli tarım arazilerini yok etmeye devam etmektedir. Saros, balık popülasyonu açısından çok zengin bir alandır. Bern sözleşmesinde belirtilen ve kırmızı listede bulunan, koruma öncelikli balık türleri yaşamaktadır. İnşaatın başlamasıyla her geçen gün deniz ekosistemine verilen zarar artmakta olup balık türleri hızla eksilmektedir.

İnşaat sırasında kirlilikten ve sesten etkilenen yunuslar bölgeyi terk etmekte ve kıyılara vurmaya başlamıştır. Proje bölgesi kuş türleri için önemli üreme ve kışlama alanıdır. Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan küçük sakarca ve Sibirya kazı da bu alanda kışlamaktadır.

Proje alanındaki korunması gereken hayvan türleri Bern sözleşmesi kapsamındadır.

222 kuş türünün yaşadığı tespit edilen bölgede çevreye verilen zararlar sonrasında yaban hayat yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.”