MEHMET AYTAÇ – HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan Belediyesi Selim Sesler Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya İyi Parti Grup Başkanvekili Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, GİK Üyesi Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Siyaset Akademisi Başkanı Mehmet Akalın ve Edirne İl Başkanı Ekrem Demir ile köy ve mahalle muhtarları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İyi Parti Keşan İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe, toplanma amaçlarının, köy ve mahallelerdeki sorunları belirlemek ve bunlarla ilgili rapor hazırlayarak çözüm üretmek olduğunu kaydetti.

“UMUT KAPISI OLMAYA BAŞLADIK”

Bu toplantının bir başlangıç olmasını temenni ettiklerini söyleyen Sarıkeçe, amaçlarının siyasetten öte samimi bir şekilde dertleri ve sıkıntıları tespit etmek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bölgemizin en iyi fotoğrafını çeken sizlersiniz. Buradaki konuşmaları kapa su doldurmak gibi düşünün. Bunları raporlamak ve sentezlemek üzere buradayız. Sorunları çözmek adına sizlerle kuracağımız ilişkiler çok önemli. Bugün sizler konuşacaksınız, bizler dinleyeceğiz. Biz notlarımızı alıp bölgemizin kalkınması için İyi Parti olarak gerekli çabayı veriyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana 3 yıl geçirdik. Bu 3 yılda emeklemek bir yana koşmayı öğrettiler bize. Bundan da mutluyuz. Biz, elektriklerimizin kesildiği, konferans salonlarının bize müsaade edilmediği bir ortamdan bugün insanlar için umut kapısı olmaya başladıysak ne mutlu bize. Biz de bu teveccühe layık olmak için elimizden geleni yapıyoruz.”

TATLIOĞLU: “TRAKYA NEDEN GÖÇ VERİYOR?”

Sarıkeçe’nin ardından söz alan İyi Parti TBMM Grup Başkanvekili ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Keşan’ın ve Trakya’nın çok verimli topraklara sahip olmasına rağmen neden göçe verdiğini sordu. Çiftçilerin sorunlarından bahseden İsmail Tatlıoğlu, şu şekilde konuştu: “Keşan neden göç veriyor? Bu verimli topraklarımızdaki insanlarımızı üretimden kopararak, bu topraklardan beslenen insanları nerelere gönderiyoruz? Ben Muş’a gittim. 1 milyon 670 m2 arazi var. Birçok şey yetişiyor. Ama gelir sıralamasında sondan 3. durumda. Hadi diyoruz ki terör vardı, zor bir coğrafyaydı. Peki ya Trakya neden göç veriyor? 2000’li yılların başına 2,6 milyar TL bir borcu vardı çiftçilerimizin. Bugün bu borç 65 kat artmış, 170 milyar TL’ye yükselmiş. Bu borç bankalara ve Tarım Kredi’ye olan borç. Piyasa borçlarını eklediğimizde bu rakam 220 milyar TL’ye çıkıyor. Bütün Ak Parti dönemlerinde tarım büyümesi Türkiye’nin yarısı kadar olmuş. Dolu yağışı, hastalık gibi faktörler ve ithalat, çiftçinin zararını yükseltiyor. Çiftçilikle uğraşan özellikle küçük ve orta ölçekli aileler zarar etmemeli. Dünyada aklı başında ülkeler çiftçiye gelir sigortası yapıyor. Bizim de bunu yapmamız lazım. Çiftçi üretime başlarken ne kazanacağını peşinen bilmeli. Biz köprü ve havalimanı yapıyoruz ve bunlara müşteri garantisi veriyoruz. Kullansan da kullanmasan da geçiş ve yolcu garantisi ödüyoruz. Trakya kadar olan Hollanda’dan 110 milyar dolar ihracat olur da Trakya’dan bir zengin çıkmaz mı? Türkiye’de tek adam rejimi, çiftçiyi, ekonomiyi, eğitimi, bürokrasiyi eziyor. Türkiye’de dolar yüzde 128 artmış. Elektrik, doğalgaz, yem fiyatları, gübre fiyatları da buna bağlı artıyor. Gübre ortalama yüzde 250 artıyor, çiftçi geliri yüzde 20 artıyor. Bu nasıl bir öngörüsüzlüktür? Üreticinin elindeki hayvan sayısı sürekli azalıyor, süt ve peynir ürünleri sürekli zamlanıyor.”

KEMİK: “TARIM KREDİ’DEN MAZOT VE GÜBRE ALABİLECEK ÇİFTÇİ YOK”

Tatlıoğlu’ndan sonra İyi Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, davetlerine icabet ettikleri için muhtarlara teşekkür ederek; “Ekonomik sıkıntılar ortada. Dertler ortada ama bunları asıl sizden dinlemek istiyoruz. Atladığımız, göremediğimiz, düşünemediğimiz konular var ise sizlerden öğrenmek istiyoruz” dedi.

Daha sonra kürsüye Keşan Muhtarlar Derneği Başkanı ve Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik çıktı. Yaklaşık 20 yıldır muhtar olduğunu söyleyen Kemik, muhtarların herkes tarafından seçilmiş kamu görevlileri olduğunu belirterek, İyi Parti heyetine iktidarı gelmeleri durumunda neler vaat ettiklerini sordu. Çiftçilerin ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadığına değinen Kemik, gübre ve mazot fiyatlarının çok yükseldiğini söyledi. Kemik, şöyle konuştu: “Ben yaklaşık 20 yıldır muhtarım. Biz her partinin oyu ile seçilen kamu görevlisiyiz. Siyasi bir durumumuz yok. Ama bütün partiler geliyor. Hayır biz siyasi değiliz. Vatandaşın ayağına gidin, bu işin kaynağına inin. Buradan çıkaracağımız dersler var. Ben sizlere teşekkür ediyorum, bir ilk olsun diyorum. Muhtarları da bir kenara bırakın artık bunlar vatandaşla bütünleşme toplantıları olsun. Şu anda gübre fiyatları aldı başını gidiyor. Sıkıntılar var. Vatandaşın belini büküyor. Şu an da Tarım Kredi’ye gidip de mazot alabilecek, gübre alabilecek çiftçi yok. Ben de diyorum ki sizin vizyonunuz nedir? Geldiğinizde bunu nasıl çözeceksiniz? Mazotu, gübreyi nasıl çözeceksiniz? Biz sizden bunları duymak istiyoruz.”

EMRULLAH MERİÇ: “HAMZEDERE BARAJI’NDAN SU AKTIĞINI GÖRMEK İSTİYORUZ”

Toplantıda daha sonra muhtarlar söz almaya başladı. İlk olarak konuşan Akhoca Köyü Muhtarı Emrullah Meriç, kendilerini dinledikleri için İyi Parti heyetine teşekkür ettikten sonra, bölgenin tarımı için hayati önem sağlayan Hamzadere Barajı’ndan halen su verilmesini eleştirdi. Baraj inşaatının uzun yıllar önce başladığını, barajın su tuttuğunu ancak çeşitli bahanelerle su verilmediğini söyleyen Meriç, şunları kaydetti: “30 yıldır muhtarım. Sürekli tarlamdayım. Beni arayan tarlamda bulur. Çünkü ben ekmeğimi buradan kazanıyorum. Yıllar önce de Keşan’da Hamzedere’nin düşüncesi yoktu, halen yok. 2015 yılında barajında inşaatın yüzde 90’ı bitti. Tarımsal sulama bitti. Ama bir türlü kapalı şebeken bir damla su aktığını görmedik. Ben 65 yaşında oldum. İnşallah ömrümde Hamzadere’de vananın açıldığını görmek istiyorum. Biz milletvekilimiz Fatma Hanım’a sürekli söylüyoruz aktarıyoruz. Ama bir türlü sorun çözülmüyor. DSİ’de edindiğim izlenim, buradaki insanlar bir ay bile çalışmıyor. Gitmediğimiz yer kalmadı. Bu işi artık hızlandırın. Sıkıntı çok büyük.”

Emrullah Meriç, konuşmasının sonunda Enez Yolu’un da yıllardır bitirilmediğine dikkat çekerek, “Yol medeniyettir, yol olursa üretim olur istihdam olur. Bu yolun artık bitirilmesini istiyoruz” dedi.

AYŞE SEVER: “KÖYLERE ÖDENEK YOK”

Meriç’in ardından Çelebi Köyü Muhtarı Ayşe Sever söz aldı. Köylerin en büyük sorununun ödenek yetersizliği olduğunu savunan Ayşe Sever, “Biz muhtarlar sürekli olarak taleplerde bulunuyoruz. Bizler düzenli ve sabit ödenek olsun istiyoruz. Muhtarlar dilenci gibi olmak istemiyor. Köylerimize düzenli ödenek çıkarılmalı” şeklinde konuştu.

Toplantı muhtarlar ve İyi Parti heyeti arasında karşılıklı görüş alışverişin ardından sona erdi.