SONGÜL KONAR

Ülke ve bölgemizin sorunlarının konuşulduğu basın açıklaması İYİ Parti Keşan İlçe binasında gerçekleştirildi. 

Saat 11.30 sıralarında başlayan toplantıya Çakırlar ve Demir’in yanı sıra İYİ Parti Keşan İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe ve partililer katıldı.

İlk olarak söz alan Zafer Sarıkeçe, ülkemizin korona virüs salgınıyla beraber riskli bir dönemden geçtiğini belirterek: “Sayın Genel Başkanımız başta olmak üzere en yukarıdan en aşağıya kadar ülkemizin sağlık ve ekonomik durumlarıyla ilgilenmek üzere cansiperane çalışıyoruz. İktidar partisi her ne kadar her şey yolunda havası verse de bizler gibi çok ciddi bir kitle konunun farkında. İktidara buradan bizlerle birlikte vatandaşlarımızı, köylerimizi, perişan olan insanları birlikte görelim çağrısında bulunuyorum” dedi.

Daha sonra açıklamalarda bulunana Ekrem Demir, korona virüs tedbirlerinin yeterli olmadığını söyledi. 

DEMİR: “SIKINTILARI İKTİDAR SAHİPLERİNE ANLATMAK KAYDIYLA BUNLARA ÇÖZÜM ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Genel Başkanlarının ve İYİ Parti’nin salgınla mücadele kapsamında tam kapama yapıldığı takdirde salgının büyük bir bölümünün aşılacağını belirten Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Maalesef yapılamadı, yapılmadı. Peyderpey alınan tedbirlerde çözüm oluşturmuyor. Genel başkanımız devamlı olarak sahalarda sizde takip ediyorsunuz, esnaflarımızı ziyaret ediyor. Vatandaşımızdan öğrendiklerini Türkiye Büyük Millet Meclisinde her hafta grup toplantısında milletin kürsüsünde bunları izah etmeye çalışıyor. Biz tabii muhalefet partiyiz. Bizim icra durumumuz yok ama bizim vatandaşlarımızdan birebir dinlemiş olduğumuz sıkıntıları iktidar sahiplerine anlatmak kaydıyla bunlara çözüm üretmeye çalışıyoruz.”

“DEVLETİN VATANDAŞINA DESTEK OLMASI LAZIM”

Bölgemiz için adım adım gezmeye çalıştıklarını belirten Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Değerli basın mensupları başkanımız Türkiye’yi adım adım gezerken biz de kendi bölgemizi adım adım gezmeye çalışıyoruz. Edirne, 95 mahallesi 253 köyü, 9 ilçesi, 7 beldesi olan bir il. İlçe başkanlarımızla devamı koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Bize ihtiyaç olduğunda biz de arkadaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Bugün bu desteklerden bir tanesini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Keşan ilçemize geldik. Buradan sonra İpsala ve Meriç ilçelerimizi dolaşacağız. Bundan bir hafta önce Lalapaşa ilçemizde köylerimizi, balkan köylerini ziyaret ettik. Balkan köylerimizde vatandaşlarımızın o kadar enteresan, o kadar güzel ifadeleri var ki, sizlerle paylaşmak istiyorum. Atatürk’ün dediği gibi ‘köylü milletin efendisidir.’ O köylülerden o kadar güzel o kadar düzgün ifadeler dökülüyor ki bizim de ufkumuzu açıyor ve biz de politikalarımızı ona göre oluşturmaya çalışıyoruz. Bir vatandaşımız tavuğum var, gelsin, devlet ona baksın, yumurtası onun olsun, ineğim var, baksın sütü onu olsun, tarladan çıkan ürün devletin olsun dedi. Söylemek istediği vatandaş için girdiler çok pahalı. Bunların karşısında vatandaşın ayakta durması mümkün değil. Devletin vatandaşına destek olması lazım. Esnafımız aynı şekilde sıkıntı içerisinde. Esnafla iç içe oluyoruz. Zaman zaman ziyaret ediyoruz ama kırsaldaki vatandaşımızı çok fazla göremiyoruz. Şimdi kırsaldaki vatandaşımız da ziyaret etmeye başladık. Onların ayağına gidiyoruz. Devlet kira yardımı yapıyoruz diyor. Yaptığı yardım 500 lira 750 lira. 500 lira kirada olan dükkan var mı arkadaşlar? Bunların kabul edilir bir tarafı yok. Stopajı karşılamaz. Vatandaşla birebir ilgilensinler. Sokağa insinler, cadde, esnafı ziyaret etsinler. Esnafı dinlesinler. Genel başkanımız 2021 yılında bir erken seçim olabilme ihtimalini öngörüyor. Biz de teşkilat olarak genel başkanımızın düşündüğü gibi düşünüyoruz ve tüm teşkilat birimlerini ayakta tutmaya, zinde tutmaya çalışıyoruz. Edirne genelindeki bütün mahalle teşkilatlarımız tespit edilmiş sandık görevlisine varıncaya kadar hepsi tespit edilmiş, olası bir seçimde teşkilatımızın dimdik ayakta olduğunu ve hazır olduğunu ifade etmek isterim.”

“GİDİN İNSANLARA BAKIN” 

Daha sonra açıklamalarda bulunan Orhan Çakırlar, İşsizlik rakamlarının geçen yıl ki ile aynı olduğunu belirterek: “Nasıl oluyor da hastalıktan önce yüzde 14’ler deki genel işsizlik bugün hala yüzde 14’lerde durabiliyor? TUİK rakamlarının çok doğru olmadığı kanaatini taşıyorum. Sütteki artışa bakıyorsunuz. Süt ile yemi orantılandığınızda arada uçurumlar var. 30 yaşlarında 25 yaşlarında gençlere baktığınız zaman, haline vaktine öyle dilenmek niyetli olmayan adamların ekmek parası istediğini görüyorum ve şahit oluyorum. Biz sokakta vatandaşın sıkıntısını birebir yaşıyoruz. Saray ve etrafındaki adamların bunları görüp de cesaretli bir şekilde sokağa çıkıp tek başlarına vatandaşın derdini dinlemek cesaretinde olduğunu düşünmüyorum. Bunları kürsülerde söylüyoruz, diyoruz ki gidin insanlara bakın. Sayın genel başkan her grup toplantısında bir tane meslek grubunu veya mağdur olmuş grubu çıkartıyor. Ama o anda yayın kesiliyor. Peki, nasıl demokrat bir yapıya insanları götüreceksiniz? İnsanların konuşmasına engel olarak” şeklinde konuştu.

“MUHALEFETİN ÖNGÖRÜLERİNİ KÖR BİR İNATLA REDDEDİYORLAR”

Türkiye’deki güvensizlik ortamından dolayı yabancı yatımcılarında ülkemize gelmediğini belirten Çakırlar: “FRSU limanı için mahkeme kararı alınıyor, ÇED raporlarına uygun olarak mahkeme karar veriyor. ÇED raporları yapılamaz diyor ama inşaatı da devam ediyor. Peki, bunu gören batılı bir firma gelip buraya yatırım yapar mı? Hukukla başım belaya girdiği zaman ben hangi merciye dayanacağım diyecek. Devletin varlığı adaletle mümkündür. Tarım dibe vurmuş, okuyan çocuklar işsiz, iyi eğitim almış çocuklar işsiz. Yurt dışına gitmenin yollarını arıyorlar.  Sizin böyle bir insan kaynağımız var, zenginliğimiz var bu zenginliği hayata geçiremezsiniz bugün çiftçinin düştüğü duruma ülkenin geneli düşer. Bugün toprakla uğraşan çiftçinin yaş ortalaması 55’ in üstünde. İnsanların buralardan geçim umudu kalmamış olur. 55 yaşındaki adam hadi 65 yaşına kadar çalıştı. 10 sene sonra ne olacak? Bu sevk ve idarenin iyi olmadığını gösterir. Tohum; İsrail, Hollanda gübre ve ilaç başka yerden geliyor. Onlar seni yönlendiriyor. Eğer ilacı doğru düzgün vermiyorsa olmuyor. Hep milli falan diyarlar da millilik orda olur.  Aşı konusunda Çin'e bağlı kalmakta yanlış. 12 Aralık dendi olmadı. 22 Aralık dendi olmadı. Muhalefetin öngörülerini kör bir inatla reddediyorlar. 14 gün ya da 21 gün kapatalım. Hastalık kimlerde varsa bilinsin ona göre tedbir alınsın. Etrafımızı sarmış” ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYET HALK PARTİSİ İLE KATOLİK NİKAHI YAPMADIK”

Çakırlar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı eleştirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Millet ittifakı Genel merkez seviyesinde, yani başkanlar seviyesinde çok iyi gidiyor. Vatandaş da görüyor. Mahalli seçimlerde bunu gösterdik. Çok başarılı olan ittifak belediye başkanları var ama başarısız olanlar da var. Örneklemek gerekirse kendi ilimin belediye başkanını söyleyebilirim. 2019 yılı şubat ayında İllerin birer takımı üçüncü ligde oynasınlar diye bir kanun teklifi verdik. İl ekonomisine katkı sağlar diye düşündük. Reddedildi. Sonra bir kararla Edirne bal liginden profesyonel üçüncü lige alındı. Sayın belediye başkanı, televizyonda Sayın AKP ilçe, il başkanına, Sayın AKP milletvekili Fatma Aksal’a teşekkür ederim dedi. Oysaki İyi Parti il başkanı ve milletvekilini ağzına bile almadı. Hep söylüyoruz diyoruz ki biz Cumhuriyet Halk Partisi ile Katolik nikahı yapmadık. Bu ittifakın ruhuna aykırı.”

“BÖLGEDEN BİZE ÇOK BİLGİ GELMİYOR”

Bütün vatanseverlere İYİ Parti çatısı altında toplanması için ricada bulunan Çakırlar, sözlerine şöyle devam etti: “Sayın genel başkan seçimin erken olabileceğini söylüyor. İktidar sahipleri ve cumhur ittifakı diyor ki 2023’te yapacağız ama bu ekonomik şartların bunu götürmeyeceğini söylüyoruz. Bu ülkenin kuruluş değerlerine ve rayına oturtabilmek için bütün vatanseverlerin ister sosyal demokrat, ister milliyetçi, ister merkez sağda, ister dindar ne olursa İYİ Parti çatısı altında toplanmasını rica ederim. Bakın isteseler de istemeseler kabul etseler de etmeseler de oyumuz yüzde 15’in üzerine çıktı. Hatta bazıları 17, 18 bandına gittiğini söylüyor. Ülkeyi refahına kavuşturacak, Parlamenter sistemi oturtacak zemin hazır oluşmuş un var, şeker var, yağ var artık helvayı yapmak bize düşüyor. Yani biraz gayret sarf etmek lazım. Şunu da söyleyeyim bölgeden bize çok bilgi gelmiyor. Ya şurada şu sıkıntı var, burada sıkıntı var deyin. Bu geldiği sürece biz orada bunları dile getiririz ve keyif duyarız.” 

DEMİR: “BENİM MECLİS ÜYELERİM İLE UĞRAŞMASIN”

Son olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan siyasiler ‘Geçtiğimiz Edirne Belediye Meclisi Toplantısında Personel A.Ş. için yönetim kuruluna bir İYİ Partili üye seçildi ve daha sonra diğer kabul oyu kullanan İYİ Partililer de ihraç talebiyle disipline sevk edildi. Son durum nedir, sebebi neydi ve bu ittifakı nasıl etkileyecek?” sorusunu İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir cevaplandırarak şunları söyledi: “Biz millet ittifakının paydaşlarıyız. Millet ittifakına helal getirecek herhangi bir davranış içerisinde bulunmamamız lazım. Her iki genel başkanın da bu konuda çok hassas davrandıklarını görüyoruz. Biz de onlara örnek olmamız lazım. Üzülerek ifade ediyorum soruyu sordunuz ama doğru bir cevap alamadınız. Edirne Belediyesi ve birçok belediyede biz beraber hareket ettik. Merkez içinde de aynı şekilde. Meclis üyelerimizden ilk olarak 6 arkadaşımızı Cumhuriyet Halk Partisinin listesinden gönderdik. Bu arkadaşlarımızın 5’i seçildi, bir tanesi seçilemedi. Beş arkadaşımızdan da biri gelmedi dördü geldi. Birinin niye gelmediğini ayrıca başkana sormak lazım, niye gönderilmediğini Recep Başkana sormak lazım. Millet ittifakının ruhuna uygun hareket etmemiz lazım. Bahse konu arkadaşımız burayla çok iyi örtüşmüş olsa dahi Sayın Belediye Başkanı ilgili şahsa ‘bu davranışınız millet ittifakına helal getirir, partinize dönmenizde yarar vardır, biz İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi ile Edirne’yi beraber yöneteceğiz’ demiş olsaydı eğer meclis üyesi arkadaşımız orada bir dakika durmazdı. Belediye meclis toplantısında bizim üyelerimizin bir önergesi oldu. Önerge de ‘Personel A.Ş. ile ilgili, Personel A. Ş. Ciddi miktarda borcu olan bir şirketti. Yapılandırma ile ilgili yasal hakları oluştu ve ilgili kurum ‘taşınmazlarınızdan bize borcunuzun %50’si kadar ipotek etseniz yapılandırmanızı kabul ederiz’ dediler. Bunlar Edirne’nin çok kıymetli arazileri ve Edirnelilerin. İpotek edilmesi taraftarı değilim. Olası taksitleri ödeyemediğiniz takdirde bu arazilerin yok pahasına satılacağı kaygısı vardı bizde. Arkadaşlarımız ile oturup değerlendirdik. ‘Ret’ oyu vereceğimizi konuştuk. Oylama yapıldı ve 4 meclis üyemizden dördü de ret oyu verdi. Fakat madde geçmiyor, madde geçmeyince Recep Başkan meclis Üyesi Duygu hanıma bakarak ‘siz evet dediniz Duygu hanım, değil mi’ dedi. Orada mobing uyguladı ve evet demesini sağladı. Biz burada Duygu hanımı disipline sevk etmedik bu grup kararına aykırı harekettir. Her iki genel başkan bu süreci çok iyi önetiyorlar, il başkanıyla benim bir sıkıntım da yok. Cumhuriyet Halk Partisiyle bu güne kadar en ufak bir sıkıntı yaşamadım. Belediye Başkanı da lütfen kendi asıl işleriyle uğraşsın. Meclis üyelerini bıraksın. Benim meclis üyelerim ile uğraşmasın. Benim partimin içerisini bir Allah’ın kulu karıştıramaz. Hiç kimse elini partimin içerisine sokamaz, müsaade etmem. Sağ oldukça müsaade etmem, partililerimin hiçbiri de müsaade etmez. Herkes asıl işini yapacak.”