SONGÜL KONAR

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu; beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, Belediye Meclisi Üyesi Nehir Gergin, Su Kanalizasyon Müdürü Erhan Başaran, Elektrik Mühendisi Mert Biçer ve Kadıköy Muhtarlık azası Cihat Demirkıran ile Kadıköy Barajı’nda, bölgedeki su kaynaklarının durumu, barajdaki doluluk oranı ve su tasarrufunun önemi konusunda önemli açıklamalar yaptı.

2 Ocak 2021 Cumartesi günü Kadıköy Barajı’nda gerçekleştirilen açıklama saat 12.30 sıralarında başladı.

HELVACIOĞLU: “KADIKÖY’DE KARA GÖRÜNDÜ”

Dünyanın uğraştığı Koronavirüs sorunun yanında yakın gelecekte su sorunları yaşanacağının altını çizerek açıklamasına başlayan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Kuraklık geliyor, su problemleri yaşayacağız. Keşan’ımızın içme ve kullanma suyunu karşıladığımız önemli yerlerden olan Kadıköy Barajı’ndayız. Kadıköy’de doluluk oranı % 8. Bu felaket bir oran. Kadıköy’de kara göründü. 1-1,5 ay sonra çaresizliğe dönüşebilir. Biz önlemler alıyoruz ancak sadece Keşan Belediyesi’nin önlemler alması yeterli asla olamaz. Su oranını gördükçe tüylerimiz diken diken oluyor” dedi.

“BOŞA SU HARCAMAMALIYIZ”

Suyun paradan kıymetli olduğu dönem ve yıllara girildiğine işaret eden Belediye Başkanı Helvacıoğlu, şöyle devam etti: “Bu nedenle suyu kullanırken, abdest alırken, diş fırçalarken, araç ve bahçe sularken, duş alırken çeşmelerimizden akan her damla suyun önemini çok iyi bilmeli ve boşa su harcamamalıyız. Aksi takdirde %8 doluluk bizi en fazla 1 ay idare eder duruma dönüşür. Ne olur suyun 1 gün akıp 1 gün kesildiği döneme dönmeyelim. Pandemi nedeniyle su fiyatlarında indirime gittik ama bana kalsa suyun kıymetini anlamamız adına suyu en değerli paradan satmak lazım. Belki böylece daha az ve bilinçli kullanırız.”

“SU SIKINTISI YAŞANMAMASI ADINA PLAN VE PROJELERİMİZİ HAZIRLIYORUZ”

Su kaynaklarının etkin yönetilmesi konusunda Keşan Belediyesi Su Kanalizasyon Müdürlüğümüz ile birlikte planlamalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Su kaynakları dünya üzerinde azalıyor ve önlem çalışmaları yapılıyor. Bizler de gelecek yıllarda su sıkıntısı yaşamamak adına çalışmalara başladık. Vatandaşlarımıza sağlıklı ve nitelikli içme suyu ulaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz. Daha temiz su tüketimi ve su israfının önlenmesi adına Keşan’ımızın altyapısında da önemli çalışmalar kaydediyoruz. Su havzalarımızdaki azalmalarla ilgili önlemlerimizi alıyoruz. Kadıköy Barajı içme suyu tesislerimizde Su Kanalizasyon Müdürlüğümüz ile bir araya gelerek sorun ve çözüm önerilerini ele aldık. Yararlı su stratejileri ile Keşan’ın gelecek yıllarda su sıkıntısı yaşanmaması adına plan ve projelerimizi hazırlıyoruz” dedi.

“ACİL EYLEM PLANLARIMIZI GELİŞTİRİYORUZ”

Kadıköy Barajı’nın şu anda %8 doluluk oranına sahip olduğuna işaret eden Helvacıoğlu, “Barajımızda 4,5 milyon metreküp su bulunmakta ve bu su Keşan’ımızın 3 aylık su ihtiyacı anlamına geliyor. Yağış olmazsa ve kuraklık yaşanırsa diye acil eylem planlarımızı geliştiriyoruz. Su kaynaklarının yönetimi konusunda geliştirdiğimiz yenilikçi politikalarda, suya duyarlı şehircilik anlayışımızın yanında toplumsal bilincin de önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Önemli bir başlığa dikkat çekmek istiyorum ‘Suyun alternatifi yok’ ve tasarruf bu noktada alacağımız en büyük önlemlerden bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Su tasarrufu ile birlikte enerji tasarrufunu da dile getirmemiz lazım. Geçtiğimiz yıl TREPAŞ’la yaptığımız anlaşma neticesinde büyük oranda enerji tasarrufu sağladık, 2021 yılı için de yine TREPAŞ’la yapacağımız anlaşma ile elektrik aboneliklerimizi sanayi aboneliğine çevirerek tasarruf sağlıyor ve öngörümüz su faturalarından da %20’lik bir indirim sağlamak. Enerji yönetiminin önemi aşikâr” şeklinde konuştu.

“SUYUN ALTERNATİFİ YOK”

Keşan Belediyesi olarak gelecek yılları düşünerek; planlamalarını yalnızca 2021 yılı için değil 2051 yılı için de yapmalarının bilinci ile hareket ettiklerine dikkat çeken Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Yararlı su stratejileri oluşturmak için çalışıyoruz. En önemlisi de su tasarrufunun altını çiziyoruz. Suyu tüketiciye ulaştırana kadar harcadığımız enerjiden büyük oranda tasarruf sağlıyoruz. Planlamalarımızı tüketiciye yönelik hazırlıyoruz. Bizler Keşan’ımızdaki su kaynaklarını daha verimli ve sağlıklı kullanabilme anlamında elimizden gelen çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıllarda da birçok tasarruf ve su yönetimi projesini hayata geçireceğiz. Buradan tüm hemşehrilerimize suyun alternatifi olmadığını tekrardan ifade ediyoruz.”

Keşan’da 25 bin su abonesinden bin abonenin akıllı sayaca geçtiğini dile getiren Helvacıoğlu, “Bu uygulamayla vatandaşımız hem az ödüyor, hem %30 indirim alıyor hem de su tasarrufu sağlıyor. Keşan Belediyesi olarak suyu vatandaşımıza ulaştırırken en pahalı şekilde sarfiyat yapmak zorunda kalan belediyelerin başında geliyoruz. Suyu Keşan halkımıza ulaştırmak için ayda milyon TL’lere varan bir harcamamız oluşuyor” dedi.

“‘BANA NE!’ DERSEK YARINLARIMIZI HEBA EDERİZ”

Ülkenin, Trakya’nın ve bölgenin her yerindeki su kaynaklarının durumunun kötü olduğunu belirten Mustafa Helvacıoğlu, “Ne olur sevgili hemşehrilerime sesleniyorum, yalvarıyorum, ne olur tasarruf edelim. ‘Bana ne!’ dersek yarınlarımızı heba ederiz. Paramız olsa da suyumuz olmadıktan sonra neye yarar. Tarım için su çok önemli ama sulamaya ayıracak pay olmayacak. Hele ki çeltik sulaması hiç aklımızda bile yok” şeklinde konuştu.

GERGİN: “DAMLAYA DAMLAYA DA GÖLLERİMİZ ÖLÜYOR”

Helvacıoğlu’ndan sonra konuşan Gergin de günden güne su kaynaklarının azaldığına vurgu yaparak şunları anlattı: “Su seviyelerimiz alarm verir seviyeye gelmiş durumda. Damlaya damlaya göl olur ama çeşmelerimizden alan sularla damlaya damlaya da göllerimiz ölüyor. Çeşmeleri kısa süre açıp ihtiyacımız bittiğinde hemen kapatacağız. Su kaynaklarımızı korumak için tasarruf yapmamız çok önemli. Bilinçsiz kullanım devam ederse hem evimizde hem de tarımsal sulamada kullanacak su bulamayacağız. Koronavirüs Çin’de ortaya çıktığında bize kadar gelmez demiştik geldi, küresel ısınmadan bahsederken bize kadar gelmez demiştik, baraj seviyemizden bize kadar geldiğini acı şekilde anlıyoruz. Keşan’da belediyemiz ve başkanımızın öncülüğünde tasarruf seferberliği başlatmalıyız. Keşan Belediyesi olarak su tasarrufu konusunda vatandaşlarımıza musluk başlarına takılan perlatör verme hedefindeyiz. Bununla da ilgili girişimlerimiz sürüyor.”

BALCI: “SU ÜRETİLEBİLEN BİR ŞEY DEĞİL”

Açıklamada daha sonra Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı söz aldı ve tasarruflu kullanım açısından Keşan halkının akıllı sayaç uygulamasına geçmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu sayaçlar herhangi bir kaçak ve kayıp durumunda kendini kilitliyor ve israfın önüne geçiliyor. Tasarruf sağlamak için herkese düşen görevler var. Herkes evindeki vanayı yarıya kadar kısarsa çok büyük oranda tasarruf sağlayabiliriz. Eğer Kadıköy’de su kalmazsa Kumdere’den Keşan’a su sağlamamız gerekecek bu da daha fazla elektrik maliyeti demek. Su üretilebilen bir şey değil o nedenle bilinçli tüketim ve tasarruf çok önemli.”

BAŞARAN: “BARAJIN DAHA İLERLEYEN BÖLÜMLERİNE PLATFORMLAR KURMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Kadıköy Barajı’nda doluluk oranının %8 gibi çok kritik seviyelere düştüğünün altını çizen Su Kanalizasyon Müdürü Erhan Başaran da şunları kaydetti: “56 milyon metreküp kapasitesi olan Kadıköy Barajımızda şu anda 4,5 milyon metreküp suyumuz var ama bunun 3 milyon metreküpü ölü hacim olarak değerlendirilir. Keşan Belediyesi olarak su konusunda acil eylem planları üzerinde çalışıyoruz. Barajdan su aldığımız yer de gün yüzüne çıktığında barajın daha ilerleyen bölümlerine platformlar kurmak zorunda kalacağız. Bu da Kadıköy Barajı’ndan Keşan’a gönderilen suyun yarı yarıya düşmesi anlamına geliyor. İller Bankası ile yaptığımız çalışmalar da var ama bunlar zaman alan süreçler.”

BİÇER: “BARAJA BİR PLATFORM KURMAK ZORUNDA KALIRSAK MALİYET 2 KATINA ÇIKACAK”

Açıklamada daha sonra Keşan Belediyesi Elektrik Mühendisi Mert Biçer konuştu ve şunları ifade etti: “Suyu Keşan’a getirmek için harcanan meblağ Keşan Belediyesi’nin en önemli harcama kalemlerinin başında geliyor. Kadıköy’den 30 km, Kumdere’den de 40 km suyu getirirken elektrik enerjisi harcamak zorunda kalıyoruz. Eğer baraja bir platform kurmak zorunda kalırsak maliyet 2 katına çıkacak.”

DEMİRKIRAN: “SU OLMADAN TARIM YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Kadıköy Muhtarlık azası Cihat Demirkıran da suyun tarım açısından hayati önem taşıdığının altını çizdi ve su olmadan tarım yapmanın mümkün olmadığını ifade etti.