AYGÜL KONAR

Kahraman, konut satışlarının ciddi derecede azaldığını hatta neredeyse durma noktasına geldiğini de ifade ederek, bunun sebebinin bankalardaki yüksek faizler olduğunu da ifade etti. Vatandaşın konut almak yerine parasını bankalarda bekletmesinin inşaat sektörüne de ciddi zarar verdiğinin altını çizen Özgür Kahraman, mevduatların ve faiz oranlarının geçici olması gerektiğini vurguladı.

“TATİLCİLER SADECE EV KİRASINA PARA AYIRIYOR, ESNAF ZOR DURUMDA”

Saros Körfezi’nde evlerde doluluk oranlarına ulaşıldığını, fakat esnaf için sezonun iyi gitmediğini belirten Kahraman, tatilcilerin yeme içme gibi ihtiyaçlarını evlerinde karşıladığını, bütçelerini sadece ev kirasına göre hazırladıklarını belirtti ve şunları söyledi: “Seçimlerin tekrarlanmasından dolayı sezon geç başladı ama geçtiğimiz hafta sonundan itibaren beklediğimiz doluluk oranına ulaştık. Bayramın okulların kapanmasından önceye denk gelmesi, arada bir boşluk oluşturdu. Okullar kapandıktan sonra da İstanbul’da seçim oldu, sezon gecikti, fakat sonunda başladı diyebiliriz. 10 Temmuz itibari ile yazlıkların %90’ı doldu. Evlerin dolu olması güzel fakat aynı şeyin esnafa yansımadığı bilgisini alıyorum. Tatilciler sadece ev kirası bütçelerini hazırlayıp, yeme içme gibi ihtiyaçlarını mümkün olduğunca evinde karşılıyor. Bu da Saros Körfezi esnafına zarar veriyor. Eski yıllara oranla, esnaf için sezon iyi gidiyor diyemiyoruz.  Kısacası tatilciler sadece ev kirasına para ayırıyor, esnaf zor durumda. ”

“VATANDAŞ KONUT ALMAKTANSA PARASINI MEVDUATTA DEĞERLENDİRİYOR”

Yazlık satışlarının geçtiğimiz sezonlara göre daha kötü gittiğini hatta durma noktasına geldiğini belirten Kahraman, bunun sebebini bankaların faiz oranlarının yüksek olmasına bağlayarak, şu açıklamayı yaptı: “Ev satışları kötü gidiyor. Faiz oranlarının yüksek olmasından dolayı, insanlar ev almak yerine ev kiralıyor, parasını bankada bekletiyor. En kötü yazlık 200 bin TL, yazlığa 200 bin TL vermek yerine vatandaş parasını bankada bekletiyor, yaklaşık olarak 40 bin TL kazanç sağlıyor. 200 bine yazlık alıp emlakçıya verip, sezonluk 4-5 bin TL kazanmak mantıksız geliyor doğal olarak. Kısacası vatandaş konut almaktansa parasını mevduatta değerlendiriyor.”

“ESNAF BU DURUMDAN OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Özgür Kahraman son olarak, banka faizlerinin yüksek olmasının inşaat sektörüne ciddi zarar verdiğini, durumun bir an önce kontrol altına alınması gerektiğini belirterek açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu mevduatlar geçici değilse ki geçici olduğunu umuyoruz, böyle devam ederse, inşaat sektörü, emlak sektörü ve konut satışları komple durmak zorunda kalacak. Sıcak paranın bankada kalması piyasaları olumsuz etkiliyor. Bu durum ekonomiye de ciddi anlamda zarar veriyor. Esnaf bu durumdan olumsuz etkileniyor.”