BÜLENT SAYLAM

İTİRAZ DİLEKÇELERİNE CEVAP VERİLMEDİ

Sahillerin kiralanması konusunun Saros sahillerini ilgilendiren çok önemli bir konu olduğunu belirten Karagöz, sahillerde 14 nokta daha önce MUÇEV, bu yıl da EÇEV tarafından ihaleye açıldığını ve bu 14 noktadan 8’inin 3 yıllığına kiraya verildiğini hatırlatarak, “İhalenin olduğu gün Edirne, Uzunköprü, Keşan Kent Konseyleri ve dernekler ile birlikte 50 şahıs itiraz dilekçelerini Edirne'de yapılan ihale sırasında verdi. İhale komisyonu başkanı itiraz dilekçelerini alarak bize hemen yazılı bir cevap vereceğini belirtti. 23 Haziran'dan bu zamana kadar da bekliyoruz, normal süre 15 gündür hala cevap gelmedi.” şeklinde konuştu.

HALK DENİZE GİRME HAKKINI TAMAMEN KAYBEDECEK

İhalenin baştan sona hukuksuz bir durum içerdiğinin altını çizen Hasan Karagöz, açıklamasına şöyle devam etti:“23 Ağustos'ta süre doluyor ve bu ihalelerin iptal edilmesi için mutlaka bir şeylerin yapılması gerekiyor. Bu ihaleleri alan kişiler, bugünden işlerini garanti etmediği halde vatandaşlarla ciddi sorunlar yaşıyorlar. İleri yıllarda buraları garanti ettiklerinde yerel esnafın geleceği ciddi anlamda sıkıntıya girecek. Halk kendi evinin önünde şemsiyesini koyma ve denize girme hakkını tamamen kaybedecek. Bu anayasal bir hak ve olan da anayasaya aykırı. Bu nedenle ihalelerin yürütmesinin durdurulması ve iptali davalarının açılması mutlaka açılması gerekiyor.”

7 KİŞİLİK BİR KOMİSYON OLUŞTURULDU

7 kişilik komisyon oluşturulduğunun bilgisini veren Karagöz, sözlerine şöyle devam etti:“Sahil kiralamalarının yapıldığı yerlerde oluşan rahatsızlıkların ardından bölge halkı ile sürekli olarak bilgi ve fikir alışverişi yapıldı. Bölgede yaşanan olumsuzlukların ardından bir heyet oluşturuldu. Yayla ve Erikli'de 300'e yakın kişiyle çok ciddi yazışmalar oldu. Kent Konseyi'nde dün yaptığımız bir toplantı ile Erikli'den 3, Yayla'dan 3 ve Sultaniçe'den 1 kişi olmak üzere 7 kişilik bir komisyon oluşturuldu. Ancak bu olayın boyutu bu 7 kişi ve Keşan Kent Konseyi'nin boyunu aşacak büyüklükte. Çünkü 14 ayrı nokta kiralandı ve 14 ayrı dava dosyası olacak. Bu 14 dava dosyasını göğüslemek de olası görünmüyor. Ancak en kısa zamanda Keşan ve Enez hatta İpsala ve Uzunköprü Belediyeleri de olabilir, bunun yanında İl Genel Meclisi, Ticaret ve Sanayi Odaları, Meslek Odaları da dahil olmalı. Kaldı ki, onları dava açması da daha kolaydır, kendi avukatları ve çevre mühendisleri de var. Her türlü desteği biz de vermeyi taahhüt ediyoruz. Eğer bu işin içine girmezlerse, 2-3 sene sonra ciddi anlamda tartışılacak."

BELEDİYELER İLE ODA VE BORSALAR SÜRECE DAHİL OLMALI

Oluşturulan komisyonlar dışında ciddi bir yol kat edilmesi için belediyeler ile oda ve borsalarında sürece dahil olması gerektiğine dikkat çeken Hasan Karagöz, “Bu durum kangren haline gelmiş vaziyette. 14 davanın yanında başka davaların da açılması gerekiyor. Mesela Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırlatmış olduğu ekolojik temelli bilimsel bir rapor var. Bu rapor da bu tür yerlerin kiraya verilmesini kapsayan bir rapor. Bu raporun milli edinme kapsamında edinilerek bunun iptal edilmesi gerekiyor. Ayrıca bu yerler tabiat varlıklarını koruma kapsamında. Bununla ilgili kararların da temin edilip bunlarla da iptal edilmesi gerek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kiralamalar için verdiği onay kararı ve tahsis kararları da iptal edilmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde olay kökten çözülür. Bunlar da ancak belediye ve odaların işin içine girmesiyle olur.” dedi. 

18 AYRI DAVA AÇILMASI GEREKİYOR

Kent Konseylerinin yönetmeliğe göre merkezi iktidarın projelerindeki kamusal yararı gözettiğini, yarar içermiyorsa alternatif üretip bu anlamda toplumsal baskı oluşturarak, toplum yararına dönüştürülmesi için gerekli mücadeleyi verdiğini ifade edenKaragöz, sözlerini şöyle tamamladı: “Burada bir mağduriyet var ve sahil sakinleri bu durumdan ciddi anlamda rahatsız. Biz bir kürsü sunuyoruz. 18 ayrı dava açılması gerekiyor. Bu davalar açılıp iptal edilmediği sürece de sahillerin geri alınması söylemleri de gerçek değildir. Herkesi duyarlı davranmaya ve sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz.”