AYGÜL KONAR

Karagöz, açıklamasında, Keşan Kent Konseyi Sazlıdere-Gökçetepe arasına yapılmak istenen FSRU Limanı ve kara boru hattı projesinin yapılmaması mücadelesinin kurumsal anlamda örgütleyicisi ve taşıyıcısıdır. Görüşmede bizim açımızdan yeni bir durum yoktu. Sadece sorduğumuz sorular ve sunduğumuz görüşlerle Keşan ekibinin bir kısmının durumu daha iyi anlamasına katkı sunduğumuzu düşünüyorum” dedi.

“15 KİŞİLİK BİR HEYET İLE BOTAŞ DOĞAL GAZ TESİSLERİNE GİTTİK”

10 Temmuz 2020 Cuma günü Keşan Belediye Başkanının organizasyonu ile Sazlıdere-Gökçetepe arasına yapılmak istenen FSRU Limanı ve Kara Boru Hattı konusunda birinci ağızdan bilgilenmek üzere 15 kişilik bir heyet ile Marmara Ereğlisi’ndeki BOTAŞ doğal gaz tesislerine gittiklerini belirten Karagöz“Konuk olarak iyi ağırlandık. Yaklaşık 5 saat süren bir görüşme oldu. Bu süre zarfında FSRU Limanı ÇED raporu ile ilgili tüm konular görüşüldü. Sürece yeni dahil olanlar açısından iyi oldu. Kendi ifadeleri ile ‘bilgiye doyduk’ dediler. Aynı gün akşam Keşan’a döndüğümüzde gerek basın gerekse ilgili kamuoyu sonucu sordular. Bunun üzerine heyet olarak, ortak bir değerlendirme toplantısı yaptıktan sonra açıklama yapacağımızı belirttik. 11 Temmuz 2020 Cumartesi günü MHP hariç katılımcı heyetin kurumsal temsil noktasındaki yetkililerin tümüyle görüşülüp, Pazartesi günü Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nda saat 16.00’da toplanmaya karar verdik. 13 Temmuz 2020 Pazartesi günü sabahtan yaptığımız telefon görüşmeleri sonucunda, AK Parti ve MHP temsilcileri ile sayın Belediye Başkanının toplantıya katılamayacaklarını bildirmeleri üzerine ortak bir açıklama yerine katılımcı her kurumun ayrı ayrı açıklama yapmasını kararlaştırdık. Keşan Kent Konseyi Sazlıdere-Gökçetepe arasına yapılmak istenen FSRU Limanı ve kara boru hattı projesinin yapılmaması mücadelesinin kurumsal anlamda örgütleyicisi ve taşıyıcısıdır. Görüşmede bizim açımızdan yeni bir durum yoktu. Sadece sorduğumuz sorular ve sunduğumuz görüşlerle Keşan ekibinin bir kısmının durumu daha iyi anlamasına katkı sunduğumuzu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

“LNG gemileri Saros’a girdiğinde Saros’ta hayat duracak”

Konuşmasının devamında, BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı’nın, ‘Fazla abartmaya gerek yok, senede bir veya iki defa doğalgaz basılacak’ dediğini söyleyen Karagöz, ‘Nereye?’ sorusuna ise, ‘17 kilometrelik kara boru hattı ile Mahmutköy altından geçen BOTAŞ ana iletim borusuna’ diye yanıt aldıklarını belirtti. 

“PROJEDE DEPO FALAN YOK”

Projede deponun olmadığına dikkat çeken Karagöz, “Genel Müdür Yardımcısının dediği gibi öyle senede bir iki kez doğalgaz basılmayacak. Son ÇED raporlarının 38. sayfasında, ‘FSRU gemisi iskeleye gelerek yanaşacak ve doğalgaz transferini gerçekleştirecektir. FSRU gemisi ihtiyaç dahilinde sisteme gaz transfer edeceği için yıllık FSRU’nun yanına yanaşan LNG gemileri sayısında değişkenlik olacaktır. Proje kapsamında ortalama 50-100 adet LNG gemisinin iskeleye yanaşarak FSRU gemisine boşaltma yapacağı öngörülmektedir’ şeklinde yazıyor. LNG gemileri 70 bin metreküp ile 260 bin metreküp arası kapasitelerde olacak. Yılda 50 LNG gemisi doğalgaz getirdiğinde yaklaşık olarak haftada bir gemi 100 LNG gemisi olursa haftada iki gemi demektir. Yine ÇED raporlarına göre; LNG gemileri Saros’a girdiğinde Saros’ta hayat duracak. Bu işlemler bitene kadar hiçbir faaliyete izin verilmeyecek deniyor” dedi.

“TAHRİBATI GİDERMEK İÇİN 80 BİN AĞAÇ DİKECEKLERMİŞ”

Gemilerin Saros’a vereceği zararların geçiştirildiğini ifade eden Karagöz, şunları söyledi:“Genellikle kara boru hattı anlatıldı. Tahribatı gidermek için 80 bin ağaç dikeceklermiş. Borular yangın yollarından çekilecekmiş. Yangın yolları yaklaşık 10 metre genişliğinde, boru hattı 10+10 = 20 metre kalıcı + 6 metre geçici toplam 26 metredir. Kısacası Kent Konseyi olarak, bizim açımızda olumlu anlamda hiçbir nokta yoktur. Mücadeleye devam.”

“HAYDİ KEŞAN! HAYDİ SAROS!

Hasan Karagöz, açıklamasında son olarak şunlara yer verdi:“17 Temmuz’a kadar yeni ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması davasını açacak davacıların sayısını 1000’e çıkarmalıyız. Bunun için gerekli olan avukata vekalet vermektir. Keşan noterlerinde avukatın bilgileri var. 5’erli gruplar halinde gidilirse vekalet ücreti düşüyor. Ayrıca, Saros’taki gayrimenkulümüzün tapu fotokopisi ve nüfus sureti gerekiyor. Haydi Keşan! Haydi Saros!”