SONGÜL KONAR

DEĞİRMENDERELİ: “GAYRETİMİZ HERKES GELSİN GÖRSÜN, BURADA BUNU YAYGINLAŞTIRALIM”

Milletvekili Kemal Değirmendereli, lavanta tarlasını ziyaret eden Kaymakam Özder, Milletvekili Çakırlar ve Oda Başkanlarına teşekkür ederek şunları söyledi: “Lavanta burada olur mu diye yola çıktık, olumlu sonuçlar aldık. Buradaki eş dostumuzun Edirne’ye gitmesi zor. Yol üzerinde bir yerde deneme çalışmasına başladık. Bu ürün Trakya’mızda alternatif ürün olabilir mi derken, Araştırma Enstitümüz Edirne’de böyle bir çalışma başlattı. Şu anda başarılı gidiyor. Ispartalılar kıskanmaya başlamış bizleri, ‘lavanta turizmini üç beşçilere kaptırıyoruz’ demişler. Burada örnek bahçe olsun, eş dostumuz gelsin takip etsin istedik. Biz de öğreniyoruz, teorikte ayrı, pratikte ayrı şeyler oluyor. Burada lavanta üretiminde birinci Fransa, sonrada Bulgaristan geliyor. Bulgaristan’ın da olağanüstü fide üretimi var. Uçucu yağlar dünyada da yükselen bir pazar. Önce portakal çiçeği yağı sonra bu gelmeye başlamış. Lavantayı bölgede alternatif ürün olarak geliştirme arzusundayız. Geçen yıl ikinci yılımızdı, bir dönümden iki buçuk litre yağ aldık. Bu yıl 3-4 kilo arasında yağ bekliyorum. Bu bitki esas itibari ile 4. yıldan sonra verimli oluyor. Bunun açık çiçeği, yağı, kurusu, balı para ediyor. Bir şeyden çok çeşit ürün elde etmek mümkün. Gayretimiz herkes gelsin görsün, eksiklikler ne paylaşalım, burada bunu yaygınlaştıralım.” 

Değirmendereli’den sonra sözü Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı aldı. 

Odalar olarak bölgede ne çeşit bitkilerin yetişeceğine dair çalışmaların yapılacağını dile getiren Şapçı, “Bölgemizde ne çeşit bitkiler yetişir diye çalışmalar yapıp seracılık faaliyetlerini göstereceğiz. Kaymakamlığımız, Belediyemiz ve Odalarımız ile hep birlikte çalışmaları sürdürüyoruz. İyi tarım nasıl yapılır onu özendirecek hareketler olmuş olacak” ifadelerini kullandı. 

Daha sonra sözü İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar aldı. 

ÇAKIRLAR: “BÖLGEMİZİN ZENGİNLİĞİ ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR”

Çakırlar, “Dünyada 3 ya da 4 gül üretim merkezinden biri Edirne’de ama zamanla kaybolmuştur. Kozmetik anlamında dünyaya ses getirecek bir boyuta varması, öncülüğünü sizin yapmış olmanız çok önemli bir adım. Bölgemizin zenginliği ürün çeşitliliğinden kaynaklanıyor. Kozmetik zengin adamın işi. Ekonomi şartları ne olursa olsun kadın veya bir adam ne olursa olsun parfüm sıkmak zorunda kalıyor. Bence Edirne tarımına ve bölgeye çok büyük bir öncülük etmiş oluyorsunuz” diye konuştu. 

Çakırlar’dan sonra sözü Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu aldı. 

HELVACIOĞLU: “ŞEHRİN DAVASINA DERTLENMİŞSİNİZ, BAŞARI GELİYOR”

Şehrin kalkınmasının sadece yol ve asfalt yapmak olmadığını, şehrin markalaşması, iyileşmesi, zenginleşmesinin çok önemli olduğunu dile getiren başkan Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Şehrin davasına dertlenmişsiniz, başarı geliyor. Birliktelik var ve bu birlikteliği ilerletmemiz lazım. Yarın arkanızdaki tüm topraklar belki de moraracak. Bilinç ve yönlendirme lazım. Uygulama konusunda destek lazım. Gıda ve tarım planlaması yapmalıyız, su çok önemli hale geldi artık. Bölgesel olarak yeni bir haritaya ihtiyacımız var. Hep beraber bir araya gelmemiz lazım, ilerletmemiz gerekiyor”

Daha sonra sözü Kaymakam Nuri Özder aldı. 

ÖZDER: “HERKESİN CESARET ETTİĞİ BİR ÜRETİM DEĞİL”

Sözlerine Değirmendereli’ye teşekkür ederek başlayan Kaymakam Özder, şunları dile getirdi: “Kemal Bey burada örnek bir üretim yapıyor, kendisine teşekkür ederiz. Bizim de isteğimiz alternatif ürünlerin daha verimli hale gelmesi ve bölgemiz de yaygınlaşması. İlçenin ve bölgenin yararına ise biz hep birlikte hareket etmeye hazırız. Elimizden gelen katkıyı yapmaya çalışıyoruz. Örnek bir üretim olmuş, herkesin cesaret ettiği bir üretim değil. Hayırlı olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından Değirmendereli’nin ekmiş olduğu lavanta tarlası gezildi.