HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Uğur Mumcu Caddesi’ndeki Keşan Sanat Evi’nde, saat 13.30’da başlayan basın açıklamasına Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, KE-HAYKO Derneği Başkanı Sevinç Cebeci, Keşan Belediyesi Veteriner Hekimi Hasan Nural, dernek üyeleri ve hayvanseverler katıldı.

Basın açıklamasını okuyan KE-HAYKO Derneği Kurucu Üyesi Sakine Serin, sokaklarda yaşayan hayvanların yalnız olmadığını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanının 23.12.2021 tarihli belediye başkanları istişare ve değerlendirme toplantısında yapmış olduğu konuşmasındaki ‘belediyeler barınaklar kursun ve sokak hayvanlarını toplayıp barınaklara götürsün’ talimatı, belediyelerce çarpıtıldı ve binlerce hayvan toplatılıp, canlı canlı gömülüp, karlı dağlara atılıp vahşice yok edildi. Türkiye'de 2004 yılında çıkan Hayvanları Koruma Kanunu, belediyelere bakımevi kurma ve kısırlaştırma yapma görevi verdiği halde, 1389 belediyeden 1200 belediyede hala daha bakımevi yok, kısırlaştırma yapılmıyor. Hayvanlar çoğalıp, vatandaş şikayet ettikçe, belediyeler topluyor, bazılarını öldürüyor, dozerler ile canlı canlı gömüyor, kalanları da ormanlara çöplüklere karlı dağlara, başka şehirlere atıyorlar. Bir taraftan katliamlar devam ederken, öte yandan üreme devam ediyor. Yani katliam ve üreme döngüsü artarak devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanının talimatındaki ‘barınak kurma bakımevi kurma’ kısmını umursamayan belediyeler, suç işleyerek sadece toplama kısmını vahşice uygulamaya başladı. Bakımevi olan belediyeler de kapasitesi 30-40 olan barınaklara götürme kandırmacası ile binlerce hayvanı toplamaya ve yok etmeye başladılar. Kapasitesi 1000-2 bin olan büyük dev barınakları olan belediyeler de on binlerce hayvanı toplamaya başladı” dedi.

BUGÜN SOKAKLARDAKİ SAHİPSİZ HAYVANLARIN ÇOĞALMASININ ANA SEBEBİ BELEDİYELERİN GÖREV YAPMAMASIDIR

Kısırlaştırma olmadan ormanlara veya başka şehirlere atılan hayvanların oralarda da hızla çoğalmaya devam ettiğini ifade eden Serin, “Bir taraftan katledilirken diğer taraftan atıldıkları yerlerde hızla çoğalıyorlar. Bu belediye vahşetleri ile sahipsiz hayvanların sayısında da patlamalar devam edecek. Tarım Bakanlığı ne yazık ki şimdiye kadar 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu belediyelere uygulattıramadı, denetim yaptıramadı. Yeni çıkan 7332 sayılı yasa da 17 yıldır bakımevi kurmayan belediyelere 3-4 yıl daha yeni mühlet verildi. Hiçbir kurumun gücü belediyelere bakımevi kurdurmaya kısırlaştırma yaptırmaya yetmedi.   Keşanlı  hayvanseverler olarak Gaziantep’te bir çocuğumuzun başına gelen talihsiz olaya çok üzüldüğümüzü ve bir an evvel sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz.  Maalesef sahipli iki hayvanın saldırısının bedeli, canlı canlı gömülen, yok edilen öldürülen milyonlarca masum sokak hayvanına ödettiriliyor. Bugün sokaklardaki sahipsiz hayvanların çoğalmasının ana sebebi belediyelerin görev yapmamasıdır” diye konuştu.

BURADA TEK ÇÖZÜM KISIRLAŞTIRMADIR

Sakine Serin, belediyelerin görev ihmalinin bedelini sokak hayvanlarının canlı canlı gömülerek, zulüm altında ölümlerle ödediğini dile getirerek, “Müslüman bir ülkeye yakışmayacak katliamlar durdurulmalı. Hz. Peygamber, Mekke'nin fethine giderken yolda yavrularının üzerine gerilmiş ve onları emzirmekte olan bir köpek görmüş ve hemen ashâbından Cuayl bin Sürâka’yı yanına çağırarak, onu bu köpek ve yavrularının başına nöbetçi dikmiştir ve ordunun yolunu değiştirmiştir. (Vâkıdî, Megazi, II, 225) Böylesine merhamet dini olan bir Müslüman ülkesinde şu anda hayvanlar vahşice toplanıyor, öldürülüyor ve yarı canlı gömülüyor. Talimatının belediyelerce çarpıtılıp vahşi toplamaları yapan katliamcı belediyelere ‘dur’ diyecek tek merci sizsiniz Sayın Cumhurbaşkanım. Aksi takdirde, Müslüman ülkemizde belediye vahşetleri artarak devam ederken sahipsiz hayvan sayısında da patlamalar olacaktır.  Burada tek çözüm kısırlaştırmadır. Belediyelerin yasada yer alan görevlerini güçlü bir irade ile yaptırtmaktır.  Keşanlı hayvan hakları savunucuları olarak bizler her zaman yaşamın ve tüm canlıların  yaşam hakkının yanında olacağız” ifadelerini kullandı.