HABER MERKEZİ

Dr. Fatma Çalık Orhun kendi arşivinde yer alan Keşan tarihi ile ilgili efemeraları, çeşitli dergi ve gazeteleri Keşan Kent Müzesi’ne bağışladı.

Efemeralar hakkında bilgi veren Dr. Fatma Çalık Orhun, “Efemera genellikle kağıttan yapılmış ve iki boyutlu, uzun soluklu kullanımı ve saklamayı gerektirmeyen, günlük yaşamın temposunda bir gereksinimi karşılarken dahi çok fark edilmeyen gelip geçici materyal olarak tanımlanabilir. Bu tanımdan yola çıkacak olursak, efemeranın malzeme çeşitliği açısından çok ama çok geniş bir alanı kendine paydaş edindiğini söylemek mümkündür. Bu bağlamda efemera türleri temel olarak, levhalar, etiketler, bardak altlıkları, sertifikalar, çıkartmalar, faturalar, fişler, kartlar, oy pusulaları, bandroller, resimler, kaşeler, kulüp afişleri, rehberler, hediye kuponları, tebrik kartları ve telgrafları, kartpostallar, broşürler, zarflar, biletler, kupürler, tahvil ve senetler gibi uzun bir liste oluşturmak mümkündür. Özellikle kültür tarihinin ve sosyal yaşamın en değerli ve eşsiz bilgilerinin aktarıcısı olan efemeralar, kent tarihi olduğu kadar kent müzeleri için de oldukça kıymetlidir. Efemeranın en dikkat çekici özelliklerinden biri de genellikle üretildikleri ve kullanıma sunuldukları anda parçası oldukları semtin, kentin, bölgenin vb. sınırlılıkları içinde anlamlı olmalarıdır. Efemeranın yerellik özelliği bu bilgi kaynaklarını sosyal ve kültür tarihi açısından çok daha önemli hale getirmektedir” dedi.

Orhun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kent arşivleri şehrin geçmişine ve bugününe ait yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, kentle ilişkisi olan aileler ve kentte yaşayan gerçek kişiler ile özel hukuk ilkelerine bağlı tüzel kişiler tarafından üretilen belgelerin ve bilgi malzemelerinin korunduğu, derlendiği ve kullanıma sunulduğu, genellikle de yerel yönetimler tarafından işletilen bilgi merkezleridir. Öncelikle yerel tarih ve yerel kültür ile ilgilenen araştırmacılar olmak üzere kent sakinlerine ve tüm ilgililere açıktır. Temel ilgi odağı insan toplulukları, insanların birbirleriyle olan iletişimleri ve bu insanların yaşadıkları ortak mekan olan kent müzeleri ise kent kimliğinin bir parçasıdır. Kent müzeleri, kentin tarihi, toplumsal, sosyolojik, kültürel, coğrafi, ekonomik, siyasi, etnik, dini, yerel mirasını ve özelliklerini konu alan müzelerdir ve bu anlayışa yönelik koleksiyonları vardır. Müzeler için en önemli kaynak hiç şüphesiz o kentin sakinleri, kentliler. Kent müzelerinin kentin belleği olduğunu, unutulmaya yüz tutmuş fotoğraf albümleri, kartpostallar, yıllar önce tutulmuş günlükler, anı objeleri, otobüs ya da sinema biletleri gibi belgelerle zenginleşmesi gerek. Görsel materyallerin toplanması Keşan Kent Müzesi’ni “okunur müze” haline getirirken; müze bünyesinde toplanan efemeralar ile düzenlenecek tematik sergilerin gerçekleşmesinin de sağlanacak.”

Keşan Kent Müzesi’nin kısa zaman içerisinde önemli işlere imza attığını ve çok iyi bir yol kat ettiğini söyleyen Dr. Fatma Çalık Orhun, Keşan halkının da elinde bulunan efemeraları müzeye bağışlamasının Keşan Kent tarihi için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Görüşme sonunda özellikle Keşanlı akademisyenlerle ortak çalışmaların önemli olduğunu vurgulayan Keşan Kent Müzesi Koordinatörü Aslı Avcı, “Müze bünyesinde hayata geçirdiğimiz Keşan Kent Araştırmaları Merkezi (KAM) ile bize destek olacak, bizim destek olabileceğimiz tüm akademisyenlerimizi bekliyoruz. Sayın Dr. Fatma Çalık Orhun’a envanterimize kazandırdığı değerli belgeler ve bilgilendirme için çok teşekkür ediyoruz. Keşan için birlikte farklı projelere imza atacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.