HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan'da Yukarı Zaferiye Mahallesi Necati İşcan Caddesi üzerinde bulunan ve 1914 yılında inşa edilerek Çanakkale Savaşı'nda cephe gerisi hastanesi olarak yaralı askerlerin tedavi edildiği daha sonraki yıllarda ise Kızılay ve memleket hastanesi olarak da hizmet veren bina, Aralık ayında kent müzesi olarak kullanılmak üzere Keşan Belediyesi'ne devredildi. Binanın restorasyonu için proje hazırlanırken, yapılan duyurularla şehrin kimliğini yansıtan ve günlük hayatta kullanılan eski eşyalar müze bünyesinde toplanmaya başladı. Restorasyonu alan firmada dün binaya gelerek incelemelerde bulundu. Çalışmalara önümüzdeki hafta başlanacağı bildirildi.

FOTOĞRAFLARDA GÖRDÜĞÜMÜZ ESKİ HASTANEDEKİ HALİNE GERİ DÖNECEK

Keşan Kent Müzesi Koordinatörü Arkeolog Aslı Avcı, binanın günümüzde ayakta kalmış tescilli ender yapılardan birisi olduğunu belirterek, “Eylül ayında ihalemizi gerçekleştirdik. Kazanan firmayla sözleşmemizi imzaladık. Önümüzdeki haftada restorasyon uygulamasına başlıyoruz. Restorasyon sürecinde plastik doğrama pencereler değişecek. Doğramalar ahşap olacak. Binan dış yüzeyindeki duvarda iyileştirme çalışmaları yapılacak. Bina 1900’lerin başından bu yana iyi dayanmış. Binamızın dışında taş işlemeleri var. Onlar belirginleştirilecek, onarımları yapılacak. Öndeki merdiven yığma merdiven haline gelecek. Fotoğraflarda gördüğümüz eski hastanedeki haline geri dönecek. Yan tarafta bir merdivenimiz daha var. Orijinaline geri dönecek. İçerideki sıvaların hepsi sökülecek. Altından ne çıkacağını bizde bilmiyoruz. Belki de altından çok güzel taş duvarlar çıkacak. İçerideki kapılarda orijinaline uygun olarak ahşap yapılacak. Yerler ise restorasyon raporunda doğal taş olarak yapılacağı belirtildi. Bütün çatı değiştirilecek ve rapordaki şekline uygun olarak yeniden yapılacak” dedi.

DETAY İŞLERDE DUVARLARIMIZ ÖNEMLİ

Restorasyonunun itinayla yapılması gereken bir iş olduğunu ifade eden Avcı, “Restorasyon sıfırdan bir bina yapmak gibi değildir. İtina ile yapılmalıdır. 1 yıl olarak öngördük ama 1 yılı da aşabilir. Detay işlerde duvarlarımız önemli. İçeride de tesisat değişecek. Mekanik, elektrik işleri yapılacak. Restorasyon raporunda yazan detaylara bakılacak” diye konuştu.

500’ÜN ÜZERİNDE ENVANTER TOPLANDI

Aslı Avcı, bir yandan envanter işine devam ettiklerini belirterek, şehrin kimliğini yansıtan ve günlük hayatta kullanılan eski eşyaların müze bünyesinde toplanmaya devam edildiğini söyledi. Avcı, şu ana kadar 500’ün üzerinde envanter toplandığını kaydetti.