HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Toplantıya, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf, Keşan Kent Müzesi Koordinatörü Arkeolog Aslı Avcı, Keşan Doğa Çevre ve Kültür (DOÇEK) Derneği Başkanı Hakan Eşme, Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Emine Sönmez ve Keşan FM Yayın Sorumlusu Buket Birsen Çayır katıldı.

‘Kente değer katanlar projesi’ ile ilgili bilgi veren Kadir Mutaf, “Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Kent Müzesi ve Keşan Zihinsel Engelliler Derneği ile birlikte yeni bir organizasyon, yeni bir yapılanma için burada toplandık. Keşan’ı hedeflersek içerisine İpsala, Enez, sahil kesimleri ve köyleri katarsak geniş bir coğrafyada yaşıyoruz. Dostluklarımız, arkadaşlıklarımız bu bölgede. Yaşadığımız kente değer katan birçok insan var. Geçmişte vardı, şimdide var, gelecekte de olacak. Biz bir platform kurarak bu isimleri bu platformun içerisinde onurlandırmayı düşünüyoruz. Onların katkılarını bu şekilde taçlandırmak istiyoruz. Keşan TSO olarak bugün restorasyonu devam eden kent müzemizde insanlara ödüllerini vermek istiyoruz. Kente değer katanlar, bu platformun genel adı olacak. İçinde kaymakamımızın, belediye başkanımızın, Keşan TSO başkanımızın da olduğu bir üst kurulun olduğu bir çalışma kurulu kurduk. Bu komisyon sadece bilgi toplama anlamında kurumlarla işbirliği yaparak, vatandaşlarımızın da görüşüne açık olacak. Vatandaşlarımızın da platforma görüşlerini bekliyoruz. Herkes isim verebilir. Kurumların görüşleri bizim için çok önemli. Bu düzenlediğimiz platformda herkes bu kente değer katan bir bireydir. Ama biz belli bir kategoriler ışığı altında hepimizin ortak isimde birleşebileceği bazı isimleri böyle bir gecede anmak ve onları onurlandırmak istiyoruz. Öncelikle yaşayan inanlara bu ödüller verilecek ve bunun her yıl yapılması gibi bir platform düşüncemiz var. Bu çalışmalara başladığımızı duyurmak istedik. Vatandaşlarımızdan da ricamız, bu bölgede yaşayan ve kente gerçekten değer kattığını düşündüğü isimleri 0 555 964 06 73 nolu telefon ve [email protected] e-mail adresine bildirmeleri. Bizde bu görüşleri komisyonumuzun içerisinde değerlendirerek, şeffaf bir şekilde paylaşacağız” dedi.

BURADA BİRLİKTE OLMAK ÇOK ÖNEMLİ

Keşan Kent Müzesi Koordinatörü Arkeolog Aslı Avcı da, müzenin temel hedeflerinden birinin kente aidiyet duygusu kazandırmak olduğunu ifade ederek, “Hemen hemen her kent müzesinin başlıca hedefleri arasında bu var. Kente aidiyet nasıl kazandırılırdan yola çıkarak düşündüğüm zaman gerçekten bu kente bir değer katan, bu kent için bir şeyler yapmış ve yapmaya devam eden insanları hem onurlandırmak hem teşvik etmek hem de bir araya gelerek kentin bir değerlendirmesini yapmak diyebiliriz. Bazı insanlar ve projeler var ki yaptıklarıyla biraz daha motive edilmeyi, biraz daha teşvik edilmeyi hak ediyorlar. Özellikle Keşan’la ilgili akademik verilere çok ihtiyacımız var. Hele ki bundan sonrası için bu çok değerli. Biz inanıyoruz ki bu projeyle kenti bir araya getireceğiz. Kimseyi dışarıda bırakmak istemiyoruz. Herkesi bunun içine davet ediyoruz. Tabi ki herkese ödül vermek mümkün değil ama bu yıllara yayılacağı için illa ki ödüllendirmeler sırayla yapılacaktır. Lütfen bize önerilerle gelin. Vatandaşlarımıza, kamuya bunu iyi duyuralım. Gelen önerilerle aslında bizimde ufkumuzu genişleteceksiniz. Burada birlikte olmak çok önemli” diye konuştu.

KEŞAN’DA DA BELKİ BİR SİNERJİ YARATACAK

Keşan FM Yayın Sorumlusu Buket Birsen Çayır ise projenin kapsayıcı ve herkesi içine aldığını dile getirerek, “Keşan’a geçmişten bu güne kadar değer katmış çok insan var. Yapılmış çok şey var ve yapılacak da çok şey olduğuna inanıyorum. O yüzden yapılacaklara bu ödüller çok önem katacak. Yani onları da harekete geçirecek. Onlar içinde verilecek ödüller çok anlamlı olacak. Keşan’da da belki bir sinerji yaratacak. Bizimde önerilerimiz büyüyecek, gelişecek ve yıllara yayılacak. Yıllara yayılmasını ben çok önemsiyorum. Herkese ödül vermek çok mümkün olmayacak. Belki eleştiriler gelecek ama zamana yayıldığı zaman o eleştirilerde kaybolacak, anlaşılacak” ifadelerini kullandı.

ONLARI TEŞVİK EDECEĞİNİ VE DİĞERLERİNE DE ÖRNEK OLACAĞINA İNANIYORUM

Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Emine Sönmez, Keşan için bir şeyler yapan insanların ödüllendirilmesi, onurlandırılması ve takdir edilmesinin güzel bir şey olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Onları teşvik edeceğini ve diğerlerine de örnek olacağına inanıyorum. Burada her zaman, her konuda basına ihtiyacımız var. Baştan eleştiri alacağımıza inanıyorum. Mutlaka olacak. Meyve veren ağaç taşlanır çünkü. Ama eleştirilerden yılmamak gerekir. Sonunda rayına oturacaktır”

DOÇEK Derneği Başkanı Hakan Eşme ise projenin heyecan verici olduğunu belirterek, “Kentin kendi aidiyetini oluşturmak, geçmişten bu güne ve geleceğe doğru giden insanlara ödül verilmesi çok önemli. Keşan TSO ve Keşan Kent Müzesi’nin bir ayak altında birleşmesi ve bir platform şeklini oluşturması bizim için anlamlıydı. Bizde derneğimiz olarak bu platforma destek vermekten onur duyuyoruz. Umarım önümüzdeki günlerde daha güzel çalışmalar yaparak hep beraber güzel şeylere imza atacağız” dedi.