BÜLENT SAYLAM-MEHMET AYTAÇ

Birçok ülke, su kullanımı ile ilgili çeşitli önlemler alırken, Türkiye’de de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, suyun doğru kullanılması için vatandaşlara sık sık uyarılarda bulunuyor.

Keşan’da ise konunun ciddiyetine henüz tam olarak varılamadığı görülüyor. Bir yandan 22 Mart Dünya Su Günü’nde Keşan Belediyesi tarafından çektirilen ve “Babanın Oğlu” lakabıyla tanınan sosyal medya fenomeni Kemal Dülger ile Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun birlikte rol aldıkları video klipte suyun önemine vurgu yapılırken, diğer yandan Keşan’daki bazı çeşmelerde suların boşa akması dikkatlerden kaçmıyor.

“KEŞAN BUNA SEYİRCİ KALAMAZ” DEDİ AMA…

Keşan Belediyesi tarafından hazırlanan klipte, Belediye Başkanı Helvacıoğlu’nun, su kıtlığı ile ilgili olarak “Dünya’da böyle bir sorun var. Keşan buna seyirci kalamaz” demesine rağmen, Keşan’da çekilen görüntülerin bu söylemlerle örtüşmemesi kafaları karıştırıyor. Yıllardır boşa akan su sorunu olan Keşan’da yeni dönemle birlikte çevreye duyarlı projelerin artmasına rağmen, bu konuda halen bir adım atılmaması vatandaşların tepkisini çekiyor. Büyük Cami ve İspat Cami mahallelerinde çekilen görüntülerde kurnası olmayan çeşmelerden akan suların boşa gitmesi vatandaşları üzüyor.

ÇÖZÜM: TATLI ÇEŞME UYGULAMASI GENİŞLETİLMELİ

Keşan Belediyesi’nin geçtiğimiz Eylül ayında başlattığı “11 Mahalleye 11 Hayır Çeşmesi Projesi”, su israfını engellemek için umut olmuştu. Kurnasız olarak düzenlenen çeşmelere atılan 1 TL karşılığında 10 litre su alınabiliyor ve sistem kendi kendini kapatarak israfı önlüyor. Ancak Eylül ayından bu yana sadece iki çeşmenin bu şekilde düzenlenmesi ve diğer çeşmelerin halen boşa akması, Keşan’ın su yönetiminde daha hızlı olması gerektiğini gösteriyor. Medya Keşan Gazetesi olarak Keşan Belediyesi yetkililerini, şehirdeki tüm çeşmelerin dönüşümünü tamamlayamaya ve su israfına “dur” demeye çağırıyoruz.