SONGÜL KONAR

Özel Balkan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin desteğiyle düzenlenen seminer zoom üzerinden yapıldı.

Kendini tanıtarak seminere başlayan Birsen Başar, otizmin tanımından, hedeflerinden ve otizimli bireylerin ne hissettiğini anlamanın öneminden ve sadece önemli olanın anlaşılır olmak değil, çevredeki duyarlılığın da olması gerektiğinden bahsetti.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Başar, otizmin "bilgi işlem bozukluğu" olduğundan, yani dışarıdan gelen bilgileri anlamlandırmakta zorlanıldığından bahsetti. Başar, otizmli bireylere yaşam koçluğu yaptığını, otizmli çocuğu olan ailelere çocuklarının neler hissettiklerini anlatmayı amaçladığını söyledi. Aynı zamanda otizmin kalıcılğının altını çizen Başar, her otizimlinin farklı olduğundan ve otizmin çok geniş bir yelpaze olduğunu dile getirerek, eğer bir kişide otizm bitmişse ilk başta tanının yanlış konduğunu o kişinin otizmli olmadığına da değindi.

Otizmin belirtileri hakkında da bilgi veren Başar, otizimli bireylerle konuşurken kısa ve öz kelimelerle konuşmanın anlaşılmanın en etkili ve kolay yolu olduğunu söyleyerek, aynı zamanda da otizmli bireylerin beyni çok yoğun olduğundan ve bu iletişim şeklinin önemini belirtti. Otizmli bireylerin takıntılı davranışlarına da değinen Birsen Başar, eğer bu takıntılar zararlı değilse müdahale etmenin doğru olmadığını, bir takıntının geçmesi durumunda yeni bir takıntının ortaya çıkacağına dikkat çekti.

Seminerin devamında katılımcıların sorularını yanıtlatan Başar, otizm hakkında bilgiler vererek farkındalığın artmasını sağladı.