HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 10.00’da, Keşan Belediyesi Selim Sesler Konferans ve Toplantı Salonu’nda başlayan toplantıya, Vali Kırbıyık’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, belde belediye başkanları, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile muhtarlar katıldı.

Toplantı, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz’ın ilçe hakkında genel bilgiler vermesi ile başladı. Daha sonra ise toplantı sorunların aktarılmasıyla devam etti. Edirne Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Keşan’ı keşfetmek için geldiklerini belirterek, geniş katılımlı bir toplantı yapmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Kırbıyık, toplantının devamında kendini tanıttı. Keşan’ın 145 yıllık bir ilçe olduğunu ifade eden Vali Kırbıyık, “145 yıllık bir bilgi ve tecrübe var. Bunun bölgesel anlamda karşılığını biliyoruz. Keşan bölge için önemli bir merkez. Hem bizim ilçelerimiz hem de çevresindeki Malkara, Gelibolu gibi ilçelerin de ticari anlamda, sosyal anlamda, kültürel anlamda merkezi konumunda bir ilçe. Bu ilçede bu güne kadar çok güzel faaliyetler yapılmış. Gördüğüm kadarıyla, okuduğum kadarıyla dosyaları inceliyoruz. İnsanları biliyoruz, muhatapları biliyoruz. Ama dünya gelişiyor. Ülkemizde ilerliyor. Dolayısıyla bizim bu ilerlemeye ayak uydurmamız lazım. Yeni faaliyetler, yeni projeler, yeni çalışmalar ortaya koyma zorunluluğumuz var. Yaptıklarımızla yetindiğimiz takdirde yerimizde saymaya mahkum oluruz. Çevremiz gelişir, ülkemiz gelişir, dünya gelişir biz yerimizde sayarız. Dolayısıyla biz yetinmeden hem daha iyisini, daha güzelini arayacak şekilde bir çalışmanın içerisinde olacağız. Bu çalışmalarda neye dikkat edeceğimizi de sizlerden almak istiyoruz. Sizlerin değerlendirmeleriyle, önerileriyle almak istiyoruz. Sizin daha çok önerilerini dinleyeceğimiz bir toplantı yapmak arzusundayız. Bizim de daha çok konuşacağımız zamanlar gelecek çünkü çalışmalarımızı ona göre planlayacağız. Bu arada beraberimizde bölge müdürlerimiz, il müdürlerimiz burada. Dolayısıyla onlarla ilgili bir konu geçtiğinde de gerekli açıklamaları yapacaklar. Keşan’da yatırımla, genel güvenlik ve asayiş, eğitimle, sağlıkla, tarımla ilgili olabilir, aklınıza gelen hem mevcut durumla ilgili analizleriniz, çözüm önerileriniz, projeleriniz bunları bize aktarabilirseniz bu toplantıdan çok verimli bir şekilde ayrılacağımızı umut ediyorum. Önümüzdeki dönemde daha verimli, daha etkin, kamu hizmetlerinin daha hızlı sunulduğu bir dönem olacağını umut ediyorum. Bütün gayretimiz, eforumuz bunun üzerine olacak. Ankara’da ciddi bir birikim oluştu. İnşallah o birikimi burada sizlerle birlikte Keşan’ımızın, Edirne’mizin diğer ilçelerimizin istifadesine sunmak istiyoruz. Derdimiz sadece Keşan ve Keşan’ın geleceği” dedi.

Toplantı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarların sorunlarını Edirne Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a iletmesi ile sürdü.

Toplantının bu bölümünde söz alan Keşan Muhtarlar Derneği Başkanı ve Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik, bir süre önce kendisini ziyaret ettiklerini hatırlatarak, bu ziyarette dile getirdikleri taleplerin değerlendirilmesini hatırlattı. Vali Kırbıyık, gelecek dönemde kırsal altyapı yatırımlarına çok daha fazla önem vereceklerini belirterek, "Dolayısıyla hazırlık içerisindeyiz. Kaynak arayışı içerisindeyiz. Belki kredi ya da hibe programları çerçevesinde havuz oluşturacağız. Çok hızlı bir şekilde kırsal altyapı yatırımlarında, içme suyu, kanalizasyon, altyapı konularındaki çalışmaları hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz" dedi.

DÜĞÜNLERIN OKUL BAHÇELERİNDE YAPILABİLMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILACAK

Mecidiye Köyü Muhtar Vekili Salih Kırman da, yaz mevsimi nedeniyle Mecidiye'de yapılan düğünlerin sayısında artış olduğunu ve okul bahçesinde düğün yapılmasına izin verilmemesinin, vatandaşları mağdur ettiğini ifade ederek, "İnsanlar sığmıyorlar. Dolayısıyla okul bahçelerinde düğün yapılmasına resmi anlamda izin verilse hem vatandaşların mağduriyetleri giderilir, hem de okula yardım olur" derken, Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık, durumu İl Milli Eğitim Müdürü'ne iletip düğünlerin okul bahçelerinde yapılabilmesi adına bir çalışma yapılacağını söyledi. Aynı konuyla ilgili Yenimescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantar da taleplerini dile getirdi.

ÇAKMAK, KÖYLERDEKİ İŞYERİ RUHSATLARINA, DEMİRKAN İSE YETKİ BELGELERİNE DEĞİNDİ

Toplantının devamında, Keşan Lokantacılar Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, köylerde işyeri açacak olan esnafların, ruhsat işlemleri için Edirne İl Özel İdaresi'ne gitmek durumunda kaldığını dile getirerek, bu işlemler için Keşan'da İlçe Özel İdaresi'nde bir birim kurulmasının herkes için iyi olacağını söyledi. Vali Kırbıyık, bu talebin yerinde bir talep olduğunu dile getirerek, hizmetin artık en yakın noktadan yapılmasının öncelikli olduğunu ve bu doğrultuda Keşan Kaymakamlığı'na yetki devri yapabileceklerini söyledi. Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahmut Demirkan da, başta taşımalı eğitim ile öğrenci taşıyan araç sahipleri olmak üzere taşımacılık sektörünün pandemide zorluk çektiğini, dile getirip, taşımalı eğitim sisteminden zarar eden esnafın yaz mevsiminden umutlu olduğunu kaydederek, "Yetki belgesi olmayanlar yolcu taşıyor. Bu konuda denetimlerin artırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu. Hüseyin Kürşat Kırbıyık, tüm esnaflara teşekkür ederek, denetimlerin artırılacağını söyledi.

GÖZERİ, HAZİNE ARAZİLERİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Siğilli Bamya Üreticileri Derneği Başkanı Kadir Gözeri, bamya üreticilerine verilmesi gerekirken, Türkmen ve Siğilli köylerindeki hazine arazilerine başkaları tarafından ekim yapıldığını ve ortamın gerilmeye başladığını belirterek, "Bamya ekecek bir karış yer kalmadı. Kavgalar başladı. Topraklar bize verilse biz de bamya ekip geçineceğiz ve başka yerlere gitmek durumunda kalmayacağız. Böylece çocuklarımız da okuyabilecek. Ancak şuan hazine arazileri 200 TL'lere alınıp, bize bin 500 TL'lere kiraya veriliyor." Ifadelerini kullandı. Kırbıyık, konuyla ilgili Keşan Kaymakamlığı'nın çalışma yapacağını iletti.

KAYMAKAM YILMAZ ÖNCELİK VERİRSE İZZETİYE-BAHÇEKÖY YOLU YAPILACAK

İzzetiye Mahallesi Muhtarı Erdoğan Karaca, Bahçeköy ile İzzetiye arasında kalan toprak yolun yapımı için Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık'a talebini iletti. Kırbıyık da, Kaymakam Yılmaz'ın öncelik vermesi durumunda yolun yapılacağını söyledi.

MERİÇ: ENERJİ HATLARINDA YAŞANDIĞI SÖYLENEN ARIZA NEDENİYLE 30 BİN DÖNÜMLÜK ARAZİ SULANMAYI BEKLİYOR

Toplantının devamında Akhoca Muhtarı Emrullah Meriç söz aldı. Hamzadere Barajı'nın 2017 yılında 30 bin dönüm arazinin sulanabileceği kapalı sistemin bitirildiğini, ancak pompa istasyonlarında yaşanan arızalar nedeniyle sistemin kullanılamadığını kaydederek, "Enerji hatlarında yaşandığı söylenen arıza nedeniyle 30 bin dönümlük arazi sulanmayı bekliyor. Kurumlar suçu birbirine atıyor ancak zahmeti biz çekiyoruz. Sizden ricamız, 30 bin dönümlük su bekleyen arazinin, arızaların giderilerek suya kavuşmasıdır" dedi.

DSİ BÖLGE MÜDÜR YARDIMCISI ÇAĞLAR: KONU GÜNDEMİMİZDE VE BÜYÜK ÖLÇÜDE ÇÖZECEĞİMİZE İNANIYORUZ

Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan DSİ Edirne Bölge Müdür Yardımcısı Meftun Çağlar, Hamzadere Barajı sulamasında büyük ölçüde tamamlandığını, ancak geçici kabule hazır hale getirilemediğini belirterek, "Bir takım eksiklikler var. Firmadan kaynaklı sorunlar da var. Konu gündemimizde ve büyük ölçüde çözeceğimize inanıyoruz. 30 bin dekarın tamamı bitmiş değil. Bitmiş kısımlar 17 bin hektar arazinin sulanabilirliği tamamlandı. Bu sene 2 bin hektarını işletmeye açmayı düşünüyoruz. O konuda da müteahhit ile anlaşamadığımız kısımlar var” diye konuştu.

KIRBIYIK: BUNLAR HAZIR VAZİYETTEYSE PROSEDÜRLERE, RUTİN İŞLERE TAKILMAYALIM

Bu sözlerin ardından konuşan Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne ve Keşan'ın en büyük işinin tarımsal sulama olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Eğer müteahhitten kaynaklı bir sorun varsa beklemek kabul edilebilir bir durum değil. Bunu ne yapıp edip çözmeniz lazım. 30 bin dekar arazi az bir arazi değil. Bu arazinin sulanması, Keşan ve köylerimiz için son derece önemli bir iş. Müteahhit ile her zaman problem olur ama sizin vakit kaybetmeye tahammülünüz yok. Bunlar hazır vaziyetteyse prosedürlere, rutin işlere takılmayalım. Hızlanalım. Su orada duruyor, vatandaşın tarlası orada duruyor, biz yazışarak vakit kaybetmeyelim. Gerekiyorsa suç duyurusunda bulunun ya da en sert tedbirleri alın idare sizsiniz. Yüklenici size mahkum siz ona mahkum değilsiniz. Kimse hayrına sulama kanalı yapmıyor. Siz sorunu çözmekle mükellefsiniz. Sulama işini hızlı bir şekilde artıralım."

Toplantıda, Çobançeşme Köyü Muhtarı Serhat Hesapçı, Paşayiğit Mahallesi kanalizasyonunun doğrudan Çobançeşme Göleti'ne akması nedeniyle kullanılamadığını ifade edip, "Belediye Başkanımız ile görüştük, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüştük ancak hiçbir şey yapılmadı" dedi. Konuyla ilgili konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, OSB projesinin içerisinde arıtma olduğunu dile getirerek, "Tüm arıtma, OSB'nin planı içerisinde olduğu için proje ek bütçeyle Haziran ayında yer alacak. Yılsonuna kadar bu çalışmalar başlayacak. OSB ile ilgili gecikme oldu." diye konuştu. Muhtar Hesapçı'nın "Vatandaşlar gazetecileri çağıracak bilginiz olsun." sözlerine Helvacıoğlu, "Gazeteciler de gelse, Hürriyet de gelse, Cumhuriyet de gelse yıl sonunu bekleyeceğiz. Proje hazırlandı düğmeye basıyoruz" cevabını verdi.

İŞLEK, HIRSIZLIKLARI GÜNDEME TAŞIDI

Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtar Nedim İşlek de, bölgede yaşanan hırsızlık olaylarının had safhaya ulaştığının altını çizerek, bu konuya mutlaka bir önlem alınması gerektiğini, suçluların yakalandığını, ancak kendileri ifade verirken hırsızların dışarı çıktığını söyledi. İşlek, hurdacıların mutlaka denetlenmesi gerektiğini de vurguladı. Vali Kırbıyık, hırsızlık konusunda vatandaşların da önlem alması gerektiğini, eşyaların açıkta bırakılmaması gerektiğini belirtirken, öncelikli işlerinin kamu düzenin sağlamak olduğunu söyledi. İhbar mekanizmasının da bu konuda önemli olduğunu kaydeden Hüseyin Kürşat Kırbıyık, hırsızlığın topyekun bir mücadele olduğunu kaydetti.

ŞAPÇI: TURIZM ÇALIŞTAYI YAPMALIYIZ

Toplantının devamında söz alan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Gıda İhtisas OSB konusunda destek isterken, yakın zamanda turizm çalıştayı yapılmasının gerekliliğini aktardı. Vali Kırbıyık da OSB'nin Keşan için önemine vurgu yaparak, çalıştay talebine olumlu karşılık verdi.

KALFALAR, SORUNLARI İLETTİ

Mustafa Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar da, okulların fiziki durumlarına dikkat çekerek, İnönü İlkokulu'nda depreme dayanıklılık testinden sonra yıkım kararı olduğunu bildiklerini ifade edip yeni okul yapılması gerektiğini, ayrıca okullarda yapılan hırsızlıklar, TOKİ 700 Evler Konutları'nda yaşanan sorunlar ve eğitim ile ilgili komisyon kurulmasının gerekliliğine dikkat çekti. İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önde Arpacı da,yıkım kararını doğrulayarak, yeni bir bina yapılacağını söyledi. Toplantı, bazı köy muhtarları da köy içi yolların yapılması konusunda taleplerini iletmesinin ardından sona erdi.