Edirne’nin amiral gemisi olan “Keşan” sulama yatırımları ile tarımsal nimetleri zenginleşen hinterlanda dönüştü. Keşan-İpsala-Enez bölgemizin zengin tarım kültürünün endüstriyel ve katma değeri yüksek tarıma dönüşmesi şart olmuştur. Henüz tamamlanamayan kısmi faaliyetteki Hamzadere Sulaması ve faaliyetteki Sultanköy, Altınyazı, Yenikarpuzlu, Kadıköy Barajları ve gölet sulamaları katma değeri yüksek bitki desenleriyle endüstriyel tarım yapılacak hale getirilmelidir. Keza DSİ’de çalıştığım yıllarda planlanan İpsala Korucuköy Barajı ve Enez Yamaç araziler Sulamaları da bu düşünceyle uygulamaya sokulduğunda bölgenin 650 bin dekar sulanabilen arazi kapasitesiyle, tarımsal üretim potansiyeli çok artacaktır. Geçmiş yıllarda turunçgil hariç her türlü bitki yetiştirilirken yetmişli yıllardan sonra uygulanan yanlış tarım politikaları çiftçimizi buğday-gündöndü-çeltik ekimine yönlendirmiştir. Lakin bunun ne kadar yanlış olduğu son birkaç yıldır yaşanan sıkıntılarla kanıtlanmıştır. Başta Hamzadere Sulaması olmak üzere sulama projeleri sahalarında domates, soğan, sarımsak, bamya..gibi sebze ve meyve tarımına ağırlık verilmesi ve katma değeri yüksek tarımsal üretim bölgedeki yıllık tarımsal ciroyu 4-5 kat arttırarak 750 milyon TL ilave gelir temin edilebilecektir. Ne tekim Yeniceçiftlik te 1979 dan beri çalışan soğan suyu fabrikası, Enez de uzun yıllar çalışan salça fabrikası küçük çapta uygulama örnekleridir. Keşan Bamyası, İpsala Pirinci coğrafi işareti alınış ürünlerimizde mevcut. Daha ilginci yıllar önce bölgede ekilen susamları işleyen Susam yağı fabrikası Keşan’da uzun yıllar çalışmıştı. Hatta Kaşan da YE-AL marka bisküvi fabrikası da vardı. Kısmi çalışsa yapan mevcut yağ, çeltik, un fabrikalarımız da düşünüldüğünde endüstriyel tarım kültürümüzün geliştirilmesine hiçbir engel yoktur.

Yaşadığımız pandemi dönemi ve dünyadaki ticari değişim, gıda ve enerji sektörlerini çok öne çıkarmıştır. Fiyatları ve değeri hızla artan tarımsal üretim açısından Keşan-İpsala-Enez bölgemiz Edirne ili olarak stratejik olarak çok avantajlı hale gelmiştir.15 milyonluk nüfusa sahip İstanbul pazarına 1,5 saatlik, Balkanlar ve Avrupa pazarına yarım saatlik mesafede olan bölgemiz tarımsal üretim pazarı açısından çok avantajlı konumdadır. Artan nakliye maliyetleri yüzünden bölgemizde seracılıkta çok önem kazanacaktır.

Bu önemli avantajları hızla fırsata çevirmek için bölgemizdeki ticaret borsaları, ticaret sanayi odası, ziraat odaları, ilçe kaymakamı ve belediye başkanları, muhtar dernekleri ve ehil kişilerden oluşan ‘’Keşan-İpsala-Enez Kalkınma Platformu’’ oluşturulmalıdır. Bu platform, DSİ tarafından bölgede yapılan sulama planlamaları baz alınarak endüstriyel tarım içerikli ‘’Sulamaların Tarımsal Ekonomi Master Planı’’ hazırlanmalıdır.

Keşan da yapımı planlanan ‘’Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’’nin de yapılacak çalışmalara paralel hayata geçirilmesi şarttır. Ekonomiyi oluşturan temel sektörler; Tarım-Ticaret-Sanayi-Turizm açısından Keşan-İpsala-Enez bölgemiz için amiral gemisi katma değeri yüksek Tarımsal Üretimdir. Kavşak düğüm noktasında yer alan Keşan, Güney Edirne olarak Saroz Körfezinin turizme kazandırılmasında öncülük etmiştir. Bölgemizin yetişmiş insan kaynağı ve üretim potansiyeli mutlaka değerlendirilmelidir. Oluşumu ve uygulamasında katkım olan ‘’Vizyon 2010 Keşan’a Bakış’’ gurubu 1998 de güzel çalışmalar yapmıştı. Rahmetli Metin Çırpan beyin ısrarıyla Tarım ve Hayvancılık komisyonunda faydalı çalışmalar yapmıştık. Bölgemiz de iyi yetişmiş gençlerimiz, bürokraside görev almış insanlarımız, tarımsal kültürü zengin üreticilerimizin ve sivil toplum kuruluşları, resmi kurum temsilcileri ‘’Vizyon Keşan-İpsala-Enez Bölgesi 2030’’ gurubunu oluşturarak yukarıda izah etmeye çalıştığım düzenlemelerinin ilk adımını atabilir.