HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, dün düzenlediği basın toplantısıyla konseyin olağan genel kurulu, TBMM ziyareti, Saros Körfezi FSRU Limanı ve taş ocağı konusunda açıklamalarda bulundu.

Hasan Karagöz, 31 Mayıs 2022 tarihinde TBMM temsili bulunan tüm siyasi partileri ziyaret ettiklerini belirterek, “Kendilerine 30 sayfalık bir rapor sunduk. İktidar partisi Edirne milletvekili Fatma Aksal bizi son derece sıcak ve samimi karşıladı. O anlamda kendisine teşekkür ediyoruz. İktidar milletvekili olduğunu ve enerji arzını düşündüklerini dolayısıyla bizim taleplerimizi karşılama pozisyonunda olmadığını belirtti. Diğer geri kalan tüm partilerden başta CHP olmak üzere şu sözü aldık. ‘Proje hangi aşamada olursa olsun, biz iktidar olduğumuzda bu proje durdurulacak ve Saros Körfezi’ne LNG gemileri giremeyecek’ Bu sözü aldık. Biz kendilerine de söyledik. Biz bunları kayıt altına alıyoruz. Yarın iktidar olduğunuzda farklı bir duruş içerisine girerseniz bunları sizlere hatırlatırız. Bugün belki 4 kişi geldik ama o gün belki 40 bin kişi geliriz karşınıza dedik. Bu uluslararası anlaşmalarla yürütülen bir proje değil. Sadece BOTAŞ’ın mahkemeye verdiği savunmadan biliyoruz, iç ve dış alım bağlantı ve taahhütler var. Bir an önce karar verilerek buradan gaz basılmasının sağlanmasını istediklerini belirten bir şey var. Bu BOTAŞ’ın bir projesidir. Kimlerin gazı basılacak o çok net olmamakla birlikte şu an belirgin olan Katar’ın doğalgazı basılacak. Bu Avrupa’ya doğalgazı basmaya yönelik bir proje. Bizim korktuğumuz bir LNG gemileri Saros’u tamamen bitirir, deniz olarak biter, iki eğer o müştemilatla birlikte boru hattı faaliyete geçtiğinde enerji depolama ve transfer merkezi haline dönüşmüş olacak geri kalan her türlü kısımlarında sanayi yatırımı yapmanın yolu açılacak. Doğalgaza dayalı fabrikalar, santraller de yapılabilir, başka şeylerde yapılabilir. Keşan’dan, Enez’e kadar Korudağları da dahil sanayi bölgesi olacak. Tarım ve turizm bölgesi olması özelliğinden çıkacak. Bunu ön görmek gerekiyor. Böyle bir tehdit var” dedi.

İKİNCİ ÇED VE ALT ÖLÇEKLİ PLANLARLA İLGİLİ DAVALAR DANIŞTAYDA

BOTAŞ ve FSRU Limanı ile ilgili 3 davalarının olduğunu ifade eden Karagöz, “Birinci ÇED’i iptal ettirdik. İkinci ÇED ve alt ölçekli planlarla ilgili davalar danıştayda. Bu konuda Edirne İdare Mahkemesi bizim lehimize karar vermedi. Bizde danıştaya taşıdık olayı. Ama ciddi bir keyfiyet var. Özellikle alt ölçekli planlarda aynı mahkemece 3 bilirkişi, şehir planlamacısı atamıştı, ilkinde 40 sayfalık, 2.’de 48 sayfalık bilimsel anlamda oy birliğiyle kesinlikle bunun buraya yapılmaması gerektiği belirtilmişken mahkeme 2. ÇED raporunda bir tek şehir planlamacısı var ve bununla ilgili bilimsel bir şey yok. Sadece ‘bunun buraya yapılmasında sakınca yoktur’ ifadesi var. Onu kendine dayanak yaparak, bizim talebimizi reddetti. Dolayısıyla bu işin danıştaydan döneceğine kesin gözüyle bakıyoruz” diye konuştu.

TAŞ OCAĞINDA MAHKEME BİLİRKİŞİ ATADI

Hasan Karagöz, taş ocağı konusunda Keşan Kent Konseyi’nin dayanaksız dava açtığının iddia edildiğini dile getirerek, “Şu an mahkeme bilirkişi atadı. 1 hafta süresi var. 1 hafta sonra hangi gün keşfe gelecekleri belirlenecek ve süreç devam edecek.”

HASAN KARAGÖZ 2. KEZ ADAY

Karagöz, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Yarım projeler devam ediyor ama tam da bu engamenin içerisinde 7 Haziran Salı (Bugün), 17.00-19.30 saatleri arası Selim Sesler Konferans ve Tiyatro Salonu’nda oğlan seçimli genel kurulumuz var. 115 üyemiz var. Ciddi bir katılımla bu işin ilk gün bitirilmesinde yarar görüyoruz. Çoğunluk olmazsa 1 gün sonra aynı yer ve saatte, çoğunluk aranmaksızın bu tekrarlanacak. Seçime yine blok bir listeyle gireceğiz. Yarım projelerin olmasından kaynaklı, bunlar madde bağımlılığı, rehabilitasyon projesi. Yeşilay’la anlaşma yapıldı ama bir ilerleme olmadı. Keşan depreme hazır mı? 3.5 sayfalık meclisten geçen bir karar vardı. Bunun fikri takibini kaymakamlık, belediye, kent konseyi, KEDAK ve AFAD şeklinde götürmemiz mecliste şekillendi. Ancak bununla ilgili adım atamadık. Bunun devam ettirilmesi gerekiyor. Yine daha önceki dönemden başladığımız yarım kalan meydan projesi olayı var. Bu meydan projesi halkın görüşleriyle netleşmişti. Şimdi ne aşamada olduğunu yeni yönetimin ortaya çıkarması gerekiyor. Devam eden davaların bitirilmesi gerekiyor. Yapılacak gene kurulda blok liste şeklinde ben 2. kez başkanlığa aday olacağım. Başka adayın olup olmayacağını bilmiyorum. Kaldı ki kent konseyin yönergesinde şöyle bir madde koyduk, en fazla artarda 2 dönem başkanlık yapabilir, 3. dönem aday olamaz. Yani benim son dönemim olacak bu. Yine takdir görülür bu görev bana verilirse bir daha genel kurula, yan belediye başkanlığının görevi sona erene kadar, belediye seçimleri yapıldıktan sonra 1 ay içerisinde kent konseyinin oğlan genel kurulunu yapması gerekiyor. O genel kurulda yeni adaylar çıkmak durumundadır. Bu bize göre son derece demokratik bir durum”