HABER MERKEZİ

Keşan Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü İhale Komisyonu huzurunda geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirilen ihaleye 3 firma katıldı.

Artan maliyetler ve öngörülemeyen restorasyon çalışmaları gerekçesiyle, Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği esaslarına göre yapılan ihalede firmalar, 8 milyon 45 bin 985 TL, 8 milyon 260 bin 127 TL ve 8 milyon 295 bin 455 TL teklif verdiler.

Keşan Kent Müzesi yapılmak üzere restorasyona alınan eski devlet hastanesi için 25 Ağustos 2021 tarihinde yapılan ilk ihale ise 2 milyon 531 bin 494 TL’ye sonuçlanmıştı.   

AVCI: “PROSEDÜR GEREĞİ İŞ TASFİYE EDİLDİ”

Keşan Kent Müzesi Koordinatörü Aslı Avcı, ihalenin ardından yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı: “Restorasyon kapsamında ilk olarak duvarlarda sıva ve boya olması söz konusuydu. İçeride taş duvarlar çıkınca bundan vazgeçtik. Bu da duvarlarda dört farklı imalata sebep oldu. Alt katta bir güçlendirme çalışmamız zaten olacaktı ama miktarlarında artış oldu. Böyle olunca Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği’nde iş artışı yüzde 50’ye kadar oluyor. Fakat teknik ekip olarak yeni bir çalışma yaptık ve yüzde 50 iş artışıyla da biz bu işi tamamlayamayız. Bu nedenle Kültür Bakanlığı’na da bildirdik. Onlar da bize yüzde 50 artış ile de bitiremiyorsanız sözleşme bedeli şeklinde orada işi sonlandırırsınız, yeni bir ihale yaparsınız dediler. Bunlar restorasyon işlerinde çok karşılaşılan şeyler. Netice itibariyle biz de prosedür olarak uygulamamızı gerçekleştirdik. Yeni bir ihale yaptık. Bizim kurum olarak yaklaşık hesapladığımız maliyet 9 milyon 400 bin civarındaydı. Yapılan ihalede teklifler 8 milyon civarındaydı. En düşük olanı hali hazırda işe devam eden firma verdi. Ama bunun bir değerlendirmesi olacak. İş kaldığı yerden devam ediyor. Zaten bu ihalenin süresini de 150 gün olarak verdik. Yani yıl devretmeden iş bitmiş olacak. Burada çok para harcandı ve yeniden ihale yapıldı gibi algılanmasın. Çünkü öyle değil. Restorasyonda öngörülemeyen işler çıktığı, bu da maliyetleri arttırdığı ve yüzde 50 artışla bitemeyeceği için bu işin yasal prosedürü işi tasfiye etmek. İlk ihaleye göre iş Eylül, Ekim aylarında bitecekti. Şimdi ise Kasım ya da Aralık ayında iş bitecek.”