HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) çalışan birim sorumluları, düzenledikleri basın toplantısıyla 2021 yılı faaliyetleri konusunda bilgilendirmede bulundu.

Keşan TSO Meclis Toplantı Salonu’nda, saat 12.00’de başlayan toplantıda 2021 yılında gerçekleştirilen oda faaliyetleri ve meclis hesapları konusunda birimler ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu.

ÜYELERİMİZDEN ALDIĞIMIZ GERİ BİLDİRİMLER İLE ÇALIŞMALARIMIZA YÖN VERİYORUZ

Keşan TSO Genel Sekreteri Erdem Başak, Covid-19 salgınının etkilerini yoğun olarak hissettirdiği 2021 yılını geride bıraktıklarını belirterek, “Bu süreçte Covid-19 Salgınını kontrol altında tutmak adına alınan tedbirler doğrultusunda getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları, iller arası seyahat yasakları, karantina uygulamaları ve yerel işletmelerimizin önemli bir bölümünün gelir sağladığı gün ve saatlerde uygulanan kısıtlamaların yaşandığı bu zorlu günlerde Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin yanında olmak için her daim gayretle çalıştık. Ekonomimize değer katan, üreten yerel işletmelerimizi korumak ve bu işletmelerimizin devamlılıklarını sağlayabilmeleri adına yaşadıkları sorunları, talep ve çözüm önerilerini yönetim kurulumuz ve meclis üyelerimizle birlikte ilgili bakanlıklar ve diğer kurumlara taşıyarak çözüme kavuşturduk. Kısaca geride bıraktığımız 2021 yılında da Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak Covid-19 Salgınının ekonomi üzerinde olan olumsuz etkilerini sınırlandırarak ticari hayatı koruyacak her adımın yanında yer aldık. Bu süreçte Yönetim Kurulumuz ve Meclis Üyelerimizle birlikte toplamda 352 oda üyemize ziyaret gerçekleştirerek üyelerimizin talep, öneri ve beklentilerini dinledik. Bölgemizde istihdamı artırarak bölge ekonomisine önemli ölçüde değer katacak projemiz olan Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına ara vermeden devam ettik. Üyelerimize ve üye yakınlarımıza daha iyi hizmet sunabilmek adına işbirliği protokollerini hayata geçirdik. Bölgesel marka değeri yaratarak ihracatımıza destek olacak Coğrafi İşaretli İpsala Pirincimize Avrupa Birliği Tescili için başvurumuzu gerçekleştirdik. Oda organlarımız olan yönetim kurulumuzla, meclisimizle, meslek komitelerimiz, kadın ve genç girişimcilerimizle pandemi kuralları çerçevesinde fiziki ve online toplantılarımıza ara vermeden devam ettik.

Son olarak odamızda yaşanan bir görev değişikliğini de sizlerle paylaşmak istiyorum. 5 yıldır odamızda Akreditasyon Sorumlusu / KOSGEB Temsilcisi olarak görev yapan sevgili mesai arkadaşımız Kadir Can Tunç, odamız yönetim kurulunun aldığı karar doğrultusunda Genel Sekreter Yardımcılığına atandı. Kendisini tüm mesai arkadaşlarım adına tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum” dedi.

ŞU ANDA TÜM KURULUŞ İŞLEMLERİ TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜMÜZDE

GERÇEKLEŞMEKTEDİR

Sicil Müdürü İsa Yıldırıcı ise ticaret sicil kayıtlarında 1 Ocak 2021’den 31 Aralık 2021 dönemine müdürlüğe resmi yazışma girişinin 146 olduğunu ifade ederek, “Gelen yazıların cevabı ve müdürlüğümüzde dışarı yapılan yazışmalar 815 adet olduğu görülmektedir. Yine aynı tarihlerde açılan firma sayısı 158 iken kapanan firma sayısı ise 83 olarak tespit ettik. Geçen yıl Ocak 2020 ile Aralık 2020 döneminde ise açılan firma sayısı 151 iken kapanan firma sayısı 78 olarak görülmektedir” diye konuştu.

KEŞAN TSO ÜYELERİNE DİNAMİK ALTYAPI İLE EN İYİ HİZMETİ VERMEK

ZORUNDAYIZ

Basın Yayın Sorumlusu Burak Çakır ise oda olarak geçen yıllarda Türkiye’nin ilk 10 odası

arasında kalmayı hedef belirlediklerini ve bu hedefi gerçekleştirmek için çalışmalarını

sürdürdüklerini dile getirerek, “Oda üyelerimize dinamik altyapı ile en iyi hizmeti vermek zorundayız. Üye memnuniyet anketlerimizin analizlerinde de görmekteyiz ki; üyelerimiz odamız, odamız yönetimi ve personelinden %94 oranında memnuniyet duymaktadır. Bu sonuç, çalışma

azmini daha da güçlendirmektedir. Oda faaliyetlerimizi basın bültenleri, dijital yayınlar ve diğer iletişim kanalları ile üyelerimize duyuruyoruz. Kurum olarak, tüm basın ve yayın kuruluşlarımıza eşit mesafede durup, kurum ile ilgili tüm haberleri titizlikle paylaşmaya çalışıyoruz. 2021 yılında odamız ve bölgemiz ile ilgili servis ettiğimiz 140 haberin yaklaşık 25’i ulusal basında yer almıştır. Sosyal medya hesaplarımızda toplamda 10 bin 500 ve üzeri takipçi bulunmaktadır, yıl içerisinde attığımız post sayısı 388, yine yıl içerisinde attığımız postlarda gönderi erişimi sayımız 80 bin ve üzeridir” ifadelerini kullandı.

PERSONELİN UYUMU, KENDİ ALANLARINDAKİ BİLGİ VE BECERİLERİNİN

ÜYELERİMİZE HİZMET AÇISINDAN VERİMLİ SONUÇLAR DOĞURDUĞU KANAATİNDEYİZ

Oda Muamelat Birimi Sorumlusu Burcu Avcu da “Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Oda

Muamelat Birimi, Oda bünyesinde kayıt gören, düzenlenen, terkin olan ve dosyalanan her türlü evrak, belge ve defterlerin muhafazasına yönelik işlemleri yürütmektedir. Oda

Muamelat Birimi olarak 2021 yılında, 60 firmamıza kapasite raporu hazırlanmış, 54 firmamıza da iş makinası tescil işlemi yapılmıştır. Odamız Akreditasyon gereği gelen ve giden evrak ile resmi yazışmaların kaydı konusunda da son derece hassas bir çalışma yapısına sahiptir. Bu kapsamda 2021 yılında Odamıza 616 gelen evrak kaydı yapılmıştır.

Buna karşılık odamızdan istenilen 334 evraka da cevap verilmiştir. Yine Odamız; Ticaret Sicil

Müdürlüğü’nün 2021 yılı itibariyle açıklamış olduğu rakamlara göre 150 firmamıza yeni kayıt işlemi, 70 firmamıza da terkin işlemi yapmıştır. Meslek Komitelerimizin toplantılarının organize edilmesi, gündem belirlenmesi ve katılım oranlarının kaydedilerek ilgili komite başkanlarına raporlanması konusunda Oda Muamelat Birimimiz etkin çalışmalar yürütmektedir. Personelimizin Uyumu, kendi alanlarındaki bilgi ve becerilerinin üyelerimize hizmet açısından verimli sonuçlar doğurduğu kanaatindeyiz. Meslek Komitesi Toplantıları üyelerimizden geri bildirim alınması konusunda en önemli stratejimizdir. Bu açıdan bu toplantılara oldukça önem veriyor ve etkinliklerimizi bu bildirimler üzerine şekillendiriyoruz. Keşan TSO olarak üye bilgilerinin güncellenmesi ve güncel halde tutulması öncelikli görevlerimiz arasındadır” dedi.

2020 YILINDAKİ HARCAMALAR VE BÜTÇE, MECLİSİMİZİN YETKİSİ

DOĞRULTUSUNDA GERÇEKLEŞMİŞ VE ONAYLANMIŞTIR

Muhasebe Müdürü İlhan Dağhan ise 2021 yılında tahmini bütçe hedefleri doğrultusunda yüzde 116 gelir elde eden odanın, meclisin yetkisiyle bu gelirin yüzde 93’ünü üyesine hizmete dönüştürdüğünü kaydederek, “Odamız muhasebe birimi olarak 2021 yılında 1734 adet belge verme ve onay işlemi gerçekleştirilmiştir. 7326 sayılı ‘bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun’ kapsamında yer alan alacaklarla ilgili üyelerimizin Aidat ve Munzam Aidat Borç Asıllarını faizsiz olarak ve en fazla 6 taksit olacak şekilde yapılandırarak ödeme imkanı sunulmuştur. 2021 Yılında da devam eden pandemi sürecinde Üyelerimizin Odamıza gelmeden hizmet alma ve ödeme yapma imkanı sunulmuştur. Bu kapsamda üyelerimizin ihtiyaç duydukları belgeleri online olarak e-belge halinde almaları ve online aidat sorgulama-ödeme sistemi üzerinden ödeme yapmaları imkanları sağlanmıştır” diye konuştu.

MESLEKİ EĞİTİMLERDE 982 KİŞİYE MESLEKİ SERTİFİKASYON SAĞLADIK

Halkla İlişkiler Sorumlusu Nur Kalıntaş ise “Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak yıl içinde düzenli periyotlarla yaptığımız hijyen, ilkyardım, emlakçılık ve galericilik mesleki eğitimlerinde toplamda 982 kişiye mesleki sertifikasyon sağladık. Coğrafi işaret alımı çalışmaları kapsamında; Keşan Mahmut Köy Kuru Fasulyesi ve Enez Çeribaşı Kiraz’ının coğrafi işaret çalışmalarını sürdürüp, tescilini yıl içinde tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.

1051 KİŞİYE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VERİLDİ

Genel Sekreter Yardımcısı Kadir Can Tunç da şunları ifade etti: “KOSGEB Yeni Girişimcilik Desteği 16 İmalatçı İşletmeye 1.1 milyon TL hibe, 48 hizmet işletmesine 220 bin TL hibe, Nitelikli Eleman Desteği: 36 Üniversite Mezununa İstihdam sağlayarak 650 bin TL Hibe Düşük Faizli Kredi Desteği: 520 bin TL Düşük Faizli Kredi Desteği Oda Üyelerimiz için de 3 Patent, 4 Yurtiçi Fuar Desteği ile işletmelerini geliştirme imkanı sağladık. Toplam 2.5 milyon TL destek sağladık. Coğrafi işaretli ürünlerimiz ise Keşan Mahmutköy Kuru Fasulyesi, Çeribaşı Kirazı, Çamlıca Bodur Elması, Keşan Tarhanası, Mecidiye Kavunu, MEB, TOBB, TOBB ETÜ – Keşan MTAL AB projelerimiz, Keşan TSO ve Haskovo/Bulgaristan ortaklarımız ile ‘Çapraz Trakya Bağlantısı’ projesi devam ediyor. 475 bin euro, Haskovo/Bulgaristan ve Keşan TSO ortaklığı ile ‘Sürdürülebilir Turizm İçin Bölgesel Turizm Markası’ projesi tamamlandı. (75 bin euro). Burgas/Bulgaristan Burgas CCI ve Keşan TSO ortaklığı ile ‘Alternatif Turizm Çeşitleri’ tamamlandı. (85 bin euro) Keşan TSO proje yöneticiliğinde ve ortak olmadan profesyonel makinalı atölyeler ile nitelikli eleman yetiştirilmesine yönelik olarak ‘Trakya Metal ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Mesleki Yeterlilik Merkezi Projesi’ kabul edildi. (510 bin euro) Keşan TSO proje yöneticiliğinde ve ortak olmadan ne eğitimde ne istihdam olan genç işsizlere yönelik olarak ‘Genç İşsizler için Projemiz’ ön başvuruyu geçti, tam başvuru aşamasındayız. (310.000 euro) Gıda Sektörüne yönelik olarak UR-GE projesi başvurusu yaparak, bölgemiz ürünlerinin ihracatına destek olacağız. İstanbul’da düzenlenen Otomotiv, Yedek Parça ve İnşaat, Seramik, Banyo Malzemeleri ve Bursa’da düzenlenen Tarım Fuarlarına toplam 160’ın üzerinden Üyemiz ile katılım sağlayarak, sektörü ve yeni teknolojik makineler hakkında bilgi aldık. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’na da Odamız olarak hem stant açıp hem de 45 üyemiz ile katılım sağladık. İlave olarak İzmir Turizm Fuarı’na da Odamız olarak stant açıp katılım sağlayarak, bölgemiz turizm ve yöresel ürünlerimizin tanıtımını sağladık.”