HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, yapılan Müşterek Konsey Toplantısı’nda Keşan, İpsala ve Enez bölgelerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş’a aktardı.

ÜYELERİMİZİN TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDIK

Ankara’da yapılan TOBB Müşterek Konsey Toplantısı sonrası Keşan TSO Yönetim Kurulu

Başkanı İsmail Şapçı yazılı bir açıklama yaptı. Başkan Şapçı, açıklamasında, “TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Ticaret Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muş’un katılımlarıyla TOBB Müşterek Konsey Toplantımızı gerçekleştirdik. Toplantıda bölgemizin önemli sorunlarına çözüm bulmak başta olmak üzere Keşan, İpsala ve Enez bölgelerimizde katma değer yaratacak projelerimiz ile ilgili taleplerimizi Ankara’ya taşıdık. Keşan TSO olarak üretim, yatırım, istihdam ve ihracat konularında bölgemize önemli ölçüde ekonomik büyüme ve gelişme kazandırma konusunda kararlıyız. Bölgemiz için destek ve taleplerimizi, kurum ve kuruluşlara iletiyoruz. Keşan, İpsala ve Enez Bölgelerimizin birçok yatırıma ev sahipliği yapacağına dair inancımız tamdır. Müşterek Konsey Toplantımızın bölgemize katkı sağlamasını temenni ediyor, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak her platformda bölgemizi en ileriye taşıyacak adımlar atmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

BÖLGEMİZİN GELİŞMESİNE EN GÜZEL PROJE VE ÇALIŞMALAR İLE DESTEK OLACAĞIZ

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şapçı, açıklamasının devamında, “Keşan TSO olarak Hamzadere Barajı Sulama Projesi’nin tamamlanması hususunda 3 oda ve borsa adına taleplerimizi Sayın Bakanımıza ileterek bu projemizin Keşan, İpsala ve Enez’de yaratacağı katma değerin bölgemiz açısından önemini ilettik. Hamzadere Bölgemizin birçok yatırıma ev sahipliği yapacağına dair inancımız tam. Bölgemizin gelişmesine başarılı projeler ile destek olacağız. Ayrıca Bölgemizin verimli ovalarını ve lojistik avantajlarını taçlandıracak, bölgemizdeki tüm sektörlere katkı sağlayacak, bölgesel ticaretimizi ulusal ve uluslararası düzeye taşıyacak Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projemiz içinde çalışmaya devam ediyoruz. Keşan Gıda İhtisas OSB Projemizin 2022 Yılının Ek Yatırım Bütçesinde yer almasını istedik. Keşan TSO olarak Keşan ve İpsala Borsalarımız ile işbirliği içerisin bölgemizin talep ve ihtiyaçlarına çözüm bulmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

ZİNCİR MARKET SAYILARI KISITLANARAK NÜFUSA DAYALI METRE KARE BAZINDA AÇILMALI

İsmail Şapçı, açıklamasında zincir marketlerin sayılarının kısıtlanması talebine de değindi. Şapçı, “Ticaret yaparak ayakta kalmaya çalışan yerel işletmelerimiz, bugün zincir marketlerin sayılarının kontrolsüz bir şekilde artması karşısında zorlanıyor. Ekonomimiz ancak tüm işletmelerimiz ayakta kaldığı zaman güçlü olur. Bu kapsamda zincir market sayılarının kısıtlanarak yani nüfus sayılarının oranları çıkarılarak tüm illerde m2 kısıtlaması ile izin verilmesi. Bu sayede birçok çeşit ürün satan zincir marketlerin kobilerimize daha az zarar vermesi sağlanacaktır, talebimizi Sayın Bakanımıza ilettik” ifadelerini kullandı.

İPSALA GÜMRÜK KAPISINDAN ALINABİLECEK AKARYAKIT LİMİTLERİNİN ARTIŞ TALEBİ

Açıklamasında lojistik ve nakliye sektöründe faaliyetlerini sürdüren oda üyelerinin talep ve çözüm önerilerini de Ticaret Bakanı Dr. Muş’a aktardığını belirten Şapçı, şunları söyledi: “Lojistik sektöründe olan üyelerimizin yurt dışına yaptıkları nakliyelerde yakıt farklarından zarar görmemeleri için İpsala Sınır Kapısı’nda ihracata giden TIR’ların alabileceği akaryakıt alım kapasitesini 350 litreden 500 litreye çıkarttık. Şapçı ayrıca talepleri arasında Keşan, İpsala ve Enez bölgelerinde üretilen ürün ve hizmetlerin daha hızlı bir şekilde ihracat edilmesi için İpsala Sınır Kapısı’nda mobil gümrükleme yeri açılmasını talep ettik”

AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE UYGULANACAK TEMİNAT MİNİMAL SEVİYEYE DÜŞÜRÜLMELİ VEYA TAMAMEN KALDIRILMALI

İsmail Şapçı açıklamasında akaryakıt sektöründe ilk defa faaliyet göstereceklerden 10 milyon TL halihazırda faaliyet gösterenlerden ise 100 milyon TL’yi geçmemek üzere bir önceki yıl brüt satışlarının yüzde 1’i tutarında teminatın alınmasına da değindi. Şapçı, “Akaryakıt bayilerine uygulanacak olan teminatın sektörde yaratacağı sıkıntılar nedeniyle minimal seviyeye düşürülmesini veya tamamen kaldırılmasını Sayın Bakamımızdan talep ettik” dedi.

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı’nın Ticaret Bakanı Sayın Dr. Mehmet Muş’a ilettiği diğer talepler arasında, banka kredi faizlerinin, gösterge (politika) faizlerinin tersine gitmesinin engellenerek işletmelere finansman sağlanması gerekliliği ve işçi-işveren uyuşmazlıklarından kaynaklı dava zaman aşım sürelerinin 5 yıldan 1 yıla düşürülmesi de yer aldı.