HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Kortej, geceyi Keşan’da geçirdikten sonra dün, sabah 09.00’da Çanakkale’ye uğurlandı.
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıldönümü nedeniyle 18 Mart Cuma günü düzenlenecek törene katılmak üzere 57'nci Alay Şehitliği'ne yürüyen gaziler, öğrenciler ve STK temsilcilerinden oluşan 57 kişi, 235 kilometrelik yürüyüş için Tekirdağ Valiliği önünden geçen Pazartesi günü yola çıktı. Kortej ellerinde Türk bayraklı flamaları ve sloganlar yazılı pankartlarıyla yürüyerek önceki gün, akşam saatlerinde ulaştıkları Keşan'da karşılandı. Burada 57'nci Alay'a, Mehmet Gemici Cennet Bahçesi mevkiinde 27'nci Alay ve 15’inci Hava Bölüğü’nü temsil eden yürüyüşçüler katıldı. 57'nci Alay'ın Keşan'a gelişi nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.
Törende konuşan 57’nci Alay Genel Koordinatörü Hikmet Yılmaz, yürüyüşün bu yıl 12’ncisini düzenlediklerini belirterek, “12 yıldır bizi ağırlıyorsunuz, yüreklerinize basıyorsunuz ve bize ‘hoş geldiniz’ diyorsunuz. Birlikte 12 yılı tamamladığım yürüyüş arkadaşlarım yüreklerinizi parçaladınız, ayaklarınızı parçaladınız. Ama hiçbir zaman dönmeyi düşünmediniz. Bize bu gururu, bu onuru yaşattığınız için sizleri yürekten alkışlıyorum. Bu misak-ı milli sınırlarının bozulmaması için cephede şehit olan ama bir tarafta da gazi olup bizim onurumuzu koruyan siz gazilerimiz bizimle birlikte olmanızdan dolayı onur ve gurur duyuyorum” dedi.

Yılmaz, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Keşan Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Helvacıoğlu'na, Keşan Kent Müzesi'nin 1 odasını 27. Alay Odası yapılması için projemizi sunduk. Kent Müzesi'nin önüne Mustafa Kemal'in 1916'da muharebeler dönüşü alaylara verdiği Liyakat Madalyası'nın anıtını dikiyoruz. Bu anıt Keşan'a çok yakışır”
GELECEĞİMİZ, BİRLİKTELİĞİMİZ İLE DAHA DA PARLAK OLACAKTIR
Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ünal ise Çanakkale Savaşları’nda canlarını ortaya koyan adını tarihe ve kalplere altın harflerle yazdıran 57’nci Alay’ı bu yıl da Keşan’da karşıladıklarını ifade ederek, “Çanakkale Savaşları’nda Yarbay Mustafa Kemal’in sözüyle canlarını ortaya koyan 57’nci Alay’ın tüm fertleri şehit olmuştur. Bugün onların kahramanlıkları ve ortaya koyduğu başarı ile gururlanıyoruz. Bugün bu bağımsız topraklarda özgürce yaşayabiliyorsak 57, 26 ve 27’nci Alay’ların ve 15’inci Hava Bölüğü gibi dönmeyi düşünmeyen, elleri ayakları öpülesi atalarımız sayesindedir. Bunun için başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize, atalarımıza minnet duygularımı ifade etmek istiyorum. Bize düşen görev 57’nci ve 27’nci Alay’ın ruhunu anlamaktır. Geleceğimiz, birlikteliğimiz ile daha da parlak olacaktır” diye konuştu.

ÇANAKKALE’YE UĞURLANDILAR

57 ve 27'nci Alay ile 15’inci Hava Bölüğü’nü temsil eden yürüyüşçüler, dün saat 09.00’da Alparslan Türkeş Meydanı’ndan Çanakkale’ye uğurlandılar. Törene, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da katıldı. Helvacıoğlu, “57. Alay Yürüyüş Komitesi'ni, 27. Alay Yürüyüş Komitesi ile birlikte Keşan’ımızdan Çanakkale'ye uğurladık. 57. Alay Yürüyüş Komitesi, 27. Alay Yürüyüş Komitesi ve 15. Hava Bölüğü’ne eşlik ederken, vatandaşlarımızla birlikte tarihimizde önemli yere sahip olan alaylarımıza sahip çıktık. Başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş kahramanlarımızı saygıyla anıyor, izlerinden yürümeye devam ediyoruz” dedi.