SONGÜL KONAR

Toplantı dün saat 15.00 sıralarında Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda gerçekleşti.

Konuyla alakalı gazetecileri bilgilendiren heyet, 5 yıl içinde Yenice Çiftlik bölgesinde tarım ve hayvancılığa dayalı ikinci organize sanayi bölgesini kurmayı amaçladıklarını söylediler.

Toplantı hakkında ilk bilgiyi Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu verdi.

HELVACIOĞLU: “TARIMA DAYALI OSB BENCE BİR ROL MODEL OLACAK”

En geç 5 yıl içinde Keşan’a tarıma dayalı OSB kurmayı hedeflediklerini belirten Başkan Helvacıoğlu, “Toplantımızın konusu, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarını başlatmak. Bununla ilgili bilgi alışverişi için bir aradayız. Trakya kalkınma ajansının tecrübeleri, Tarım İl Müdürlüğümüzün mevzuat tarifi, oda ve borsalarımızın işleyiş ile bilgilendirmesi, İl özel İdarenin de bu işin ortağı olması vesilesiyle Yeniceçiftlik’te daha önce TEMA tarafından reddedilen, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi kurulabilir çalışmaları için bugün ilk toplantımızı yaptık. Süt hayvancılığı konusunda bir OSB, mevzuatta tarıma dayalı olarak geçiyor fakat temelinde süt hayvancılığı konusunda OSB için bir ardayız. Bunu en geç 5 yıl içinde ilerleteceğiz, en az 50 yatırımcının olacağı bir OSB kurma çalışmaları yapacağız. Bölgemiz tarım bölgesi. Dünyanın özellikle pandemi sürecinde gıdaya olan bakış açısı ortada. Hamzadere barajımızın katkısı ve bölgedeki envanterin toplanmasının ardından tarıma dayalı OSB bence bir rol model olacak” bilgilerini paylaştı.

ŞAPÇI: “SÜTE DAYALI BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI GELİŞTİRME AMAÇLI BİR ÇALIŞMAMIZ OLACAK”

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı da bölge için bu tarz çalışmalara her zaman destek verdiklerini belirterek şunları söyledi: “Gıda ihtisas OSB kurulması için gerekli adımları atıyoruz. Ayrıca hep bahsettiğimiz ham madde kaynaklarından biri olan da arıma dayalı OSB. Burada Trakya Kalkınma Ajansının yüksek tecrübesi sayesinde süte dayalı büyükbaş hayvancılığı geliştirme amaçlı bir çalışmamız olacak. Trakya bölgesinin sütünün kalitesi ortada. Bu sayede zaten hâlihazırda olan firmalarımıza süt üretimi ve Paşayiğit’te yapılacak olan gıdaya dayalı OSB içinde hammadde sağlanmış olunacak. Biz de oda ve borsalarımız olarak bu tarz çalışmalarda her zaman yer alıyoruz. Sanayiyi desteklemek için her zaman elimizden geleni yapıyoruz. Bu ön çalışmada böyle değerli bir gurupla beraber olduğumuz için çok mutluyuz. Kaymakam Beye, Belediye Başkanımıza, Kalkınma Ajansımıza, Tarım İl Müdürüne ve Oda Borsalar adına teşekkür ediyorum.”

ŞAHİN: “KÖYLERDE AZALAN SÜT ORANIN DURDURULMASI VE ÇOĞALTILMASINA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK

Konuyla ilgili daha sonra söz alan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin Trakya bölgesinin tarım ve hayvancılık konusunda önemli bir merkez olduğunu, yapılması planlanan OSB’nin bölgeye çok büyük katkılar sağlayacağını belirterek şunları söyledi:“Bugün burada Keşan’ının sanayileşmesi ve tarım ve hayvancılığa verdiği önemin bir göstergesi olarak tarıma dayalı ihtisas OSB nin ön çalışmaları için toplandık. Trakya aslında bir yerde tarım hayvancılık bölgesi. Biz de kalkınma ajansı olarak Trakya bölgesinin bu anlamda zenginleşmesi, üretimin arttırılması için elimizden gelen çalışmayı paydaşlarımızla beraber yapmaya çalışıyoruz. Bunun ilk örneklerini Kırklareli Kavaklı’da yapmaya başladık. Onaylarımızı aldık. Yer seçimi yapıldı. İşlemlere başlayacağız ikincisini Malkara’da tarıma dayalı OSB çalışmamız var. Yer seçimlerine başladık. Yine orada da odalarımız, borsalarımız, kaymakamımız gözetiminde beraber yapmaya çalışıyoruz. Keşan bu anlamda önemli bir kavşak. İpsala, Hamzadere önemli bir kavşak. Buradaki peynir fabrikalarını besleyebilecek bir süt merkezi olursa bölge açsından olumlu sonuçlar doğurur. Tarım bakanlığımız son dönemlerde büyük teşviklerle güzel imkanlar sunuyor. Hem bölgede istidamın arttırılması hem köylerde azalan süt oranın durdurulması ve çoğaltılması, hayvancılığın artması noktasında önemli katkılar sağlayacak. Aynı zamanda kırsalda gelirin arttırılması ve hayvancılık mesleğinin üçüncü nesillere aktarılması için fayda sağlayacak. Zorlanan çiftçilerimizin de daha iyi imkanlarda yaşayabilmesi için umutluyuz. Sayın Kaymakamıma, Belediye Başkanıma, Oda ve Borsa Başkanlarımıza teşekkür ederim. Keşan bu anlamda hızlı ve heyecanlı. Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız 5 yıla kalmadan bitiririz diyor. İnşallah öyle olur.”

Daha sonra söz alan Kaymakam Cemalettin Yılmaz da, hem Keşan’a hem bölgemize hem de çiftçilerimize hayırlı olmasını diledi.