HABER MERKEZİ

SİHA pilotu, görev komutanı, faydalı yük operatörü ve teknisyen olarak görev yapacak Azerbaycanlı askerler, sertifikalarını Baykar Keşan Uçuş Eğitim Merkezi’nde düzenlenen törende aldı. 

Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 77 Azerbaycan askeri, Baykar tarafından Keşan’daki tesislerde verilen Bayraktar TB2 SİHA Operatörlüğü eğitimlerini başarıyla tamamladı. Yaklaşık 4 aydır devam eden eğitimler sonunda SİHA pilotu, görev komutanı, faydalı yük operatörü ve teknisyen olarak Azerbaycan Ordusu’nda görev yapacak askerlerin sertifikaları düzenlenen mezuniyet töreninde verildi. Keşan’da bulunan Baykar Uçuş Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen mezuniyet töreninde ev sahibi olarak Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar hazır bulundu. Törene, Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim Khazar, Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Namiq İslamzade, Azerbaycan Türkiye Askeri Ataşesi Albay Müşfig Mammadov, Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Komutan Yardımcısı ve Personel Başkanı Albay Elşad Panahov ve Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanı Albay Elçin Ahunov da katıldı.

Törende konuşan Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, iki ülke halkının kardeşliğine vurgu yaptı. Zaferin asıl mimarının cephede canını veren şehitler olduğunu belirten Bayraktar, “Karabağ meselesi gençlik yıllarımızdan beri içimizdeki bir yaraydı. Allah’a şükür bugün her şeyi ile milletimize ait olan milli teknolojiye sahip SİHA’larımız sizlerin de sayesinde büyük bir başarıya imza atarak dünya muharebe tarihine geçmeyi başardı” dedi. Selçuk Bayraktar törende şu şekilde konuştu: “Gençlik yıllarında bu davaya destek olamamanın burukluğunu yaşadık. Bugün Allah’ın nasip etmesiyle içimizde borcumuzu ödedik hissiyatı ve gönlümüzde büyük bir ferahlık var. Allah’a şükür bugünleri gördük. Türk orduları muharebe tarihini, yüksek teknolojiyi şehadet ruhu ile harmanlayarak değiştirdi. İnşallah siz bu ruhu çok daha yukarıya çıkaracaksınız.” dedi. 

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN SEVGİ SELİ İLE KARŞILAŞTIK

Törende konuşan Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim Khazar ise Karabağ’a düzenlenen harekât sırasında Türkiye’nin her köşesinden destek gördüklerini ve sevgi selinin kendilerini duygulandırdığını söyledi. Çocukluğundan itibaren her Azerbaycanlı gibi Karabağ’ın işgalinin acısıyla büyüdüğünü belirten Büyükelçi Khazar, diplomatlığı da bu yüzden seçtiğini ifade etti. Baykar ailesine teşekkür eden Khazar, 1918’de Bakü’nün Anadolu’dan ve Azerbaycan’dan bir araya gelen kardeşlerin mücadelesiyle işgalden kurtarıldığı ifade etti. Khazar, Kurtuluş Savaşı sırasında Azerbaycanlı kadınların kulaklarındaki altın küpeleri destek olmak için Türkiye’ye gönderdiğini kaydetti.