KEŞAN BELEDİYESİ-HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Festivalin ilk günü “Sokak Canlıları Farkındalık Semineri” ve “Patili Dostlar Güzellik Yarışması”ile başladı.

Festivalin ilk günü renkli görüntülülere sahne oldu.

SOKAK CANLILARI FARKINDALIK SEMİNERİ

Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Helvacıoğlu, can dostları için seminer gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bu konuda Trakya ve Türkiye’ye örnek olmak istiyoruz. Sokak canlarımızın kıymetli olduğunu ve onlara değer verdiğimizi göstermek için büyük düşünmemiz gerek diye düşündük. Tekme attığımız, ilgilenmediğimiz can dostlarımızı kıymetli olduğunu hissettirmek adına bizler bu etkinliği yapıyoruz. Tüm Türkiye’ye hodri meydan diyorum. Tüm kurumlara hodri meydan diyorum. İlgilenmeleri için hodri meydan diyorum. Onlarda bizim canlarımız, sakinlerimiz, şehrimizin hemşehrileri. Özel ve bir o kadarda anlamlı bir festivale imza atıyoruz. Örnek olmak lazım, önder olmak lazım. Ne yaparsak yapalım, kararlı ve cesaretli yürümek gerekiyor. Her canlının insanoğluna emanet olduğunu unutmamamız gerekiyor. Merhamet, insan kalbinin yegane gıdasıdır. Sessiz dostlarımıza sahip çıkmak ve onları daha iyi anlamak adına alanlarında uzman 3 misafirimiz sizlerle tecrübelerini paylaşacaklar” dedi.

SOKAKTA KÖPEK İSTEMEYENLERİN DE NE DÜŞÜNDÜKLERİNİ BİLMEK LAZIM

Veteriner Hekim Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ da, uzun yıllarını sokak hayvanlarına ve barınaklara verdiğini dile getirerek, “Bu konuda önemli bir bilgi birikimim var. Bizde bu başarılı çalışmayı görüp, ziyaret etmek istedik. Gittik, gördük gerçekten de çok güzel bir barınak olmuş Genel olarak barınaklar nedir, neden ihtiyaç duyuyoruz, bir barınak nasıl olmalı gibi konularda bildiklerimizi aktaracağız. Sahiplendirmede de hayvan almadan önce düşünmek gerekiyor. Sadece oyuncak alır gibi, çok tatlı, çok güzel görünüyor yaklaşımıyla değil ona ayırabilecek zaman, bütçe olması gerekiyor. Böyle olmalı ki onlar sonradan sokağa bırakılmasın. Zaten belediyedeki meslektaşlarımız hangi sokak hayvanının sokağa geri döndürülebileceği hangisinin geri döndürülemeyeceği konusunda gayet iyi fikir sahibi. Onlar alıp kısırlaştırıp, insanlarla arası iyi olanları sokaklara geri döndürüyorlar. Sokakta köpek istemeyenlerin de ne düşündüklerini bilmek lazım. Genelde 2 nedenle istenmiyor. Birincisi agresif olabilecekleri düşünülüyor. Ama şu an yeni bir barınak var. Arkadaşlarımız kısırlaştırmalarını yaparken onları da gözlemleyecek. Agresifseler sokağa geri döndürmeyecekler. İkincisi hastalık bulaşır diye istemiyorlar” dedi.

HAYVANSEVERLİK, SEVGİ ÜZERİNE KURULMUŞ BİR DURUM

Veteriner Hekim Tarık Akan da şehirlerde sokak hayvanlarıyla bir arada yaşadıklarını ifade ederek, “Özellikle yaz aylarında mama ve su kaplarını boş bırakmamamız gerekiyor. Dışarıya mama veya su koymak hayvanların tembelleşeceği anlamına gelmez. Öte yandan hayvan hakları yasası da daha çok yeni. Zaman içerisinde hem tüm hayvanseverlerin hem de veteriner hekimlerin karşılıklı olarak o yasada çok daha fazla değişiklik yaptıracaklarını düşünüyorum. Bu işin bir kuralı yok. Hayvanseverlik, sevgi üzerine kurulmuş bir durum. Ortaya konan yasa her şeyi çözmüş diyemeyiz. Ama yasalar zaman içerisinde değişebiliyoruz. Biz kendi aramızda konuşuyoruz. Nasıl yapılması gerektiği konusunda fikirlerimizi söylüyoruz. Konunun Ankara’da değil, tabanda işin uygulayıcıları tarafından çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Keşan Belediyesi’nin çok önemli bir projeyi ortaya koyduğunu belirten Akan, projeye destek olmaya geldiklerini söyledi.

Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Hasan Nural da, bakımevi hakkında bilgi verdi.

PATİLİ DOSTLAR GÜZELLİK YARIŞMASI BEĞİNİ TOPLADI

Seminerin ardından Paşayiğit Mahallesi’nde bulunan Keşan Belediyesi Geçici Bakımevi’ne geçildi.

Program kapsamında oluşturulan fotoğraf çekim alanında katılımcılar hatıra fotoğrafı çekilirken, çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Trakya Pet Fest’in ilk gününde düzenlenen “Patili Dostlar Güzellik Yarışması” büyük beğeni toplandı.

Yarışmaya yaklaşık 30 kişi katıldı.

“Hiçbir hayvanın incitilmediği ve haklarının eksiksiz teslim edildiği bir dünya diliyorum”

Yarışma ile ilgili konuşan Mustafa Halvacıoğlu, Trakya Pet Fest kapsamında “Patili Dostlar Güzellik Yarışması”nı gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Can dostlarımız için hazırladığımız özel bir festivalin ilk gününü onlar ile beraber yaşıyoruz. Özel ve bir o kadar da anlamlı bir festivale hep birlikte imza atıyoruz. 3 gün boyunca; gerçek sevginin, iyileştiren ve dönüştüren gücünü, tecrübe etmek için el ele veriyoruz. Her biri birbirinden güzel, akıllı ve bakımlı can dostlarımız bugün kıyasıya yarışacaklar. Ben tüm hayvanseverlerimize burada bizlerle oldukları için teşekkür ediyorum. En akıllı, en bakımlı ve en güzel can dostlarımız yarın Meclis Başkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirdiğimiz ödül törenimizde ödüllerini alacaklar. Sessiz dostlarımıza sahip çıkmak ve onları daha da iyi anlamak adına düzenlediğimiz etkinliklerimizde hem can dostlarımız hem de siz sevgili hemşehrilerimiz doyasıya eğlenecekler. Hayvanlarımızın hepsi çok güzel, bakımlı ve akıllı ama birincilik küçük ayrıntılarda gizli. Onun için can dostlarımızın sahipleri kırılmasınlar ben hepsini şimdiden tebrik ediyorum. Tabi burada asıl olan onların akıllılığı, bakımlılığı veya güzellikleri değil, önemli olan bir farkındalık oluşturmaktır. Onlara sahip çıkmak ve daha iyi anlamaktır. Sessiz feryatlarını duymayı boynumuzun borcu bilmektir. Ortak evimiz olan dünyamızı diğer tüm canlılarla paylaşma bilincini geliştirmektir. Bu anlamda bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Trakya Pet Fest’e; emek verip, bu farkındalığa vesile olan Keşan Belediyemize, Trakya Üniversitemize, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüze ve KE-HAYKO (Keşan Sokak Hayvanları Koruma Derneği)’ya da şükranlarımı sunuyorum. ‘Hayat, can dostlarımızla daha güzel’ diyen tüm vatandaşlarımıza Trakya Pet Fest’in hayırlı olmasını temenni ediyor, hiçbir hayvanın incitilmediği ve haklarının eksiksiz teslim edildiği bir dünya diliyorum” diye söyledi.

Konuşmaların ardından 30 yakın katılımcı, can dostlarıyla jüri karşısına çıktı.

Yarışmada can dostlar, en güzel, en akıllı ve en bakımlık olabilmek için yarıştı.

Daha sonra sonuçları açıklanan yarışmada dereceye girenler şu şekilde:

KÖPEK

Güzellik: Elif Buse Tahtacı-Zeytin, Özge Kaya-Karamel, Yağmur Çakır-Arya

En Akıllı: Metehan Karaağaçlı-Ponçik..

En Bakımlı: Funda Tamer-Bediş.

KEDİ

Güzellik: Mitat Can Uğurlu-Mars, İda Deniz Öngün-Tombiş, Özen Özkaya-Mavi

En Akıllı: Dilek Eroğlu-Şapşik

En Bakımlı: Duru Dinçer-Minnoş

Yarışmanın ardından Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Genel Sekteri Ürküş Eren tarafından açılan “Hayvan Dostlarımız” isimli kara kalem resim sergisi ziyaret edildi.

Festivalin ilk gününde Grup On-Air da canlı müzik performansıyla beğeni topladı.