BÜLENT SAYLAM

Keşan’da faaliyet gösteren bazı müteahhitlik firması sahipleri ortak bir açıklama yaparak, Keşan’daki beton santrallerinin, diğer ilçelere verdikleri fiyata göre kendilerine yüzde 50 oranında daha pahalı beton verdiklerini iddia ettiler.

Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen inşaat firması sahipleri adına açıklama yapan müteahhitler Mehmet Selim Aras ve Özcan Karabulut, 2021 yılının son çeyreğinde yaşanan kur artışı ve pandeminin etkileri ve dünyada yaşanan emtia fiyatlarının artışı nedeniyle konut ve inşaat sektörünün zor günler yaşadığını belirttiler.

“KEŞAN’DA BETON KALEMİNDE AKILALMAZ FİYATLAR UYGULANIYOR”

Müteahhitlerin açıklaması şöyle: “Fahiş fiyat artışları ve hemen hemen her gün değişen etiketler konut ve inşaat sektöründeki istikrarlı ortamı yok etmiştir. Bu durumdan dolayı konut fiyatlarındaki girdi maliyetleri artmış ve buda konut fiyatlarına maalesef yansımıştır. Ülkemizin ekonomik olarak içerisinde bulunduğu bu zor dönemde hepimize düşen görev bazı fedakârlıklar yaparak bu zor dönemden çıkmaya katkı sağlamaktır. Biz müteahhitler bu anlayışta iken üzülerek belirtmek isteriz ki sektörümüzdeki bazı tedarikçilerin bu anlayıştan çok uzakta olduğunu görmekteyiz. Konut üretiminde önemli bir girdiye sahip olan beton kaleminde “kentimizde” akıl almaz derecede zamlar uygulanmaktadır. Keşan’ımızdaki beton üretici santraller kısa zaman dilimlerinde beton fiyatlarına sürekli zam uygulamaktadır. Hatta sözleşmeyle fiyatı belirlenen, ödemesi yapılarak alınan betona dahi zam uygulamaktadır.

“KEŞAN İLE DİĞER İLÇELER ARASINDA %50 FİYAT FARKI VAR”

“Bu durumun en üzücü tarafı ise bahse konu zamlar sadece Keşan’ımızda yaşanmaktadır. Beton fiyatlarına çevre ilçelerde uygulanan zamlar ile Keşan’ımızda uygulanan zamlar arasında hatırı sayılır bir fark bulunmaktadır. Yaptığımız araştırmalarımız neticesinde Keşan’ımızda satılan beton ile komşu ilçelerde satılan beton fiyatları arasında %50 oranında bir fark görülmektedir. Keşan’ımızdaki beton fiyatları komşu ilçelerden %50 oranda daha pahalı satılmaktadır. Beton santrallerinin beton üretiminde ana kalemleri olan agrega ve çimento bölgemiz Trakya’dan temin edilmektedir ve tüm Trakya bölgesinde bu fiyatlar hemen hemen aynıdır. Bu durumda yapılan zamların mantıklı bir izahatı bulunmamaktadır. Biz müteahhitler olarak bu tabloya baktığımızda şüphe ve endişe uyandıran bir tutumla karşı karşıya kaldığımızı görmekteyiz.”

“GEREKİRSE BOYKOT EDİLECEK”

“Üretici beton santrallerini sağduyuya davet edip beton fiyatlarını çevre ilçelerdeki gibi makul seviyelere çekmelerini talep ediyoruz. talebimizin beton üretici santralleri tarafından anlayışla karşılık bulacağını umut ediyoruz. Aksi takdirde biz müteahhitler olarak çözüm arayışlarına gireceğimizi bildirmek istiyoruz. Gerektiği takdirde bu çözüm arayışları, belirli bir süre beton dökmeyip inşaatlarımızı durdurarak bu durumu boykot etmek, Keşan dışındaki alternatif beton santrallerinden Keşan’a beton getirmek, fahiş fiyatlar nedeniyle rekabet kurulu ve araştırma komisyonuna konunun bildirilmesi, gerekirse yatırımcı bulup ve finanse edip beton santrali açılmasına destek vererek Keşan’daki beton fiyatlarını makul seviyelere çekmek olacaktır. Bu çerçevede tüm beton üretici santralleri sağduyuya davet ediyor, yapılan fahiş zamların geri çekilmesi ve bu vesile ile enflasyonla mücadeleye katkı sağlamalarını bekliyoruz.”